Zilvervisjes bestrijden

zilvervisjes bestrijdenZilvervisjes zijn kleine insecten die in bijna iedere woning wel te vinden zijn. Het zilvervisje wordt nog weleens verwart met een verwante soort; het papiervisje. Dit is een ander beestje en vereist dan ook een andere aanpak. In dit artikel beschrijven we hoe we zilvervisjes bestrijden op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier.

Zilvervisjes; de oorzaak

Zilvervisjes komen voor in zowel oude als nieuwe woningen. Sterker nog; ze gedijen nog net een stukje beter in nieuwbouwwoningen. Zilvervisjes zijn gek op vochtige, warmte ruimtes. De moderne isolatie van woningen zorgt ervoor dat ruimtes veelal vocht en warmte vasthouden. Denk hierbij dan voornamelijk aan de kelder, kruipruimte en badkamer. Het zilvervisje gedijt het beste bij een temperatuur van 25 graden.


Zilvervisjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit aloude cliché is ook waar wanneer het aankomt op zilvervisjes. De kleine beestjes kunnen door de kleinste gaatjes en spleten heen. Zorg er dan ook voor dat de insecten zich niet vrij door het huis kunnen bewegen. Maak alle kieren en gaten dicht met kit.

Een tweede aspect wat belangrijk is, is ventilatie. Zet na het douchen bijvoorbeeld het raam open en zorg voor ventilatie. Een lage temperatuur en lage luchtvochtigheidsgraad zal het zilvervisje beslist niet prettig vinden.

Zilvervisjes eten voornamelijk organisch materiaal. Zorg er dan ook voor dat je keuken schoon is en dat keukenkastjes niet overvol liggen met niet-afgedekte producten. Dit zorgt er tevens voor dat je geen last krijgt van andere insecten. Net als papiervisjes willen zilvervisjes zich weleens vergrijpen aan papier. Laat dus onder geen beding papier slingeren.


Zilvervisjes bestrijden

Een zilvervisjes plaag is niet prettig. Gelukkig zijn er voldoende middelen om zilvervisjes te bestrijden.

 • Ventilatie!
  Niet alleen om te voorkomen, maar ook om te genezen. Zilvervisjes (en papiervisjes) kunnen niet tegen kou. Onder de 20 graden komen de eitjes ook niet meer uit. Zorg ervoor dat ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt goed geventileerd zijn.
 • Zilvervisjes bestrijden met gif
  Niet onze favoriete manier om van deze vervelende insecten af te komen. Het gif is vaak schadelijk voor mens en dier. Denk er dus goed over na voordat je met gif aan de slag gaat!
 • Zilvervisjesval
  Je kan zilvervisjes vangen met een speciaal daarvoor bestemde val. Hier zitten speciale lokgeuren in die onweerstaanbaar zijn voor zilvervisjes. Wanneer ze eenmaal in de val zijn gekropen plakken ze vast aan een hiervoor bestemde laag lijm. Ideaal aan deze vallen is dat ze geurloos zijn én vrij van gif.
 • Etherische oliën
  Er zijn diverse etherische oliën waar zilvervisjes niet tegen kunnen. Door deze geuren raken ze helemaal van slag waardoor ze geen partner of eten meer kunnen vinden. Je kan speciale blokjes in je huis gebruiken, een vernevelaar of op bepaalde plekken druppelen. Denk aan lavendelolie of tea tree olie.

Zilvervisjes laten bestrijden

Word je helemaal krankjorum van de zilvervisjes in je huis? Dan is er altijd de mogelijkheid om een professional in te huren om de zilvervisjes te bestrijden. Dit betekent vaak wel dat u een hoop geld kwijt bent zonder de garantie dat de beestjes niet meer terugkomen. Wat ons betreft moet het meer dan mogelijk zijn zilvervisjes te bestrijden met huis- tuin en keukenmiddeltjes.

Een reactie plaatsen