Kledingmotten bestrijden

De kledingmot is, net als zijn soortgenoten, een soort van lelijk vlindertje, wat zich te goed doet aan materialen en producten die wij dagelijks gebruiken. Het uiterlijk van de kledingmot heeft wel een belangrijk verschil met bijvoorbeeld dat van de  voedselmot. De kledingmot is ongeveer  9 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van ca. 12 tot 16 mm. De kleur van de vleugels heeft te maken welke voeding de mot tot zich neemt. Dit kan namelijk variëren van lichtgeel tot donkerbruin. Er bevindt zich geen tekening op de vleugels. De kleur is dus egaal.

Kledingmotten bestrijden 9

Waar voelt de kledingmot zich thuis?

Deze motten houden van een luchtvochtigheid van 75% en een temperatuur van rond de 24 graden. Onder de 15  en boven de 30 graden Celcius zullen deze insecten verdwijnen en geen eitjes meer leggen. Een kledingmot is eigenlijk een nachtvlinder, die een voorkeur heeft voor wat donkere ruimtes waar ze ongestoord kunnen eten, paren en reproduceren. Een slaapkamer is meestal zo ongeveer boven de 20 graden en vaak donker.  Een paradijs voor de kledingmot. Ze willen de eitjes het liefst leggen op textiel van dierlijke afkomst. Dus wol, zijde of bont. Is dit echter niet aanwezig in de garderobekast, dan nemen ze linnen en katoen ook voor lief. In een natuurlijke omgeving leven de larven van dode dieren zoals bijvoorbeeld muizen. Maar ook resten van eieren, huidschilfers, veren en dierenhuid is van oorsprong voedsel voor de kledingmot-larf. Ze hebben veel eiwitten nodig om tot ontwikkeling te komen.

Hoe kom je aan kledingmotten

Kledingmotten kunnen zich dus nestelen in je garderobekast. Ze vliegen via een open raam naar binnen of komen via een kledingstuk, wat je bijvoorbeeld in een tweedehands winkel hebt gekocht, je kledingkast binnen. De larven van de kledingmot zijn schadelijk. Een kledingmot legt zijn eitjes op textiel waar de larven zich te goed aan gaan doen, zodra ze uit zijn gekomen. Een kledingmot kan binnen een aantal weken wel 200 eitjes leggen.

De mot zelf brengt geen schade aan je textiel. Deze leeft van nectar en stuifmeel. Het zijn de larven die voor problemen zorgen. Het is ontzettend vervelend  wanneer je mooie wollen trui is aangevreten.

Kledingmotten voorkomen

Kledingmotten voorkomen kun je het beste doen door de kleding die je een heel seizoen niet gebruikt, op te bergen in een dekbedovertrek of linnen tas. Tijdens de zomermaanden kan dus de winterkleding worden opgeborgen. Vroeger gebeurde dit eigenlijk altijd…Maar met de komst van grotere kledingkasten is dit tegenwoordig niet meer nodig. Controleer in ieder geval het hele jaar door je garderobe.

Horren

Plaats horren voor de ramen. Zo is het lastig voor de kledingmot om binnen te komen. En nog een goede tip is, sluit altijd direct de deuren van de kast wanneer je er iets hebt uitgepakt of ingelegd.

Kledingmotten bestrijden 10

Geurstoffen

Leg stukken lavendelzeep tussen je stapels kleding. Motten hebben er een hekel aan. Ook etherische olie die naar cederhout of lavendel ruiken houdt de motten buiten de deur.

Natuurlijk bestaan ze nog steeds, de authentieke mottenballen. Maar vindt je de geur wel zo prettig? Al je kleding gaat er natuurlijk naar ruiken. Het is dan ook een keus die je maakt. De mottenballen zijn wel heel goed om tegen de kledingmot te gebruiken. Ze hebben er een grondige hekel aan.

Hoe herken je mottengaatjes?

Eigenlijk is het niet gemakkelijk om een mottengaatje van een gewoon slijtagegaatje te onderscheiden. Wanneer je een mottengaatje onder de microscoop zou bekijken, zie je een onregelmatige vorm en een aantal gaatjes dicht bij elkaar. De randjes zijn niet vezelig maar glad.

Bestrijden

Het is belangrijk altijd goed in alle gaatjes en hoekjes te stofzuigen. Motten kunnen in de kleinste kieren wegkruipen. Is de stof besmet met larven, schud deze dan zo goed mogelijk uit. De larven vallen op de grond en kunnen worden opgezogen.

Was je kleding regelmatig uit en hang of leg het niet ongewassen in de kast. Motten vinden de lichaamsgeur aantrekkelijk.

Aangetaste kleding die niet kan worden gewassen kunnen in een verzegelde tas of sloop in de vriezer worden geplaatst. Laat de kleding minstens 12 uur in de vrieskou liggen.

Zorg ervoor dat er genoeg wordt geventileerd, lucht je kleding ook regelmatig.

Kledingmotten hebben een hekel aan kleding wat hangt. Ze kruipen veel liever in een stapeltje kleding. Hang dus zoveel mogelijk kleding uit.

Kledingmotten bestrijden 11

Sluipwespen

Een  sluipwesp kan meehelpen om de kledingmot te verwijderen. Dit insect laat de mens met rust en richt zich alleen maar op motteneitjes. Je kunt ze met een gerust hart in je slaapkamer of garderobekamer, waar de motten zich bevinden, uitzetten. Sluipwespen bestrijden behalve de kledingmot ook de voedselmot.

Mottenval

Ook zijn er bepaalde vallen te koop die voorzien zijn van een lokstof. De mannetjes komen hier op af en blijven kleven aan de lijmstof die in deze vallen is aangebracht. Vrouwtjesmotten worden op deze wijze niet meer bevrucht.

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie