Steenmarter verjagen/bestrijden

De steenmarter behoort tot de familie der marterachtigen en is een roofdier wat zich aan allerlei omstandigheden kan aanpassen. Deze alleseter richt zich met  name op vlees, maar kan ook overleven wanneer hij zich voedt met plantaardige producten (kersen, bessen, vruchten en eieren). In eerste instantie zal dit dier zich echter richten op vlees zoals muizen, eekhoorns, woelmuizen en ratten.

Verwant aan de boommarter

De steenmarter is verwant aan de boommarter, toch zijn er wel een aantal verschillen. De keelvlek van de steenmarter heeft een witte keelvlek en deze is bij de boommarter okergeel. De oren van de steenmarter zijn kleiner en staan meer zijwaarts gericht. De boommarter heeft een pure bruine kleur terwijl de steenmarter een wat meer grauw-bruine uitstraling heeft.

Steenmarter verjagen/bestrijden 7

Solitair in de natuur

Een steenmarter leeft in de natuur als solitair. Leeft hij echter in een dorp dan sluit hij zich aan bij andere steenmarters en gaan ze in een groepje op jacht. Ze doen zich dan te goed aan kippen of ander pluimvee. Een steenmarter is wat luidruchtiger dan zijn soortgenoot de boommarter.

Het natuurlijke leefgebied van de steenmarter is meestal in een loofwoud. Ook op open rotsheuvels en bosranden kunnen de steenmarters goed aarden. Zijn nest maakt hij in een holle boom of onder een stapel stenen.

Toch leeft deze marter ook graag dicht bij de mensen en kan hij zijn intrek nemen in huizen, op zolders, in stallen of schuren. Ben je eigenaar van veel pluimvee dan wil je de steenmarter zo ver mogelijk uit de buurt van je woning en schuren hebben.

Beschermd dier

In Nederland is het verboden om een steenmarter te doden. Het is een beschermd dier. Er is nu echter wel sprake van steeds meer steenmarters in Nederland. Vooral het oosten van het land heeft met dit roofdier te kampen.

Steenmarter verjagen/bestrijden 8
Bron: zoogdierenvereniging.nl

Overlast voor de mens

Een steenmarter is bijna net zo groot als een kat en kan voor mensen veel overlast geven. Het is niet prettig wanneer ze bezit nemen van je auto en deze als slaapplek uitkiezen. Vaak bijten ze alle bedradingen  kapot. Heb je ze in huis of ergens op een zolder dan heb je vaak stankoverlast. Ook is de steenmarter niet bepaald een stil dier. Krabben en een hoop gestommel kunnen heel vervelend zijn voor mensen, vooral wanneer je niet precies weet wat er op je zolder huist.

Je kunt proberen om met harde geluiden de marters weg te jagen. Hier zijn ze echter inmiddels wel aan gewend zodat de marter blijft zitten waar hij zit. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is mag je niet zoveel meer om deze te verjagen. Inmiddels is de steenmarterstand dusdanig gegroeid dat we als mens er de laatste tijd veel last van ondervinden.

Tips om zo min mogelijk last te hebben van de steenmarter

Openingen en kieren, vooral in het gebied van het dak, moeten zoveel mogelijk worden gedicht. Een marter kan overal doorheen. Een klein gaatje van zo’n 5 cm is voor de steenmarter genoeg om deze in huis te krijgen.

Snoei de takken die dicht naar je huis toegroeien. Ook klimop en andere begroeiingen geven de marter een kans om tegen je huis op te klimmen en zich op je zolder te vestigen. Maak boomkragen rondom regenpijpen vast.

Heb je veel last van steenmarters breng dan schrikdraad aan, dit zal een marter niet doden maar geeft wel een goed schrikeffect.

Vervang ruwe bakstenen muren voor gladde muren. Ruwe baksteen is voor een steenmarter gemakkelijk te beklimmen.

Steenmarter verjagen/bestrijden 9

Wanneer je wel eens een steenmarter in je auto hebt gehad, dan pas je in het vervolg wel op waar je deze parkeert. Heb je een garage, probeer hier dan ook gebruik van te maken. Heeft het geregend zet de auto dan met de voorwielen in een plas.

De auto parkeren op kippengaas werkt uitstekend. Vooral in gebieden waar veel steenmarters voorkomen is dit dé oplossing. Ook het motorblok afsluiten met raster- of kippengaas is een optie.

 

Anti-marter spray en ultrasoon geluid

Een anti-marter spray kan helpen om de steenmarter op afstand te houden. Deze spray bestaat uit bepaalde geuren waar de marters een hekel aan hebben.

Er bestaan apparaatjes met ultrasoon geluid die je bijvoorbeeld in je auto kunt plaatsen. De geluiden zijn voor een steenmarter afschrikwekkend. De steenmarter kan op deze manier verjaagd worden en je bedrading van de auto blijft veilig.

In de tuin

Heb je regelmatig een steenmarter in de tuin en heb je een kippenhok, bescherm de kippen zoveel mogelijk met gaas. Het is bijzonder frustrerend dat er steeds kuikens en eieren verdwijnen.

Ook fruitbomen dienen goed beschermd te worden. Bessen en appels zijn geliefde vruchten van de steenmarter.

Professionele hulp

Heb je een steenmarter ontdekt in huis, schuur of tuin en lukt het niet deze te verjagen? Probeer zo snel mogelijk een deskundige in de arm te nemen. Zij hebben de juiste methodes om een steenmarter te verjagen zonder dat deze moet worden gedood.

Plaats een reactie