Wolluis bestrijden

wolluis bestrijdenWolluizen zitten meestal op bladeren en jonge scheuten van planten. Ze zien eruit als een hoopje wolachtig wit poeder. Ze boren doorheen de plant en voeden zich met het sap van de plant. Daardoor worden je planten geel of bruin en gaan uitdrogen. Wolluizen scheiden bovendien meeldauw af. Dit goedje is de ideale voedingsbodem voor schimmel. De combinatie van wolluizen en schimmel is een plaag die je liefst niet op je planten hebt. Het zijn vrij sterke diertjes. Zo kunnen ze bijvoorbeeld overleven bij temperaturen van zelfs -40°C. Wolluis bestrijden is niet zo moeilijk als je er tijdig bij bent. Wolluizen overwinteren in het gedeelte rond de wortelen. Denk ook aan deze zone als je wolluizen bestrijdt. Hieronder vind je een aantal tips om wolluis te bestrijden.

Huis- en keukenmiddeltjes

Vele mensen hebben bewezen dat wolluis te bestrijden is met bijvoorbeeld zuivere spiritus. Dop met een wattenstaafje de aangetaste delen van de plant en herhaal dit elke dag tot de plaag gestopt is. Ook paraffine-olie in water is vrij efficiënt. Gebruik 25gr paraffine-olie per liter water en besproei je plant hiermee.


De Cryptolaemus

Er bestaat een zeer efficiënte en bovendien natuurvriendelijke methode om wolluis te bestrijden: de roofkevertjes Cryptolaemus. Het zijn vooral de larven van deze kevertjes die de wolluis opeten. Het nadeel hiervan is dat de eitjes van deze kevertjes enkel uitkomen bij temperaturen tussen 22°C en 25°C en bij een hoge vochtigheid. Dit is zeer geschikt voor broeikassen, maar daarbuiten lukt het zelden of nooit.

De Crysopa

Gelukkig zijn er nog andere roofkevertjes die bij lagere temperaturen goed hun werk doen: de Crysopa. Ook zij gaan volop de wolluis te lijf en zijn een zeer onschadelijke manier om dit ongedierte te bestrijden. Zet ze uit op de bladeren en rond de wortels van de plant. Binnen een korte tijd merk je dat je plant er al beter aan toe is.


Sluipwespen

Sluipwespen zijn een geduchte tegenstander van de wolluis. Zij parasiteren de wolluis door eitjes te leggen in elk stadium van de levenscyclus van de wolluis. In de handel kun je in doosjes poppen van sluipwespen kopen die zich in houtschilfers bevinden. Hang het potje in de plant en laat de sluipwespen rustig hun werk doen. Bestrijd tegelijkertijd ook mieren als die zich in of rond de plant bevinden. Zij hebben namelijk een slechte invloed op de behandeling met sluipwespen.

Chemische bestrijding

Elke chemische behandeling van planten is af te raden. Het milieu lijdt er onder, de planten zelf lijden er onder en de nuttige insecten lijden er eveneens onder. Toch is het soms onvermijdelijk om wolluis op een chemische manier te bestrijden. Laat je hierbij toch maar goed adviseren en beperkt chemische producten tot een minimum.


Een reactie plaatsen