Zwarte schimmel bestrijden

Plotseling ontdek je een soort van zwarte vegen op de muren en het plafond van je badkamer. Bij nader onderzoek blijkt dit zwarte schimmel te zijn. Een schimmelsoort die goed gedijt in vochtige, warme ruimtes. Ook kan deze schimmel zich laten zien in keukens of slaapkamers. Over het algemeen komt dit door slechte ventilatie. Ramen openzetten helpt al een heleboel om deze schimmelsoort voorkomen.

Zwarte schimmel bestrijden 9

Gezondheid

Zwarte schimmel bestaat uit kleine organismen. Het zijn eigenlijk een soort van paddenstoelachtigen, die het prettig vinden in warme en vochtige ruimtes. Zwarte plekken op muren en plafonds duiden op deze ongezonde schimmels. Vooral wanneer er een plat dak aanwezig is heeft een woning meer kans op zwarte schimmel.  Ook veroorzaken ze  een muffe lucht.

Het is niet alleen de vervelende lucht en het vieze uiterlijk, zwarte schimmel is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Vooral de mensen met luchtwegproblemen kunnen door deze schimmel echt ziek worden. Inademing kan zorgen voor keelpijn, heesheid en hoesten. Het kan bij een astma-patiënt een aanval uitlokken. Piepende ademhaling en kortademigheid zijn dan het gevolg.

Heb je uitwendig contact  met deze schimmel, dan kan er jeuk en roodheid van de huid ontstaan. Is er een langdurige blootstelling  dan kunnen symptomen als hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, koorts en algehele vermoeidheid optreden. Het is dus belangrijk om zwarte schimmel te voorkomen en te bestrijden.

 

Voorkomen zwarte schimmel

Oorzaken

Een aantal oorzaken van vochtvorming kunnen zijn; doorslaand vocht in je muren. Vooral oude huizen kunnen hier last van hebben. De tegenwoordig gebouwde huizen worden heel goed geïsoleerd, zodat vocht via muren niet snel binnen zullen dringen. De goede isolatie van tegenwoordig, kan echter weer zorgen voor een ander probleem. Wanneer je niet genoeg de slaap- en doucheruimtes lucht, vormt zich condens. Dit komt door ademhalen en in de badkamer het gebruik van heet water.

Ook opstijgend vocht en lekkages kunnen op den duur voor schimmelvorming zorgen.

 

Luchtvochtigheid

Het is belangrijk om de juiste luchtvochtigheid te handhaven. Een luchtvochtigheid van 30 tot 55% in de wintermaanden is prima. In de zomermaanden mag de luchtvochtigheid niet hoger uitkomen dan 80%. Je kunt dit met een hygrometer controleren.

Zwarte schimmel bestrijden 10

Extra hoge luchtvochtigheid in huis kan worden veroorzaakt door wasgoed binnen te laten drogen, onvoldoende ventilatie tijdens het koken (raam open zetten) en door de gft-bak binnen te zetten.

Schimmelgevoelige producten vermijden

Tapijt is extra gevoelig voor schimmels. Dus géén tapijt in de keuken of badkamer. Ook behangpapier kan beter niet worden gebruikt in de keuken of badkamer. Het trekt vocht aan en blijft ook lang vochtig.

Een huis wat niet goed wordt onderhouden is extra gevoelig voor zwarte schimmel. Het interieur goed schoonhouden en wat héél belangrijk is ventileren! Dus ook in de wintermaanden regelmatig ramen openzetten om te luchten.

Zwarte schimmel bestrijden 11

Tijdens het stoken in een vochtige ruimte is het belangrijk om een raampje iets open te zetten. Een vochtige ruimte verwarmen kost veel meer energie. Je hebt minder stookkosten bij het verwarmen van een droge ruimte.

Nadrogen

De badruimte na een douchebeurt goed nadrogen met een trekker en handdoek. En zet een raampje open.

Heb je last van lekkage, probeer dit zo snel mogelijk op te lossen.

Tips om zelf zwarte schimmel te verwijderen

Bleekwater

Maak een oplossing van 25 ml bleek op 1 liter water en doe dit in een plantenspuit. Hiermee kunnen de schimmels worden ingespoten. Laat goed intrekken en spoel eventueel na met schoon water. Deze oplossing is rigoureus en zal de zwarte plekken doen verdwijnen. Pas echter wel op voor de vrijkomende chloordampen. Flink door laten tochten!

Ammonia

De geur is echt verschrikkelijk van ammonia, maar wel zeer effectief tegen schimmels. Vermeng nóóit met chloor maar gebruik dit middel apart. Onverdunde ammonia in een plantenspuit gieten en op de schimmelplekken spuiten. Dan met een harde borstel over de plekken borstelen en een uur in laten trekken. En dan afnemen met een vochtige doek. Blijf goed de ruimte ventileren wanneer je ammonia gebruikt.

Azijn

Gebruik om zwarte schimmelplekken te verwijderen de gewone witte azijn. Spray onverdund op de schimmels en laat een uurtje inwerken. De zure omstandigheden zorgen ervoor dat de schimmels wegblijven. Je kunt door dit regelmatig te doen ook zwarte schimmels voorkomen.

Backing soda

Backing soda zou je eigenlijk altijd in huis moeten hebben. Je kunt er veel verschillende klussen mee klaren. Ook schimmels in de badkamer kan met backing soda worden opgelost. Ook in combinatie met azijn is dit het perfecte middel om schimmels te lijf te gaan. Los één deel backing soda op in 1 deel water. Je kunt hier ook extra nog één deel azijn aan toevoegen. Spray deze oplossing op de muur met schimmels en en borstel  het oppervlak. Dan afnemen met een vochtige doek.

Gewone soda

Je kunt met soda ook prima schimmels van muren verwijderen. Los ongeveer een gram of 6 op in een emmer met 1 liter heet water. Wrijf dit mengsel met spons of borstel over de aangetaste plekken en laat inwerken. Goed naspoelen met schoon water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie