Aziatische hoornaar bestrijden

Het insect, de Aziatische hoornaar, komt normaal gesproken alleen maar voor in Aziatische landen. Met een transport is dit insect echter in 2004 aan land gekomen in Europa. Schouwen-Duiveland was de eerste plek in Nederland waar dit ongedierte werd aangetroffen. Dit was in 2017. Een jaar later kwam de hoornaar op meerdere plekken in Nederland voor. Er is nog geen sprake van een verspreiding op grote schaal maar bijenhouders zijn bang dat dit op den duur toch gaat gebeuren. Een schadelijk insect voor de imker.

 

Moordenaar

De Aziatische hoornaar heeft het op honingbijen voorzien en is in staat een heel bijenvolk uit te moorden. Vertrekkende bijen uit hun nestkast zullen niet zo snel door deze moordenaar worden gepakt maar de honingbijen die de kast binnenkomen zijn een gemakkelijke prooi. Ze gaan als volgt te werk.

Altijd zullen ze als groepjes samenwerken. De hoornaars hangen rondom de honingbijenkast en de honingbij is zich nergens van bewust dat er Aziatische hoornaars in de buurt zijn. Wanneer de hoornaars veel honingbijen hebben gedood dringen ze in de kast en eten de larven op. Ze nemen op deze manier de bijenkast over.

Steken

Voelt de Aziatische hoornaar zich bedreigt dan zal deze je steken.

Ben je daadwerkelijkheid gestoken in een van je handen, doe in ieder geval je ringen af voordat je een  zwelling krijgt. Koelen met water en zeep of gebruik een coolpack. Neem een paracetamol bij veel pijn.

Neem contact op met de arts wanneer je in mond of keel bent gestoken of wanneer een lokale zwelling zich snel uitbreid.  Ziek worden na een steek wordt je wanneer je een allergische reactie hebt. Jeuk, zwelling gezicht, ademhalingsmoeilijkheden, duizelig en huiduitslag zijn symptomen van een allergische reactie. Ga direct naar de huisarts.

Ben je meer dan 20 keer gestoken dan kan je beter direct naar de eerste hulppost van een ziekenhuis gaan.

Aziatische hoornaar bestrijden 7

Herkennen

Een Aziatische hoornaar kan herkend worden aan het zware brommende geluid wanneer hij langs je heen vliegt. Hij is veel donkerder, zwart/bruin, dan zijn Europese soortgenoot, rood/geel, en kan een lengte krijgen van 17 tot 32 mm.

Melden

Wanneer je het vermoeden hebt dat er een nest in jou omgeving is, dan zal je dit moeten melden. Begin 2020 werd in een mezennestkast in Terneuzen een nest gevonden. De Aziatische hoornaar staat op de Europese Unielijst en is een ongewenste exoot. Daarom moet deze bestreden worden. Het NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit) komt poolshoogte nemen en zal uiteindelijk het nest laten verwijderen.

Bestrijden en voorkomen

Een hoornaar tegenhouden kan misschien lukken door de vliegopening van de bijenkasten klein te houden. Een korfje van gaas om de opening zorgt er voor dat de honingbijen wel de vliegplank kunnen bereiken maar de hoornaar niet.

In andere Europese landen beschermen de imkers de bijenvolken met een elektrisch hekwerkje. Bijen kunnen er door heen maar de hoornaar is groter en raakt de draden waardoor hij wordt geëlektrocuteerd.

Géén gele bijenkasten. Geel is namelijk een aantrekkelijke kleur voor de Aziatische hoornaar. Wel de vallen geel houden.

Kippen zijn hele goede hoornaarvangers. Neem een aantal kippen en je voorkomt een hoop leed.

Hoornaar-vallen kunnen in het voorjaar de overwinterende koninginnen vangen en doden. De koningin zorgt voor honderden nakomelingen en zo voorkom je nieuwe aanwas.

Zelf een hoornaar-val maken

Om zelf een een hoornaar-val te maken heb je een minuut of 10 van je tijd nodig en de volgende materialen;

  • 2 petflessen
  • stukje ijzerdraad
  • schaar en nietmachine
  • mesje en een boormachine

Knip of snijd van een van de petflessen de onderzijde af. Boor gaatjes van boven naar beneden in deze fles.

Steek de bovenzijde van de nog hele fles in de onderzijde van de fles zonder bodem en snij van deze fles het bovenste gedeelte af.

Je hebt nu een stuk van de bovenzijde met dop. Steek dit in de fles zonder bodem met de dopkant naar beneden en niet deze vast. De dopsluiting heb je er van af gedraaid.

Van het stuk zonder bovenzijde knip je de onderzijde af. Je hebt nu een plastic cilinder. Het gedeelte wat je hebt geniet, maak je passende in de cilindervorm door een rondje zo groot als de fles uit te snijden.

Om deze val op te hangen boor je 2 gaatjes in de cilinder aan beide kanten. Een ijzerdraadje er door en je kunt de val ophangen aan een boom of iets anders.

Je kunt de val vullen met bijvoorbeeld appelsap.

Aziatische hoornaar bestrijden 8

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie