Rioolvliegjes bestrijden

Rioolvliegjes zijn geen vliegen maar muggen. Een muggensoort die ook wel latrinevliegjes, aalputmotjes of motmuggen worden genoemd. Rottend organisch afval vinden ze heerlijk om hun eitjes in te leggen. Op deze manier verspreiden ze ook heel veel bacteriën. Vieze beestjes dus die ook jou eten kunnen besmetten met van alles en nog wat. Met warm vochtig weer zijn ze in grote getale aanwezig rondom je huis. En wanneer je niet oppast zitten ze in een mum van tijd binnen in je woning. Een rioolvliegje legt gemiddeld zo’n 200 eitjes per dag die na 2 twee dagen uitkomen. Voor je het weet heb je een grote populatie in je omgeving.

Rioolvliegjes bestrijden 1

Herkennen

De rioolmug of motmug heeft een grijsachtig uiterlijk met vleugels die langer zijn dan het lichaam. Larven hebben geen ogen en overleven op een voedselrijke, vochtige ondergrond. De motmug kan niet goed vliegen en is in de avonduren veel actiever dan overdag. Van een afstandje lijken ze op een klein, donker driehoekje. Ze kunnen gemakkelijk door een kier of spleet in je huis komen.

Waar vindt je de rioolvliegjes

Plekken waar de rioolvlieg graag een broedplek aanlegt zijn bijvoorbeeld de regenpijp of regenton. Vocht en warmte, daar zijn ze gek op. Maar ook de afvoer van een toilet, wasbak of douche zijn plaatsen waar ze zich graag ophouden. Heb je een verstopte dakgoot, dan is dit dé plek voor een rioolvliegje om zich uit te leven en honderden eitjes zal achterlaten. Eigenlijk alle plekken die vies, vochtig en onhygiënisch zijn is een broedplaats voor de rioolvlieg.

Rioolproblemen

Rioolproblemen zoals verstopping of lekkage zijn berucht voor de aantrekkingskracht van rioolvliegjes. Er kan een penetrante geur ontstaan die rioolvliegjes prettig vinden en aantrekkelijk voor ze zijn. Som heb je last van een ondergelopen kruipruimte. Ook dat kan zorgen voor duizenden rioolvliegjes in je woning.

Broedplaatsen ontdekken

Heb je last van latrinevliegjes, probeer dan te ontdekken waar ze zich bevinden of vandaan komen. Ook in de nabijheid van een stilstaande vijver kan het stikken van de vliegjes.

Heb je een groot aantal van deze rioolmuggen in je toilet of badkamer ontdekt? Dan is het zaak om te kijken of er verstoppingen zijn in de afvoer van bijvoorbeeld het bad. Het is niet zo fris wanneer je hele badkamerwand is bedekt met deze kleine plaaggeesten.

Verwijderen en oplossen van het probleem

Rioolvliegjes bestrijden 2

Het latrine- of rioolmugje laat zich vooral zien waar veel afval ligt. Ruim zoveel mogelijk rommel op. Vooral rottend, organisch afval zoals blad en onkruid kan worden opgeruimd. Probeer prut uit je afvoer te halen en de modder uit de dakgoot te scheppen. Dit zorgt er voor dat de vliegjes in ieder geval wegblijven. Ook het verwijderen van stilstaand water zoals in een bloembak of wasbak kunnen vliegjes voorkomen.

Ben je er niet helemaal zeker van of je daadwerkelijk rioolvliegjes in en rond een afvoer hebt? Gebruik plakband om de afvoer dicht te plakken en kijk de volgende dag of er vliegjes op te zien zijn.

Heb je een vijver waar jaar in jaar uit rioolvliegjes verschijnen? Een waterfontein doet wonderen. Beweging in het water heeft dit ongedierte een hekel aan.

Overlast voorkomen

Het is dus belangrijk om een vervuilde bron op te ruimen. Voorkom nog meer overlast door kapotte leidingen te laten repareren en verstopping van het riool door een erkend vakman te laten verhelpen.

Voorzie open afvoerpijpen van een dop.

Verstopte afvoer reinigen met heet water en soda.

Rioolvliegjes bestrijden 3

Let  er op dat organisch afval de rioolvlieg aantrekkelijk vind. Dus ook de composthoop.

Probeer elk jaar even de kruipruimte te controleren op vocht en ongedierte. Zo kun je de rioolvlieg ontdekken die misschien wel via de afvoerpijp in je huis komt.

Rioolvlieg bestrijden

Heb je rioolvliegjes in je huis ontdekt pak dan in ieder geval het probleem aan. Het is het belangrijkste om alle ongerechtigheden rondom huis te verwijderen en het riool te laten repareren.

Rioolvliegjes kunnen ook het gevolg zijn van een lekkage of andere problemen bij de buren. Spreek de buren er op aan, wanneer je vermoed dat ze laks met hun rioolprobleem omgaan. Soms is het nodig dat een gespecialiseerd bedrijf wordt ingezet om de rioolvlieg te bestrijden. Vooral bij oude woningen in grote steden, kan een hele buurt last hebben van rioolvliegjes omdat de huurbaas niets of weinig aan onderhoud heeft gedaan. Probeer samen met je buren te achterhalen waar het rioolvliegjesprobleem vandaan komt en spreek de instantie waarvan jullie het huis huren hier op aan.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ziek wordt van deze vliegjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Rioolvliegjes bestrijden

  1. Hallo Kevin,
    Wat te doen tegen rioolvliegjes in een plantenbak van een grote plant? We willen deze plant niet kwijt…
    Is er een bestrijdingsmiddel dat de vliegjes doodt maar niet de plant?
    We hebben het al met aaltjes voor rouwvliegjes geprobeerd, maar dat werkt helaas niet.
    Kun je ons tips geven? Alvast dank! Annet

    • Graaf een stuk uit bij de plant en vervang de grond met verse grond, je haalt dan een deel van de vliegjes en eitjes weg. Aaltjes werken in mijn ervaring goed, maar wat ook goed werkt is de zonnedauw. Dit vleesetende plantje is een echte rouwvliegjes killer. Let wel op hoe je de zonnedauw goed moet verzorgen. Veel water en veel licht!

  2. Vraagje. Op onze narrowboat (denk de enige in NL) zijn we compleet zelfvoorzienend dus ook het toilet. Zelf composterend toilet. Urine is in het canister voor en achter dus …
    Daarin doen we kokos en turf in. Na de behoefte doen we zaagsel (ivm vocht en geur). Vervolgens aan de zwengel draai je het spul door elkaar. Maar. We blijven die nare vliegjes houden. Ondanks schoonmaken met bleek ondanks spuitbus.
    Nu wordt het kouder en nog steeds die nare vliegjes. Maw. Warmte heeft er niks mee te maken.
    Welk advies kan je mij geven? Alles wat ik vind op internet heeft niks met een zelf composterend toilet van doen.
    BVD

    • Het is vervelend om te horen dat je nog steeds last hebt van vliegjes ondanks verschillende pogingen om ze weg te houden bij je zelf composterend toilet. Hier zijn enkele aanvullende suggesties die mogelijk kunnen helpen:

      Controleer de afdichting: Zorg ervoor dat het toilet goed is afgedicht. Soms kunnen kleine openingen of spleten vliegen toestaan om binnen te komen. Controleer de afdichtingen en zorg ervoor dat alles goed gesloten is.

      Gebruik van natuurlijke afschrikmiddelen: Overweeg het plaatsen van natuurlijke vliegenafstotende middelen in de buurt van het toilet. Citroengras, kruidnagelolie of eucalyptusolie zijn enkele voorbeelden van natuurlijke middelen die vliegen kunnen afweren. Deze kunnen worden gebruikt in kleine hoeveelheden en kunnen helpen om de vliegen weg te houden.

      Verhoogde ventilatie: Zorg voor een verbeterde luchtcirculatie rondom het toilet. Verbeterde ventilatie kan helpen om geuren te verminderen en mogelijk vliegen af te weren.

      Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat het toilet regelmatig wordt schoongemaakt en dat er geen residu van afval buiten de compostcontainer terechtkomt. Dit kan vliegen aantrekken.

      Controleer de compostmix: Zorg ervoor dat de verhoudingen van kokos, turf en zaagsel in de compostmix optimaal zijn. Te veel vocht of een onbalans in materialen kan aantrekkelijk zijn voor vliegen.

Plaats een reactie