Zevenblad bestrijden

Zevenblad bestrijden

Zevenblad, latijnse naam: Aegopodium Podagraria. Dit is een vaste plant en familie van de schermbloem. De plant groeit het liefst op schaduwrijke plekken en op vochtige en/of bemeste grond. De plant is ook wel bekend onder de naam hanenpoot en tuinmansverdriet, het kan namelijk een grote last zijn voor de tuinder. Wil je de zevenblad bestrijden? Hier een aantal tips hoe van de plant af te komen, en blijvend uit de tuin te houden.

Zevenblad bestrijden; Waarom zo lastig?

Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen. Het bovenste en zichtbare deel van zevenblad gaat in de winter dood, maar de wortels onder de grond zorgen voor een vertienvoudiging zodra de lente begint.

Zevenblad bestrijden; Handige tips

Uitgraven

Zodra de tuin nog niet overwoekerd is, is het verstandig zevenblad grondig te verwijderen uit de tuin door deze uit te graven. Dit is een erg effectieve methode, het vraagt echter enige toewijding en geduld. Het verwijderen van de plant kan met de hand of met een riek; de riek heeft een goede grip op de wortels en wordt aangeraden te gebruiken. Zorg er voor dat letterlijk elk stuk wortel verwijderd is, anders groeit de plant gewoon verder. Dit kan dus wat werk zijn! Is alles uit de tuin verwijderd? Houd de tuin een tijdje goed in de gaten. Zodra zevenblad weer ergens de kop opsteekt, moet deze meteen verwijderd worden, uiteraard met alle wortels.

De bodem bedekken

Door de bodem te bedekken, krijgt zevenblad geen kans meer om te groeien. Dit kan op verschillende manieren:

Zwart landbouw plastic

Het is een redelijk drastische methode die niet past in een tuin die vooral esthetisch is vormgegeven. Met deze methode is zevenblad, zonder al te veel moeite, definitief verbannen. Verwijder alles uit de tuin en leg hier een dikke laag (landbouw)plastic over dat minstens twee jaar blijft liggen. Onder andere zevenblad stikt hierdoor en komt niet meer terug.

Mulch

Een methode vanuit de permacultuur die erg goed werkt is mulchen, afgekeken van de natuur. De grond wordt bedekt met een laag organisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan gemaaid gras, zaagsel, boomschors, takken, bladeren of tuincompost. Het onkruid heeft geen mogelijkheid om te groeien, doordat de bodem bedekt is. Daarnaast zorgt de mulch ervoor dat het vocht beter in de bodem wordt vastgehouden, door de ‘deken’ die eroverheen ligt. Een methode die de mens en de tuin goed doen!

Groeiende bodembedekker

Wat je met de mulch doet, kun je ook bereiken met andere planten. Een goede keuze als de tuin vooral een plek om te zitten is (en geen moestuin dus), omdat de planten ook iets toevoegen, zoals leuke bloemen bijvoorbeeld. Een erg geschikte plant is de Ooievaarsbek. Deze behoudt haar blad in de winter, is sterker dan het onkruid en groeit niet zo snel dat het de hele tuin overwoekerd in één seizoen. De plant heeft mooie paarse bloemen en fleurt de tuin zelfs in de winter op.

Zevenblad eten

Er zijn veel planten die wij nu onkruid noemen, maar die vroeger gebruikt werden in maaltijden, zoals zevenblad en brandnetel! Het blad is eetbaar en smaakt zoals spinazie wanneer het gekookt is, of peterselie zodra het gedroogd is. Daarnaast werd het vroeger gebruikt tegen reuma en artritis omdat het veel calcium zou bevatten. Zodra de plant geoogst wordt, wordt deze niet meer gezien als een indringer in de tuin, maar als een graag genode gast. Zeker eens het proberen waard, als de tuin er vol mee staat.

Zevenblad verwijderen: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Zevenblad bestrijden, veelgestelde vragen

Is zevenblad te bestrijden?

Zevenblad is vrij hardnekkig onkruid. Door het harken en omwoelen van de aarde breekt de wortel af in meerdere kleine deeltjes, welke weer uitgroeien tot nieuwe planten. Wil je er echt vanaf? Dan zal je de grond een jaar moeten bedekken met landbouwplastic.

Wat te doen tegen zevenblad in de tuin?

Als er nog geen enorme hoeveelheid zevenblad in de tuin staat, dan kan je deze verwijderen door ALLE delen van de plant met grote zorg uit de grond te halen.

Waar is zevenblad goed voor?

Zevenblad zou een medicinale werking moeten hebben bij reuma en jicht. Door diverse vitamines en mineralen zou het bloed minder zuur zijn waardoor klachten van jicht afnemen.

Is de zevenblad giftig?

De zevenblad is niet giftig. Sterker nog, de plant is eetbaar!

3 thoughts on “Zevenblad bestrijden

  1. goede middag heer/mevrouw,
    kan ik met ecostyle ultima tegen zevenblad spuiten op mijn gazon waar het onkruid zich bevind???
    graag een reactie

  2. Heerlijke soep van gemaakt.mijn kleinkinderen vonden ze super lekker,en hebben ze tot de laatste schep uitgelepeld. Maar op was op.
    Hoe heb ik ze gemaakt?
    1grote ui gestoofd
    1prei
    1grote aardappel
    Een heel
    vergiet gewassen jong zevenblad toegevoegd, mag echt veel zijn.
    Alles een tienral minuutjes stoven, af en toe omroeren,
    1,5 liter kokend water bijdoen, 2 tot 3 blokjes ontvette bouillon (volgens smaak) en nog 20 minuten op een klein vuurtje laten koken.
    Mixen, wat culinaire room 20% eronder roeren ,en smakelijk.
    Boordevol vitamientjes

Plaats een reactie