Bestrijding verschillende soorten motten

Het ouderwetse liedje van Dorus hoor je nog wel eens op de radio..

“Er zaten twee motten, in mijn ouwe jas”

en die twee motten, die wonen er pas…enz.enz.

Motten in je jas, dat wil je niet.  En ook geen motten bij  voedsel of andere producten. Ontdek je een bepaalde mot dan is het slim om deze direct te gaan bestrijden. Een aantal veel voorkomende motten zijn hieronder beschreven. Hoe herken je een bepaalde mot en wat doe je er tegen.

Bestrijding verschillende soorten motten 13

Buxusmot

De buxusmot is een insect wat al je buxushaagjes kan kaalvreten. Dat wil zeggen, de rupsen die uit de eitjes te voorschijn komen. De buxusmot herken je aan zijn bruine kop en witte vleugels met bruine rand. De 4 cm. grote mot is vooral actief van juli tot en met september. Ze leggen eitjes in de buxus en de rupsen die uitkomen vreten deze kaal.

Bestrijding verschillende soorten motten 14

Bestrijden buxusmot en rups

Tracht zoveel mogelijk rupsen met de hand te verwijderen. Wel veel werk maar is effectief. Probeer géén insecticiden te gebruiken. Deze zijn schadelijk voor vogels. Hebben de buren buxus in de tuin? Vraag dan of zij ook de motten en rupsen willen verwijderen.

Geef je buxus de juiste voeding. Hoe sterker de plant hoe beter deze een buxusmotplaag zal overleven.

Buxusmotten komen op licht af. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat er buxusmotten naar je tuin komen door een aantal zomermaanden niet of weinig tuinverlichting te gebruiken.

Bestrijding verschillende soorten motten 15

Meelmot

Deze uit Midden-Amerika afkomstige mot, wordt ook wel voedselmot genoemd. Deze mot heeft bruin met zwart gevlekte bovenvleugels, je kunt als je goed kijkt zig-zagpatronen ontdekken, de ondervleugels zijn witgeel. De larven zijn wit.

De meelmot legt zijn eitjes in meel, havermout en meer van dit soort producten. Wanneer de eitjes uitkomen doen de larven zich direct te goed aan het product waar ze in zijn gelegd. Kleverige spinsels zorgen voor samenklontering van het meel of havermout. Zo herken je dat je last hebt van de meelmot.

Bestrijden

Gooi aangetaste levensmiddelen direct in de vuilnisbak buiten. Heb je alle producten verwijderd, zuig en sop de kastjes waar je ze in bewaarde. Een meelmot vreet zich gemakkelijk door karton en plastic. Bewaar meel enz. in glasverpakking of goed afsluitbare kunststof bakken. Kijk, wanneer het donker is of er motten in de keuken vliegen. Dood deze zo snel mogelijk. Zo kunnen ze niets meer besmetten.

Hygiënisch omgaan met levensmiddelen en op tijd de keuken schoonmaken helpt voorkomen dat je meelmotten in je huis krijgt.

Bestrijding verschillende soorten motten 16

Kledingmot

Kledingmotten, de larven hiervan, doen zich tegoed aan allerlei dierlijk materiaal zoals bont, wol en zijde. Het is een drama wanneer je deze motten in je garderobekast vind. Larven van de kledingmot zijn echte veelvraten en maken flinke gaten in je mooie wollen trui. Textiel als katoen of linnen laten ze over het algemeen met rust. De larf is wit/geelachtig en heeft een duidelijke bruine kop. De mot zelf heeft vleugels zonder duidelijke tekening. De kleur is bruinachtig geel en je herkent een soort van franjes aan de uiteinden van de vleugels.

Kledingmot voorkomen en bestrijden

Stofzuigen is een van de beste remedies tegen de kledingmot. Zowel in de garderobekast als op wollen tapijten. Besmette kleding wassen op 60 graden of een paar dagen in de vriezer. Voorkom deze motten door horren voor de ramen te doen en de kledingkasten dicht te houden. Sluipwespen kunnen ingezet worden om een einde te maken aan deze plaag.

Bruine huismot

Deze mot, ook wel zadenmot genoemd,  heeft donkerbruine vleugels met een aantal zwarte vlekjes. De larven van de bruine huismot zijn wit met bruine kop en kunnen aanzienlijke afstanden afleggen om zich te voeden. Met zowel plantaardig als dierlijk materiaal zijn de larven tevreden, voordat deze zich verpopt tot een mot.  Deze beestjes voeden zich onder meer met kleding, vulling van matrassen en met vochtige wollen vloerbedekking. De larven van de bruine huismot kunnen ook schade aanrichten aan plinten en meubels. Maar ook producten als zaden en graan verorberen zij graag. De verpopping vindt plaats in een zijdeachtige cocon van 20 mm.

De bruine huismot kun je weren door zo hygiënisch mogelijk met levensmiddelen om te gaan. Een vertrek wat vochtig is vinden deze motten aantrekkelijk. Luchten en droog stoken zijn de juiste remedies.

Bestrijding verschillende soorten motten 17

Cacaomot

De cacaomot is ongeveer 17 mm wanneer de vleugels gespreid zijn. De grijsachtige kleur van de voorste vleugels hebben 2 lichte strepen. Rupsen kunnen geel, wit of roodachtig van kleur zijn. Dit hangt af wat het voedsel van de rupsen op dat moment zijn.

De cacaomot voedt zich hoofdzakelijk met cacaobonen en tabak. Als particulier zal je weinig last van dit ongedierte hebben. Echter in een winkel of groothandel kan dit insect een ware plaag zijn. De cacaomot kan ook koffie, noten, fruit en mais besmetten.

De larven brengen alle schade toe. Volwassen cacaomotten eten niet.

Cacaomotten worden, wanneer ze in een winkel of groothandel zijn ontdekt, meestal op professionele wijze bestreden. Heb je cacaomotten in je particuliere woning, ga dan ongeveer hetzelfde te werk als bij de meelmot. Staat hierboven beschreven.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie