Wespen bestrijden

wespen bestrijdenWespen zijn belangrijke en nuttige dieren, maar het zijn zeker niet de vriendelijkste die er bestaan. Wespen eten andere insecten en houden op deze manier een biologisch evenwicht in stand. Van ongedierte moeten we niet teveel hebben en wespen helpen ons daarbij. Maar wespen moeten we ook niet teveel hebben. Een wespennest op afstand is niet erg want dan geeft het geen overlast. Maar wanneer een nest te dicht in de buurt van mensen komt kan het overlast en gevaar opleveren. Dan is het tijd om in actie te komen want een nest moet worden verwijderd.


Veiligheid boven alles

Wespen komen voor over heel de wereld, en de familie van de wespachtigen is enorm groot. De gewone wesp, graafwespen, de Duitse wesp en hoornaars zijn maar een paar voorbeelden van wespachtigen die in Europa voorkomen. Wanneer de dieren worden uitgedaagd of zich bedreigd voelen vallen ze zonder pardon aan, en dat kan heel vervelend uitpakken. De steek van een wesp is pijnlijk want er zitten weerhaken aan de angel en het is mogelijk dat een wesp kan meer dan één keer steekt. Het wespennest kan op meerdere plekken worden gemaakt, waarvan sommigen heel lastig te bereiken zijn. Zelf wespen bestrijden kan heel erg verkeerd lopen en grote risico’s met zich meebrengen. Mensen reageren individueel anders op een wespensteek maar meerdere malen achter elkaar gestoken worden moet echt worden vermeden. Allergie of niet, wespen bestrijden is een belangrijke taak.

Schep of ladder

Wespennesten kunnen op meerdere plaatsen voorkomen en zijn soms niet gemakkelijk bereikbaar. Even goed kijken waar de wespen naartoe gaan is stap één. Graafwespen graven, zoals hun naam al zegt, en maken ondergronds een nest. Maar de gewone wesp kan het nest op veel plaatsen maken. Aan een boom of in de schuur of in de spouwmuur zijn geen ongewone plekken voor wespen om een nest te gaan maken. Goed de plek bekijken waar het nest zit en de toegang niet blokkeren want de wespen knagen gewoon door muren heen om aan de andere kant weer naar buiten te kunnen. Bestrijden moet op de juiste manier plaatsvinden.


Timing wespen bestrijden

Wespen zijn productieve dieren en hebben het ontzettend druk. Maar na werktijd wanneer het avond is, zoeken ze het nest op om de dag erna gewoon weer door te werken. Er zijn dus ideale tijden om een nest te bestrijden en dat is natuurlijk wanneer iedereen in het nest is. Wanneer de plaats van het nest ontdekt is kan er verder worden gegaan met het ondernemen van stap nummer twee. Er leiden meerdere wegen naar Rome maar wanneer het bestrijden van een wespennest verkeerd wordt aangepakt veranderd het bestrijden in een lijdensweg. Veiligheid staat voorop.

Zelf doen of laten doen

drinkende wespWanneer er ’s avonds zoveel mogelijk wespen in het nest zitten is het mogelijk om bestrijdingspoeder bij de ingang aan te brengen zodat alle wespen onder het gif komen te zitten en dat meenemen naar buiten of het nest in. Na een tijdje wordt het stiller in het nest en wanneer er geen leven meer in een nest voorkomt is het mogelijk om het dunne papierachtige nest voorzichtig te verwijderen. Dit zelf doen kan niet zomaar natuurlijk, voorzichtigheid is nog steeds belangrijk. Wespen kunnen aanvallen, en dat is onvermijdelijk wanneer een levendig nest wordt benaderd. Een overall, een mondkapje of het omdoen van een sjaal en het opdoen van een zonnebril is zeker niet voldoende en ook sterk af te raden. Een imker of een insectenbestrijder heeft een speciaal pak voor de juiste bescherming tegen de felle aanvallen, zodat een actief nest veilig kan worden benaderd en worden bestreden.

Risico’s vermijden

Een vakman een wespennest laten bestrijden is natuurlijk het verstandigste om te doen. Ervaring en het hebben van de juiste materialen is belangrijk bij deze niet ongevaarlijke klus. Het is mogelijk dat een nest terugkomt omdat er later in het jaar door de nieuw geboren koninginnen een bruidsvlucht wordt gemaakt. Dan wordt er een nieuwe plaats voor een nest gezocht en het is mogelijk dat dezelfde plaats wordt uitgekozen. Een vakman kan niet voorspellen waar wespen een nest gaan maken.


Stap voor stap

Wespennesten kunnen op de meest ontoegankelijke plaatsen gemaakt zijn en het is niet te voorkomen dat wespen zich ergens gaan nestelen. Maar, online zijn er heel wat filmpjes te vinden van mensen die zelf aan de gang gaan met een stofzuiger of een plastic zak om een bijennest te verwijderen, maar uiteindelijk moeten rennen voor hun eigen veiligheid. Een ervaren insectenbestrijder weet waar hij of zij aan begint en dat is in dit geval niet onbelangrijk. Veilig wespen bestrijden is de enige manier om definitief van een wespennest af te komen. Een wespennest is een kunstwerk om te zien maar het risico is te groot dat om het te laten zitten. Wespen zijn vleeseters, let daarom maar eens in de zomer op de voorkanten van auto’s. Op de voorkant van een auto zitten altijd dode vliegen en insecten geplakt die er tijdens het rijden tegenaan zijn gevlogen. Voor wespen is de grill van de auto een net een buffet. Het schoonhouden van de voorkant van de auto voorkomt dat wespen zich daar verzamelen om lekker te kunnen eten.

Even geduld

Maar in en rondom een woning is het niet te voorkomen dat wespen zich gaan nestelen als ze eenmaal een plekje hebben gevonden.

  • Kijken waar het nest is
  • Op de juiste manier het gif aanbrengen en wachten totdat alle wespen dood zijn
  • Het nest voorzichtig verwijderen

Wespen zijn in zoverre redelijk voorspelbaar dat het duidelijk is dat niet uitgedaagd moeten worden. Na het aanbrengen van het gif is het gewoon rustig wachten totdat het gif gewoon zijn werk doet. Wespen bestrijden op een verstandige manier is het beste natuurlijk om risico’s zoveel mogelijk te vermijden.

Een reactie plaatsen