Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er?

Onkruiden in de tuin of gazon is voor veel mensen een doorn in het oog. Je hebt net met veel werk een leuk lapje grond om weten te toveren tot een prachtige bloementuin, staat er weer her en der van alles tussen. Toch kan het zijn dat het “onkruid” in jou tuin, uitgezaaide planten zijn die best wel een plaatsje verdienen en zonde zijn om weg te gooien.

Kruiden kunnen ongewenst zijn en schade toebrengen aan je vaste planten. Ze ontnemen de planten die je graag ziet, alle voedsel en zonlicht. Het is zaak om zaailingen direct te verwijderen en alles weg te schoffelen. Er zijn echter ook onkruiden waar vlinders en bijen dol op zijn. Is het enig sinds mogelijk om deze te laten staan? Doe dat dan!

Het is prettig om precies te weten hoe een onkruidplant er uit ziet vóórdat je deze gaat verwijderen. Hieronder de 10 meest voorkomende onkruiden.

Onkruiden die veel gezien worden

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 23

Zevenblad

Eén van de meest, moeilijke onkruidsoorten om te bestrijden is het zevenblad. Dit onkruid heeft als voorkeur schaduwrijke plekken en woekert ondergronds d.m.v. zijn wortelgestel. Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. In de winter zie je niets van dit onkruid maar in het voorjaar groeit het kruid weer explosief. Het is de bedoeling om met wortel en al de planten te verwijderen om verlost te worden van dit onkruid. Elk stukje wortel zorgt weer voor een nieuwe plant.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 24

Kleefkruid

De bladeren, stengels en vruchten zijn bezet met een groot aantal stekelharen. Deze weerhaakjes blijven moeiteloos aan de haren van een dierenvacht of mensenhaar hangen en verspreiden zich op deze manier gemakkelijk. Wanneer je dit onkruid eenmaal in je tuin hebt ben je er nog niet zo maar van af. Kleefkruid kan door zijn kleefkracht vaste planten en struikjes geheel overwoekeren. Dit kruid kan wel tot 120 cm omhoog groeien. Kleefkruid is eenjarig en verschijnt elk voorjaar weer opnieuw. Zorg dat je het kruid verwijderd, voordat er na de minuscule bloei zaad wordt verspreid.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 25

Paardenbloem

Wie kent ze nou niet..De gele paardenbloem die na de bloei een bol van zaadpluizen vormt. Een paardenbloem in je gazon kan hardnekkig zijn. De penwortels van deze plant zitten diep in de grond en moeten helemaal verwijderd worden. Doe je dit niet dan kan uit een klein achtergebleven stukje weer een groot aantal rozetten gaan groeien. Voor de dieren die grazen in een weiland waar veel paardenbloemen staan is deze plant bijzonder goed tegen darmstoornissen. Ook heeft een paardenbloem een ondersteunende functie van de lever bij melkvee.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 26

Klaver

Klaver is een plant waar je enorme last van kan hebben in je gazon. De kruipende stengels kunnen een heel gazon bedekken. Voor het gazon is deze plant niet fijn, er zijn echter ook voordelen aan klaver. Deze plant kan namelijk uit de atmosfeer stikstof binden aan bepaalde soorten bacteriën. Klaver kan als bodemverbeteraar in de borders worden gebruikt. Ook kan dit kruid worden gebruikt als extra voeding voor koeien en schapen. Heb je klaver in je tuin dan groeit deze meestal op de drogere bodem.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 27

Grote brandnetel

Deze vaste plant kan tot 250 cm hoog worden. In grote stukken tuin kunnen brandnetels veel gezien worden. De bladeren hebben een groot aantal brandharen die, wanneer je er mee in aanraking komt, vervelende bulten en jeuk veroorzaken. Wie als kind wel eens in een struik met brandnetels is gevallen, vergeet dit niet snel. Milieuvriendelijk verwijderen van deze plant, doe je door middel van schoffelen. Grote brandnetels groeien graag op grond met een hoog stikstofgehalte. Probeer bijvoorbeeld afgemaaid gras niet in je tuin te deponeren maar in de GFT-bak.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 28

Haagwinde

In de natuur is de haagwinde een mooie plant die witte bloemen laat zien. In een gewone stadstuin waar je geen wilde bloemen in wilt hebben, wordt deze plant gezien als onkruid. Deze winde is in staat alles te overwoekeren wat op zijn pad komt. Vochtige, voedselrijke grond zijn aanleiding om extra hard te groeien. Het is niet echt slim om de planten proberen uit de grond te trekken. Er hoeft maar een klein worteltje achter te blijven en de cyclus begint opnieuw. Het is beter om de bladeren te bespuiten met een bestrijdingsmiddel wat biologisch afbreekbaar is. De plant neemt dit op en sterft af.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 29

Boterbloem

Boterbloemen zijn in tegenstelling tot hun naam, licht giftig. Zorg er dus voor dat ze niet in je tuintje groeien waar ook kinderen spelen. Een boterbloem stelt weinig eisen aan de bodem en kan dus overal groeien. In weilanden zullen dieren meestal door het licht, giftige aspect de boterbloemen laten staan. Altijd diep verwijderen met een mes. Uittrekken van een boterbloem is niet te doen.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 30

Heermoes

Heermoes of paardenstaart zoals dit onkruid ook wel wordt genoemd is lastig te bestrijden. Een wortelonkruid waar een groot aantal tuiniers last van hebben. Om dit onkruid te bestrijden heb je een lange periode nodig. Groeit heermoes in het gras dan is steeds weer maaien een goede bestrijding. De plant raakt uitgeput en gaat op den duur dood. Heermoes wortelt erg diep, dit doet de plant om de nodige mineralen op te nemen. Arme tuingrond zal eerder door de heermoesplant worden bezocht dan rijke grond met veel voedingsstoffen. Een mooie milieuvriendelijke tip wanneer je veel last hebt van heermoes, is bestrooien met lavameel- of gruis. Dit zorgt voor veel mineralen. De heermoesplant verdwijnt vanzelf.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 31

Varkensgras

Varkensgras is een onkruid wat je nogal eens tegen komt tussen stoeptegels. Een echte stadsplant die stervormig groeit en zijn oorsprong vindt tussen de voegen van de tegels. Terrassen kunnen er mee bezaaid zijn wanneer je deze niet goed bijhoud. Varkensgras behoort tot de familie van de duizendknoop en heeft meestal een kruipende groeiwijze. Toch kan deze plant ook rechtop groeien en een stukje tegen een muur klimmen.

Onkruiden herkennen, welke soorten zijn er? 32

Weegbree

De weegbree is een  plant die je moeilijk kunt verwijderen. Komt voor in gazons en bloemperken. Deze onkruidplant vertoont witte bloemen en leerachtige blaadjes. Er zijn 3 verschillende soorten weegbree. De grote, ruige en smalle weegbree. Soms staan er een groot aantal bij elkaar. De sterke wortels zorgen er voor dat deze plant uit de grond trekken met wortel en al, bijna ondoenlijk is.

 

Plaats een reactie