Schimmel in planten bestrijden

Wanneer je wat schimmel op de potgrond van je kamerplanten vindt, hoef je echt niet direct in de stress te schieten. Het is wat anders wanneer de schimmel óp je planten zit, dat is een stuk minder. We gaan er even van uit dat je schimmel hebt gevonden op de potgrond. Je hoeft dan echt niet bang te zijn dat je plant het loodje gaat leggen. De schimmel leeft in feite van het dode materiaal en zal de plant niet aantasten.

Schimmel in planten bestrijden 11

Ecosysteem

Schimmels zijn een belangrijke schakel. Ze leven als een één- of meercellige variant. De paddenstoel is eigenlijk een vrucht van de meercellige schimmel. Er zijn schimmels die een hele boom kunnen vellen, de schimmel die je vindt op de potgrond tussen je kamerplanten, leven van het dode materiaal. Deze schimmels helpen als het ware de rommel op te ruimen. Ze kunnen bijvoorbeeld hout afbreken en dood plantenmateriaal verteren. Dit geeft weer de juiste voeding voor de natuur.

Schimmel op je planten bestrijden

Wanneer je schimmel hebt ontdekt op een vaste plant, zet deze dan in quarantaine. Zo kunnen je andere planten niet worden besmet.

Knip de bladeren weg die het meest zijn aangetast. Wordt het wel een heel erge kale plant en denk je deze niet meer te kunnen redden? Gooi hem dan weg.

Met een vochtig wc-papiertje veeg je de schimmels die je nog ziet weg.

Schimmel in planten bestrijden 12

 

Verdere behandeling

Vul een plantenspuit met een flinke scheut melk en vul aan met water. Bespuit de gehele plant en herhaal dit na 7 dagen nog eens.

Probeer schimmel op het blad te voorkomen door op regelmatige tijden water te geven. Te controleren of er genoeg luchtcirculatie rond de plant is en of de plant wel voldoende voeding krijgt. Een gezonde plant zal niet zo snel worden aangetast door schimmel.

Schimmel op de potgrond

Te veel schimmels op de potgrond kunnen een dikke plakkaat vormen, waar nog weinig lucht en water doorheen kan. Ook kan er een muffe geur ontstaan. Schraap de bovenste laag van de potgrond weg met een lepel en deponeer in de GFT-bak. Laat de grond nog even aandrogen en geef de volgende dag een nieuw laagje aarde. Krijgt je plant steeds weer dezelfde schimmel terug? Verpot de plant dan helemaal en maak de pot goed schoon met heet water.

Voorkomen

Om potgrondschimmel te voorkomen is de beste manier om de bovenste laag grond uit te laten drogen. Schimmels houden van vochtige omstandigheden. Het is beter om de grond op te laten drogen voordat de plant weer een gietbeurt nodig heeft. Over het algemeen geven mensen planten té veel water met alle gevolgen van dien.

Het is verstandig om de plant alleen van onderaf water te geven, ook wanneer je schimmel hebt geconstateerd. Zet de pot even in een teiltje water en laat deze dan uitlekken. Daarna in de sierpot terugzetten. Zo wordt de bovenste laagje aarde niet meer nat.

Zet bij voorkeur een plant in een plastic pot met drainagegaten. Direct in de sierpot geeft meer kans op schimmel omdat te veel water moeilijk weg kan.

De juiste hoeveelheid water geven

Schimmel in planten bestrijden 13

 

Een aantal planten hebben weinig water nodig. Bijvoorbeeld de Sanseveria’s, cactussen en vetplanten. Tussen de gietbeurten door mag je de grond helemaal laten uitdrogen.

Geef heel weinig water aan de palmsoorten, klimop en de vingerplant. Niet helemaal laten uitdrogen maar gedeeltelijk.

Normaal water geven aan geraniums, vijgenboom, verschillende Varensoorten en Philodendrons (aronskelk). Deze planten hebben graag een wat licht, vochtige grond.

Planten die van uitgesproken vochtige grond houden zijn bijvoorbeeld de Gatenplant en Venushaar.

De meeste planten kunnen met één maal per week begieten volstaan. Heb je net een plant gekocht of cadeau gekregen, zoek dan even uit of de plant van vochtige of juist droge omstandigheden houd. Planten die van vochtige omstandigheden houden kunnen 2 x per week een gietbeurt krijgen.

Verder is van belang

Schimmel in planten bestrijden 14

De temperatuur

Wanneer je hele dagen van huis bent zal de temperatuur niet zo hoog worden dan wanneer je de hele dag de verwarming aan hebt staan. Een temperatuur van 22 graden vereist weer meer water, dan wanneer het de hele dag 15 graden is.

Waar staat de plant?

Als de plant op een donkere plek staat heeft deze veel minder water nodig dan een lichte, zonnige plaats.

Kwakkelen

Heb je een plant die er niet zo gezond uitziet? Geef deze dan weinig tot geen water tot hij weer is opgeknapt.

De grootte

Hoe groter de plant, hoe meer water deze nodig heeft.

Schimmelwerend middel

Om schimmel te voorkomen moet er dus gericht worden gesproeid en water worden gegeven. Er zijn ook een aantal schimmelwerende producten die je kunt gebruiken om de vervelende schimmels te voorkomen. Appelazijn, kaneel en zuiveringszout zijn producten die helpen om de schimmels te weren.

Wanneer je bijvoorbeeld de aarde van je kamerplant gaat vervangen kan een snufje kaneel nét even voorkomen dat de schimmels toeslaan. Strooi dit boven op de nieuwe potgrond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie