Blauwalg testen en bestrijden

Blauwalgen zijn bacteriën die leven van licht en opgeloste voedingsstoffen in open water. Deze cyanobacteriën produceren zuurstof en zijn een van de eerste organismen die onze aarde bevolkten. Water die veel voedingsstoffen bevat kan een opbloei van blauwalgen veroorzaken. In open wateren kan met erg warm weer, een drijflaag worden gevormd.

Kleur

Blauwalgen hebben over het algemeen een blauw-groene kleur maar kunnen ook rood-bruin gekleurd zijn. Deze bacteriën komen voor in zoet en zout water wat brak is. Onder invloed van kooldioxide, voedingsstoffen en licht kunnen ze uitgroeien tot een product wat giftig kan zijn voor de mens. Vooral kinderen kunnen last krijgen bij het zwemmen in besmet water.  Zij slikken sneller water in.

Hoe ziet blauwalg er in open water uit?

Wanneer er veel blauwalgen in het water drijven, vormen ze een groene laag. Vooral wanneer in een warm voorjaar veel meststoffen in het water ontstaan, krijg je al snel een groene soep. Een laag die er uitziet alsof er verf op het water drijft en gaat stinken, daar wil je niet gaan zwemmen.

Blauwalg testen en bestrijden 9

Slecht voor de gezondheid

Wanneer je tóch hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van irritaties aan  huid of ogen. Ook hoofdpijn gepaard  met darmproblemen, diarree en overgeven behoort tot de symptomen. Zwellen lippen en oogleden op, dan kun je ook denken aan een blauwalgbesmetting. Het zijn vervelende verschijnselen, waar sommige mensen flink ziek van kunnen worden. Gemiddeld duurt het een dag of 5 voordat de klachten weer verdwijnen.

Voorkomen

Probeer in ieder geval te voorkomen dat je niet gaat zwemmen in water wat blauwalgen bevat. In Nederland wordt open zwemwater zoals kleine meertjes en zwemvijvers gecontroleerd op blauwalg. Het is dan verboden om daar in te gaan zwemmen.

Algen in het zwembad

Algengroei in je eigen zwembad kan veel plezier bederven. Er ontstaat een groenige of bruine aanslag aan de zijkanten en bodem van het zwembad. Geen maatregelen nemen betekent bij warm weer een spontane groei van algen.

Blauwalg testen en bestrijden 10

P-H waarde

Het is slim om een p-h waarde meter aan te schaffen. De waarde tussen 6,8 en 7,8 is de juiste waarde.

Is de waarde te laag dan kunnen er producten worden aangeschaft die deze verhogen. Door de juiste waarde te handhaven blijft zwembadwater gezond.

Afdekken zwembad

Het is verstandig om, wanneer het bad niet wordt gebruikt, dit af te dekken. Het zonlicht zorgt voor de groei van de bacteriën . Chemicaliën die je toevoegt aan het zwembadwater kunnen zo beter hun werk doen.

Temperatuur te hoog

Is het water langdurig te hoog, 28 graden Celcius, dan wordt algengroei bevordert. Algen groeien in warm water veel sneller. Het is dan misschien verstandig om regelmatig wat vers koel water toe te voegen.

Pomp

Een zwembadpomp van goede kwaliteit kan veel algengroei voorkomen. Ook het regelmatig toevoegen van chloortabletten voorkomt een hoge algengroei.

Gladde wanden

Wanneer je je een los zwembad gaat aanschaffen is het verstandig om er een te kopen met gladde vloer en wanden. Polyester is het beste materiaal. De groei en hechten van algen op gladde wanden is minder  dan op ruwere oppervlakken.

De zwemvijver

De meeste zwemvijvers zijn te groot om af te dekken, dus je moet het water regelmatig testen op algengroei. Troebel water met glibberige draadalgen die kunnen uitgroeien tot de blauwalg wil je niet in je zwemvijver.

Biologisch evenwicht

Een zwemvijver bestaat meestal uit een gedeelte waar gezwommen kan worden en een gedeelte met waterplanten. De planten zorgen voor een goed biologisch evenwicht. Zij nemen voedingsstoffen op uit het water. Soms is het nodig om het evenwicht weer op een goed peil te brengen door bepaalde producten toe te voegen.

Blauwalg testen en bestrijden 11

Zweefalgen

Zweefalgen kunnen worden voorkomen door een UV-C filter te gebruiken. Wel moet jaarlijks de UV-C lamp worden vervangen om de juiste werking te behouden en de algen te voorkomen.

Schoonhouden

Voor zwemvijvers maar ook voor zwembaden bij de particulier geldt, dat je deze aan het wateroppervlak moet schoonhouden. Vuil van de zwembadbodem verwijderen kan met een diepte schepnet worden gedaan. Het is prettig om te werken met een schepnet met telescopische steel.

Zwembadstofzuiger

Wil je helemaal een fris en schoon zwembad in je tuin, dan is het mogelijk om een zwembadstofzuiger aan te schaffen. Elke dag even zuigen en je zwembad blijft hygiënisch schoon. Er zijn zelfs voor de wat grotere zwembaden robotstofzuigers te koop. Binnen een paar uur is de bodem en de zijwanden ontdaan van algengroei. Zo voorkom je in ieder geval de schadelijke blauwalgen.

Blauwalg zelf test

Er zijn zelftesten in de handel waarmee je op simpele wijze zelf kunt vaststellen of er blauwalg in je zwemwater zit. Is de hoeveelheid gevaarlijk hoog dan kun je deze gaan bestrijden met daarvoor ontwikkelde producten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie