De voor- en nadelen van onkruidbranders

Om onkruid en mos te verwijderen van paden en terrassen, kan gebruik worden gemaakt van chemische middelen. Deze zijn echter voor het milieu, mens en dier schadelijk. Een klein looppad of stukje tuin met wat onkruid kan gemakkelijk worden bestreden met kokend water, schoffelen  of een ander milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Heb je echter een vrij grote tuin met veel tegelwerk, dan is een onkruidbrander hét ultieme gereedschap. Er zijn enorm veel onkruidbranders op de markt. Welke onkruidbrander is voor jou specifieke situatie de beste? Zo is er de onkruidbrander op gas maar ook de elektrische variant. Hieronder vindt je een kleine beschrijving van de voor- en nadelen van een onkruidbrander.

De voor- en nadelen van onkruidbranders 9

 

Voordelen

Gemeentes zetten steeds meer onkruidbranders in om plantsoenen en trottoirs te ontdoen van onkruid. Er is geen gif nodig, dus vele malen milieuvriendelijker. Gif is schadelijk voor het milieu omdat het in de oppervlaktewateren verschijnt.

Ook de particulier is gebaat bij een onkruidbrander om zijn tuin er verzorgd uit te laten zien. Flora en fauna worden door een onkruidbrander nauwelijks aangetast. De temperatuur van de aarde gaat met 7 graden omhoog, deze temperatuur is niet schadelijk voor de planten.

Met een onkruidbrander kun je op simpele wijze onkruid verwijderen wat groeit tussen planten in de border en tegels. Terrassen en parkeerplaatsen worden weer superschoon. Ook is het gebruik in de moestuin een optie, de paden, siertuin en onkruid wat vlak langs een muur staat is snel verdwenen met de juiste onkruidbrander.

Niet meer op je knieën

Eén van de grootste voordelen wanneer je een onkruidbrander gebruikt is, dat je niet meer op je knieën het onkruid hoeft te verwijderen. Vooral voor de oudere mens is deze manier van tuinieren een prettige methode van onkruidverwijdering. Ook het krijgen van vuile handen wordt tot een minimum beperkt. Een onkruidbrander is altijd klaar voor gebruik. Werken zonder pesticiden is zo wie zo, altijd beter.

De voor- en nadelen van onkruidbranders 10

De gas-onkruidbrander

Een gasbrander die kan worden gebruikt voor de particuliere tuin is niet geschikt voor onkruidverdelgen in stadsparken of gemeente plantsoenen. Gas is ten opzichte van elektrisch behoorlijk duur. Een nadeel van een gasbrander is dat ze nogal kunnen stinken en bij vlagerig weer brand kunnen veroorzaken. De gasonkruidbrander werkt op propaan- of butaangas. Er zijn echter ook branders verkrijgbaar op campinggas. Kleine gasbranders werken  op patronen die je zelf moet verwisselen. Grote branders werken over het algemeen op flessengas. Kies je voor een gasbrander, zorg er dan voor dat dit een regelbaar exemplaar is.

Voordeel van een gasbrander is dat ze beter werken dan de elektrische brander maar dat ze naar verhouding meer energie verbruiken. Gemiddeld zijn elektrische branders duurder in aanschaf dan de gasbranders. Dit verdient zich echter in de loop van de tijd terug omdat elektriciteit goedkoper is dan gas.

De voor- en nadelen van onkruidbranders 11

De elektrische onkruidbrander

Wanneer je een onkruidbrander gaat gebruiken in de border is het natuurlijk verstandig om de planten rondom het onkruid te beschermen tegen de hitte. Vooral bij het gebruik van een gasbrander, heb je meer kans op beschadiging van je borderplanten. De elektrische onkruidbrander kan de hitte veel meer geconcentreerd afgeven. Je kunt onkruid veel nauwkeuriger verwijderen.

Onkruid verbranden in het gazon is met een onkruidbrander niet te doen. Je zult altijd gras verschroeien.

Een nadeel van een elektrische brander is, dat je altijd een verlengsnoer nodig hebt. Heb je een flinke tuin dan zijn er wel wat meters nodig.

Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt is de brander na 45 seconden heet en kun je de klus gaan klaren.

Een elektrische brander is volkomen veilig omdat er geen vlam ontstaat. Er ontstaat een hete, elektrische luchtstroom die de cellen van het onkruid doen openbarsten. Dit duurt enkele seconden. De plant verschroeit en gaat dood. Hardnekkig onkruid kan na een aantal dagen opnieuw worden behandeld.

Koelen van het apparaat is niet nodig.  Je kunt de elektrische brander achter elkaar gebruiken. Wel even oppassen wanneer er boomschors of cacaodoppen tussen je planten liggen.Voor de oudere mens is een elektrische brander zeer geschikt, omdat deze gemakkelijk is te bedienen en men niet hoeft te bukken. Simpel op stahoogte door de tuin voort  bewegen om het onkruid te verwijderen.

Elektrische brander werkt optimaal

Onkruid bestrijden en het maximale resultaat behalen kan het beste worden gedaan op droge dagen. Met vochtig weer kan het onkruid weer opbloeien en verder groeien. Dus gebruik de brander alleen met droog weer en wanneer de zon schijnt.

Voorjaar

Het voorjaar is de beste periode om aan de gang te gaan met de onkruidbrander. Jong kruid komt net op en kan direct worden vernietigd. In de zomermaanden kan, om onkruid definitief te laten verdwijnen,  nog een aantal keren branden worden herhaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie