Fruitvliegjes bestrijden

fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes bestrijden is een ware strijd in de zomer. Ze vliegen over je eettafel, irriteren je door je drinkglas aan te vallen en als je een gezond stukje fruit van de fruitschaal wil pakken lijkt het of er een hele volksverhuizing in de lucht plaatsvindt. De fruitvliegjes die ik soms in huis heb lijken echte sommeliers en belanden dan ook regelmatig volledig beschonken in mijn wijnglas, of erger nog: in het glas van mijn gasten. Ik denk dat we het allemaal wel eens kunnen zijn: deze vliegjes zijn irritant! Maar fruitvliegjes bestrijden, hoe doe je dat precies? De beste bestrijdingstips voor fruitvliegjes vind je in dit artikel.


Wat eten fruitvliegjes?

Het voedsel van onze irritante mini-vijand bestaat uit gistende vloeistoffen en rottend fruit en die vinden we thuis op de fruitschaal in overvloed, maar ook in de vuilnisbak, boven onze kop koffie of bij of in ons bierglas vinden we deze ongewenste gasten. Als je er een paar hebt, zullen deze zich snel vermenigvuldigen. Ze eten dus eigenlijk alles, met een voorkeur voor overrijp of rottend fruit. Hun eitjes leggen ze bij voorkeur ook op fruit.

fruitvliegjesHoe voorkom ik fruitvliegjes?

Wil je fruitvliegjes bestrijden? Zorg er voor dat er geen rottende fruit op de fruitschaal ligt. Ze eten dan wel van alles, maar rottend fruit is een enorme magneet voor de vliegjes. Rottende fruit dus meteen verwijderen! Ook is het verstandig om de je kliko’s niet in de buurt van je buitendeur of ramen te plaatsen. Fruitvliegjes komen anders te makkelijk binnen. Zorg dat je aanrecht altijd schoon is en vergeet niet dat restjes op de bodem van bier- en wijnflessen de fruitvliegjes ook aantrekken. Spoel je lege bier- en wijnflessen dus eerst met water voor je ze in een hoekje zet. Verwelkte bloemen zijn ook een magneet voor de irritante vliegjes. Gooi verwelkte bloemen dus meteen weg en gooi ze bij voorkeur rechtstreeks in je groen container en niet in de vuilnisbak binnenshuis.

Bestrijdingstips

Al het bovenstaande heb je uiteraard gedaan… Ja toch? En toch heb je nog last van fruitvliegjes. Er zit dan niets anders op dan de vliegen te bestrijden. Je kan kiezen voor een rigoureuze aanpak en een spuitbus vol chemische ellende kopen. Het nadeel is dat deze niet alleen ongezond is voor de fruitvliegjes, maar ook voor mens en huisdier. Gif is nou eenmaal gif. Mocht je het niet erg vinden om even creatief te zijn, dan kan het ook anders.


Hoe maak ik een fruitvliegjesval?

Fruitvliegjes bestrijden door het maken van een fruitvliegjesval is namelijk niet moeilijk. Het principe is namelijk een potjes of bakje met op de bodem een lokstof. Een stukje overrijpe banaan is bijvoorbeeld ideaal, maar ook een beetje honing, ranja, port of zoete wijn werken prima. Dek het af met een stukje plastic cellofaan en gebruik een elastiekje of plakband om het strak te spannen en rondom af te sluiten. Prik in het midden een gaatje met een tandenstoker of cocktailprikker. De vliegjes zijn slim genoeg om de verlokkende geuren te volgen en door het gaatje naar binnen te gaan, maar ze zijn net niet slim genoeg om hun weg naar buiten te vinden. De fruitvliegjesplaag zal snel voorbij zijn en dat zonder het gebruik van gif of vieze plakken slierten die je plafond ontsieren.


Een tip voor een lokstof voor in je fruitvliegjesval is balsamico azijn. Fruitvliegjes lijken dol te zijn op deze geurende, ietwat zoete vloeistof.

Een reactie plaatsen