Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zijn kleine insecten die in bijna iedere woning wel te vinden zijn. Het zilvervisje wordt nog weleens verward met een verwante soort; het papiervisje. Dit is een ander soort ongedierte en vereist dan ook een andere aanpak. In dit artikel beschrijven we hoe we zilvervisjes bestrijden op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier.

zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes; de oorzaak

Zilvervisjes komen voor in zowel oude als nieuwe woningen. Sterker nog; ze gedijen nog net een stukje beter in nieuwbouwwoningen. Zilvervisjes zijn gek op vochtige, warmte ruimtes. De moderne isolatie van woningen zorgt ervoor dat ruimtes veelal vocht en warmte vasthouden. Denk hierbij dan voornamelijk aan de kelder, kruipruimte en badkamer. Het zilvervisje gedijt het beste bij een temperatuur van 25 graden.

Zilvervisjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit aloude cliché is ook waar wanneer het aankomt op zilvervisjes. De kleine beestjes kunnen door de kleinste gaatjes, spleten en naden heen. Heb je één zilvervisje gezien, dan kan je er vanuit gaan dat er tientallen meer zijn. Zorg er dan ook voor dat de insecten zich niet vrij door het huis kunnen bewegen. Maak alle kieren en gaten dicht met kit.

Een tweede aspect wat belangrijk is, is ventilatie. Zet na het douchen bijvoorbeeld het raam open en zorg voor ventilatie. Zilvervisjes houden namelijk van een vochtige omgeving. Een lage temperatuur en lage luchtvochtigheidsgraad zal het zilvervisje beslist niet prettig vinden.

Zilvervisjes eten voornamelijk organisch materiaal. Zorg er dan ook voor dat je keuken schoon is en dat keukenkastjes niet overvol liggen met niet-afgedekte producten. Dit zorgt er tevens voor dat je geen last krijgt van ander ongedierte. Net als papiervisjes willen zilvervisjes zich weleens vergrijpen aan papier. Laat dus onder geen beding papier slingeren.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Zilvervisjes zijn niet direct schadelijk voor mens en dier. Ze kunnen echter bacteriën bij zich dragen en schimmels. Daarnaast kunnen ze levensmiddelen verpesten door er van te eten. Zilvervisjes kruipen graag achter behang. Behang is gemaakt van papier: cellulose. Dit kunnen zilvervisjes gebruiken als voedsel.

Zilvervisjes bestrijden

Een zilvervisjes plaag is niet prettig. Gelukkig zijn er voldoende middelen om zilvervisjes te bestrijden.

  • Ventilatie!
    Niet alleen om te voorkomen, maar ook om te genezen. Zilvervisjes (en papiervisjes) kunnen niet tegen kou. Onder de 20 graden komen de eitjes ook niet meer uit. Zorg ervoor dat ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt goed geventileerd zijn.
  • Zilvervisjes bestrijden met gif
    Niet onze favoriete manier om van deze vervelende insecten af te komen. Het gif is vaak schadelijk voor mens en dier. Denk er dus goed over na voordat je met gif aan de slag gaat! Gif komt vaak in de vorm van een spray.
  • Zilvervisjesval
    Je kan zilvervisjes vangen met een speciaal daarvoor bestemde val. Hier zitten speciale lokgeuren in die onweerstaanbaar zijn voor zilvervisjes. Wanneer ze eenmaal in de val zijn gekropen plakken ze vast aan een hiervoor bestemde laag lijm. Ideaal aan deze vallen is dat ze geurloos zijn én vrij van gif.
  • Etherische oliën
    Er zijn diverse etherische oliën waar ongedierte als zilvervisjes niet tegen kunnen. Door deze geuren raken ze helemaal van slag waardoor ze geen partner of eten meer kunnen vinden. Je kan speciale blokjes in je huis gebruiken, een vernevelaar of op bepaalde plekken druppelen. Denk aan lavendelolie of tea tree olie. Je kan ook een spray maken van etherische olie en water.

Zilvervisjes laten bestrijden

Word je helemaal krankjorum van de zilvervisjes in je huis? Dan is er altijd de mogelijkheid om een professional in te huren om de zilvervisjes te bestrijden. Dit betekent vaak wel dat u een hoop geld kwijt bent zonder de garantie dat de beestjes niet meer terugkomen. Wat ons betreft moet het meer dan mogelijk zijn zilvervisjes te bestrijden met huis- tuin en keukenmiddeltjes.

Plaats een reactie