Hoofdluizen bij volwassenen

hoofdluizen volwassenenWe weten het allemaal nog wel: de luizencontrole op school en de briefjes die uit werden gedeeld wanneer er weer hoofdluis was geconstateerd. Alle kinderen kregen spontaan jeuk. Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat hoofdluis niet alleen kinderen overkomt. Ook volwassenen kunnen last krijgen van hoofdluis.

Wat is hoofdluis

Hoofdluizen zijn geen bedreigende, maar wel een vervelende kwestie. Iedereen weet hoe vreselijk vervelend jeuk kan zijn. Hoofdluizen kunnen alleen op mensen leven. Sterker nog: als ze van een mensenhoofd verwijderd worden, sterven ze binnen 24 uur. Wanneer een luis bloed zuigt, om de 2 a 3 uur, ontstaat de bekende jeuk. De eitjes die luizen leggen, komen na 7 tot 9 dagen uit. De lege schalen van de eitjes worden neten genoemd.

Symtpomen

Het is voornamelijk kriebel en jeuk wat opvalt bij een besmetting met hoofdluis. Daarnaast kan het haar wat muf ruiken en wat kleverig zijn, net of heb je een vers wondje op je hoofdhuid. Grijsbruine deeltjes zijn de uitwerpselen van de luizen. Luizen zijn bruin en lopen snel. De volwassen luizen, nimfen, zijn gelig van kleur. In een enkel geval zijn er, door het krabben, kleine wondjes op het hoofd te zien. Die wondjes kunnen gaan ontsteken waardoor ook de lymfeklieren in de hals gaan opzetten.

Behandelen

Een luizenbesmetting kan erg hardnekkig zijn, zeker nu luizen steeds meer resistent raken voor de luizenshampoos. Volg de aanwijzingen die bij de luizenshampoo zijn bijgesloten, op. Daarna kam je de haren met een speciale luizenkam. Een luizenshampoo doodt alleen luizen en geen eitjes. Daarom is het van belang na 10 dagen de behandeling te hervatten. Wacht er ook niet langer mee, want dan hebben de luizen uit de eitjes weer nieuwe eitjes gelegd.

Preventie

Een besmetting met hoofdluis vindt alleen plaats bij haar-op-haar contact. Luizenbesmetting via kleding is achterhaald. Wel is het zo dat luizen van schoon haar houden. Vaak wassen van haar is gunstig voor de luis. Het enige wat je kunt doen is je hoofd wekelijks (laten) controleren op hoofdluis. De controle doe je met een speciale kam. Ook zijn er preventieve sprays verkrijgbaar.