Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden is een ware strijd in de zomer. Ze vliegen over je eettafel, irriteren je door je drinkglas aan te vallen en als je een gezond stukje fruit van de fruitschaal wil pakken lijkt het of er een hele volksverhuizing in de lucht plaatsvindt. De fruitvliegen die ik soms in huis heb lijken echte sommeliers en belanden dan ook regelmatig volledig beschonken in mijn wijnglas, of erger nog: in het glas van mijn gasten. Ik denk dat we het allemaal wel eens kunnen zijn: deze vliegjes zijn irritant! Maar fruitvliegjes bestrijden, hoe doe je dat precies? De beste bestrijdingstips voor fruitvliegjes vind je in dit artikel.

Wat eten fruitvliegjes?

Het voedsel van onze irritante mini-vijand bestaat uit gistende vloeistoffen en overrijp fruit en groente. Deze vinden we thuis op de fruitschaal in overvloed, maar ook in de vuilnisbak, boven onze kop koffie of bij of in ons bierglas vinden we deze ongewenste gasten. Als je er een paar hebt, zullen deze zich snel vermenigvuldigen. Ze eten dus eigenlijk alles, met een voorkeur voor overrijp of rottend fruit. Hun eitjes leggen ze bij voorkeur ook op fruit.

fruitvliegjesHoe voorkom ik fruitvliegjes?

Wil je een fruitvliegjes plaag bestrijden? Zorg er voor dat er geen rottende fruit op de fruitschaal ligt. Ze eten dan wel van alles, maar rottend fruit is een enorme magneet voor de vliegjes. Rottende fruit dus meteen verwijderen en fruit bewaren in de koelkast.

Ook is het verstandig om de je kliko’s met etensresten niet in de buurt van je buitendeur of ramen te plaatsen. Fruitvliegjes komen anders te makkelijk binnen. Zorg dat je aanrecht altijd schoon is en vergeet niet dat restjes op de bodem van bier- en wijnflessen de fruitvliegjes ook aantrekken. Spoel je lege bier- en wijnflessen dus eerst met water voor je ze in een hoekje zet. Verwelkte bloemen zijn ook een magneet voor de irritante vliegjes. Gooi verwelkte bloemen dus meteen weg en gooi ze bij voorkeur rechtstreeks in je groen container en niet in de vuilnisbak binnenshuis.

Bestrijdingstips

Al het bovenstaande heb je uiteraard gedaan… Ja toch? En toch heb je nog last van fruitvliegjes. Er zit dan niets anders op dan de vliegen te bestrijden. Je kan kiezen voor een rigoureuze aanpak en een spuitbus vol chemische ellende kopen. Het nadeel is dat deze niet alleen ongezond is voor de fruitvlieg, maar ook voor mens en huisdier. Gif is nou eenmaal gif. Mocht je het niet erg vinden om even creatief te zijn, dan kan het ook anders.

Fruitvliegjes vangen, hoe maak je de ideale fruitvliegjes val?

Fruitvliegen bestrijden door het maken van een fruitvliegjesval is namelijk niet moeilijk. Het principe is namelijk een potjes of bakje met op de bodem een lokstof. Een stukje overrijpe banaan is bijvoorbeeld ideaal, maar ook een beetje honing, ranja, port of zoete wijn werken prima. Dek het af met een stukje plastic cellofaan en gebruik een elastiekje of plakband om het strak te spannen en rondom af te sluiten. Prik in het midden een gaatje met een tandenstoker of cocktailprikker. De vliegjes zijn slim genoeg om de verlokkende geuren te volgen en door het gaatje naar binnen te gaan, maar ze zijn net niet slim genoeg om hun weg naar buiten te vinden. De fruitvliegjes plaag zal snel voorbij zijn en dat zonder het gebruik van gif of vieze plakkende slierten die je plafond ontsieren.

Een tip voor een lokstof voor in je fruitvliegjesval is balsamico azijn. Fruitvliegen lijken dol te zijn op deze geur van deze ietwat zoete vloeistof. Voeg een drupje afwasmiddel toe aan het mengsel. Zo wordt de oppervlaktespanning verlaagd en zakken de fruitvliegjes zo de vloeistof in waarna ze verdrinken.

Fruitvliegjes verjagen met geur

Fruitvliegjes worden dus aangetrokken door de geur van etensresten en fruit. Maar je kan geur ook inzetten om het fruitvliegje te verjagen. Probeer de volgende kruiden om fruitvliegjes te verjagen:

  • Lavendel
  • Basilicum
  • Kruidnagel
  • Knoflook

Veelgestelde vragen over het fruitvliegje

Wat te doen bij fruitvliegjes in huis?

Wanneer je fruitvliegjes in huis hebt, dan kan je het beste een fruitvliegjes val maken. Op die manier vang je het grootste deel van de vliegjes en krijgen ze geen kans om zich voort te planten.

Waar komen fruitvliegjes zo snel vandaan?

Fruitvliegjes komen vaak via gekocht fruit je huis in. Er zitten eitjes op het fruit die uitkomen onder de juiste omstandigheden.

Waar hebben fruitvliegjes een hekel aan?

Fruitvliegjes hebben een hekel aan kruiden als basilicum, kruidnagel en knoflook.

Hoe kom je van fruitvliegjes af met azijn?

Fruitvliegjes worden ook weleens azijnvliegjes genoemd. Ze zijn namelijk dol op azijn. Doe een beetje azijn of balsamico azijn in een fruitvliegjes val en je zult ze bij bosjes vangen.

Wat voor azijn tegen fruitvliegjes?

Gebruik gewone azijn of balsamico azijn. Azijn die geschikt is voor mensen om te eten. Gebruik onder geen beding schoonmaakazijn.

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit ligt?

Fruitvliegjes kunnen prima een stukje vliegen. Als er geen fruit ligt dan komen ze wellicht van de buren, gelokt door de geur van de afvalbak.

Hoe maak je een val voor fruitvliegjes?

Een val voor fruitvliegjes maken is erg eenvoudig. Neem een glas en een beetje afdekfolie. Doe een beetje azijn in het glas en doe het afdekfolie over het glas en trek het mooi strak. Prik één of twee gaatjes in het folie en je fruitvliegjes val is klaar.

Waar komen fruitvliegjes vandaan in de winter?

Fruitvliegjes zie je niet zo vaak in de winter. Wanneer je ze tegenkomt dan komen ze uit eitjes die aanwezig waren op fruit.

Kun je fruitvliegjes opzuigen?

Fruitvliegjes kan je opzuigen met de stofzuiger als je een beetje handig bent. Echter, fruitvliegjes zijn behoorlijk snel en laten zich niet zomaar vangen op deze manier.

Wat te doen tegen kleine vliegjes in potgrond van kamerplant?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn vliegjes in de potgrond géén fruitvliegjes maar rouwvliegjes. De beste manier om van rouwvliegjes af te komen is door het plaatsen van een vleesetende plant: de zonnedauw.

Plaats een reactie