Tapijtkever bestrijden

Tapijtkever bestrijden

De tapijtkever is een insect wat zich niet alleen maar tegoed doet aan kleding of vloerkleden, maar zich ook kan bevinden in musea. Ze worden daarom ook wel museumkevers genoemd. Er zijn 2 soorten tapijtkevers die je aan de kleur en vorm kunt herkennen.

Tapijtkever bestrijden 1

Gewone tapijtkever

Leven zowel binnen- als buitenshuis en kunnen goed vliegen. De rug is zwart met oranje en hebben 3 witte strepen. Ze zijn ongeveer 3.5 mm lang.

Australische tapijtkever

Is net zo groot en breed als de gewone kever maar heeft een bruin lijf met een soort zigzagpatroon op het schild.

Tapijtkever bestrijden 2

 

De larven

De larven van de tapijtkever zijn zeer vraatzuchtig en daar heb je dan ook het meeste last van. De larf van de gewone tapijtkever herken je aan de bruine haartjes en de Australische variant is roomwit en vervellen voortdurend naar uiteindelijk de bruine kleur. Eitjes die de volwassen tapijtkevers leggen kun je niet zien. Wanneer deze uitkomendoen ze zich tegoed aan de omgeving waarin ze zijn gelegd. Dit zijn dierlijke materialen zoals bijvoorbeeld wol. Wollen tapijt en kledingstukken zijn favoriet. Wanneer dit insect zich in je garderobekast heeft genesteld ontdek je allerlei schade aan je dure wollen truien.

Opgezette dieren

De tapijtkever is ook berucht omdat deze zich kan nestelen in opgezette dieren. Vooral musea hebben daar veel hinder van. Bont en huiden eigenlijk alle materialen van dierlijke oorsprong kunnen door de tapijtkever worden aangetast.

Ontwikkeling van ei tot kever

In het voorjaar worden de meeste eitjes gelegd waarna de larven uitkomen. Deze overwinteren en zijn tussen april en juni volwassen. Door meer warmte zullen ze sneller ontwikkelen. Een volwassen tapijtkever kan een week of 6 overleven. Deze periode gebruiken ze om vele eitjes te leggen. De cyclus begint dan weer opnieuw.

Hoe komt een tapijtkever in huis

Tapijtkevers kunnen redelijk goed vliegen en zijn altijd op zoek naar het juiste materiaal om hun eitjes te leggen. De volwassen kever leeft zelf van stuifmeel en bloemnectar. Tapijtkevers veroorzaken niet alleen maar schade aan tapijten en andere materialen maar kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Raak je de haartjes van een larve aan dan kan een allergische reactie het gevolg zijn. Er ontstaan bulten, pijnlijke blaren en een zeer jeukende huid.

Bestrijding van de tapijtkever

Er zijn een aantal tips om de de larven van de tapijtkever te lijf te gaan. Heb je ontdekt dat ze in je kleding zitten was dit dan op 60 graden. Is het een wollen kledingstuk en mag dit niet heet worden gewassen leg het dan een poosje in de vriezer. Bij een temperatuur van min 20 zullen alle larven dood gaan.

Ultrasonic stekker

Een ultrasonic stekker is bijzonder milieuvriendelijk om allerlei insecten te verjagen. De hoge geluiden die worden geproduceerd jagen de kevers weg. Gewoon in het stopcontact steken zo’n 30 cm boven de vloer en de tapijtkever verdwijnt

Kleefval

Met een kleefval kunnen tapijtkevers worden gevangen om de overlast beperken. De voortplanting stagneert. Geen eitjes meer die uit kunnen komen en geen schade meer aan kleding. Een kleefval moet eens in de 6 weken worden vervangen of wanneer er veel kevers in zitten. Met een lokstof kan nog beter worden afgevangen.

Insectenspray

Voor elk insect is wel een insectenspray te koop. Maar willen we dat ook…Vooral milieuonvriendelijke sprays zijn slecht voor mens en dier. Er zijn uiteraard ook biologische bestrijdingsmiddelen te koop. Wanneer het niet meer lukt met een gewoon middel als een kleefval of stekker, dan is een biologisch middel prima om te gebruiken.

Stofzuigen

Stofzuigen is erg belangrijk om tapijtkevers te voorkomen en te bestrijden. Vooral plaatsen waar tapijt ligt, zoals onder donkere kasten kunnen voorzien zijn van larven. Probeer dus regelmatig ook de moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen. Haar van je huisdieren en etensresten kunnen tapijtkevers aantrekken om eitje in te leggen.

Heb je een aangetast kleed o.i.d. probeer dit dan een dag in de zon te hangen. De larven gaan dood en je kleding of tapijt is gered.

Professionele hulp

Ondanks al het stofzuigen, op 60 graden wassen en in de zon hangen, ontdek je steeds weer de larven van de tapijtkever. Dan is het noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Informeer ook even bij je buren of zij last hebben van dit insect. Misschien is het mogelijk om de kosten voor een erkend bestrijder laag te houden wanneer zij ook geen weg meer weten met de kevers.

Wacht in ieder geval niet te lang met het benaderen van een professional. Het probleem wordt alleen maar groter.

Een professioneel bedrijf heeft verstand van zaken en zal eerst langskomen om te bekijken om welk ongedierte het gaat.

How to Get Rid of Carpet Beetles (4 Easy Steps)

 

Plaats een reactie