Hoofdluizen bij volwassenen

hoofdluizen volwassenenWe weten het allemaal nog wel: de luizencontrole op school en de briefjes die uit werden gedeeld wanneer er weer hoofdluis was geconstateerd. Alle kinderen kregen spontaan jeuk. Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat hoofdluis niet alleen kinderen overkomt. Ook volwassenen kunnen last krijgen van hoofdluis.


Wat is hoofdluis

Hoofdluizen zijn geen bedreigende, maar wel een vervelende kwestie. Iedereen weet hoe vreselijk vervelend jeuk kan zijn. Hoofdluizen kunnen alleen op mensen leven. Sterker nog: als ze van een mensenhoofd verwijderd worden, sterven ze binnen 24 uur. Wanneer een luis bloed zuigt, om de 2 a 3 uur, ontstaat de bekende jeuk. De eitjes die luizen leggen, komen na 7 tot 9 dagen uit. De lege schalen van de eitjes worden neten genoemd.

Symtpomen

Het is voornamelijk kriebel en jeuk wat opvalt bij een besmetting met hoofdluis. Daarnaast kan het haar wat muf ruiken en wat kleverig zijn, net of heb je een vers wondje op je hoofdhuid. Grijsbruine deeltjes zijn de uitwerpselen van de luizen. Luizen zijn bruin en lopen snel. De volwassen luizen, nimfen, zijn gelig van kleur. In een enkel geval zijn er, door het krabben, kleine wondjes op het hoofd te zien. Die wondjes kunnen gaan ontsteken waardoor ook de lymfeklieren in de hals gaan opzetten.


Behandelen

Een luizenbesmetting kan erg hardnekkig zijn, zeker nu luizen steeds meer resistent raken voor de luizenshampoos. Volg de aanwijzingen die bij de luizenshampoo zijn bijgesloten, op. Daarna kam je de haren met een speciale luizenkam. Een luizenshampoo doodt alleen luizen en geen eitjes. Daarom is het van belang na 10 dagen de behandeling te hervatten. Wacht er ook niet langer mee, want dan hebben de luizen uit de eitjes weer nieuwe eitjes gelegd.

Preventie

Een besmetting met hoofdluis vindt alleen plaats bij haar-op-haar contact. Luizenbesmetting via kleding is achterhaald. Wel is het zo dat luizen van schoon haar houden. Vaak wassen van haar is gunstig voor de luis. Het enige wat je kunt doen is je hoofd wekelijks (laten) controleren op hoofdluis. De controle doe je met een speciale kam. Ook zijn er preventieve sprays verkrijgbaar.

Wat doe je als je toch besmet raakt met een luizenuitbraak

Als het toch tot een uitbraak is gekomen, is het zaak om snel en effectief te handelen. Er zijn verschillende manieren om luizen tegen te gaan. Over het algemeen wordt er het vaakst met een luizenkam gehandeld. Een speciaal klein kammetje waarmee je de luizen en de neten uit het haar kamt. Echter, met álleen zo nu en dan kammen ben je er helaas niet.

De luizen verspreiden zich snel en vooral in het beddengoed en knuffels kunnen ze goed toeven. Ook lopen ze in rap tempo over van jas naar jas, en zo wordt gemakkelijk de één na de ander besmet. Noodzaak is het dus om dit probleem bij de kern aan te pakken. Wassen, wassen en nog eens wassen is bij een uitbraak dan ook orde van de dag. Het beddengoed en de knuffels wassen op een temperatuur vanaf minimaal 60 graden, zou voldoende moeten zijn om de luizen het lootje te laten leggen. Dit moet je echter wel keer op keer herhalen, in combinatie met het kammen, net zolang tot de luizenneten niet meer uitkomen.


Waarom kiezen voor een elektrische luizenkam?

Kiezen voor een elektrische luizenkam heeft in vergelijking met een gewone luizenkam vele voordelen. De luizen worden door middel van een lichte elektrische lading gedood. Deze manier is alleen toe te passen op droog haar, in tegenstelling tot de gewone kam die in nat haar gebruikt wordt. Pas hier goed mee op! Je wilt namelijk niet een schok krijgen als je wel in nat haar kamt. In droog haar kammen is echter een stuk makkelijker bij te houden dan het continu doorkammen van nat en klittend haar. Nog los van het tijdrovende klusje van het wassen van het haar opzich.

De grootste voordelen op een rij:

 • Er komen geen chemische middelen aan te pas
 • De elektrische kam vernietigt zowel de volwassen als onvolwassen luis
 • Een eenmalige aanschaf
 • Het continu en keer op keer wassen van het haar hoeft op deze manier niet
 • Je bent gemakkelijk een eventuele luizenbesmetting op het spoor
 • Door middel van een piepend geluid, die de kam maakt bij het opsporen van een luis of neet, ben je de luizen gauw op het spoor

De elektrische luizenkam maakt deze tijdrovende klus ineens een stuk gemakkelijker. Tijdrovend is namelijk de hele issue dat dit -toch al zo- vervelende klusje zo hinderlijk maakt. Bespaar jezelf met een elektrische luizenkam dus een hoop tijd én moeite!

3 gedachten over “Hoofdluizen bij volwassenen

 1. Ondergetekende, vrouw van 81, heeft luizen van kleindochter. Heb afgelopen zondag 4/11 het middel prioderm dimeticon lotion gebruikt en daarna iedere dag droog gekamd, wat als alleenstaande met spierreuma in armen niet meevalt. Denkt u dat het onder de thuiszorg valt? De wijkverpleging beweert van niet, het is geen zorgplicht! Ze zegt wel: u kunt ook naar de kapper gaan. Die ziet me aankomen!!!
  Ik hoop dat ik er op bovenstaande manier gauw van af kom, m.vr.gr. mevr. Aaij

  • Ik denk dat dit verschilt per thuiszorg organisatie. Stel ze helpen bij het douchen, aankleden en wassen.. waarom zouden ze dan niet kunnen helpen bij het gebruik van lotion en kammen?

Een reactie plaatsen