Witte vlieg bestrijden

Witte vlieg bestrijdenDe witte vlieg duikt de laatste jaren in steeds meer tuinen op. Deze insecten van 1 tot 3 mm groot lijken sterk op witte motjes. Er bestaan wereldwijd tientallen soorten, waarvan er een aantal in onze contreien werden geïmporteerd. Je vindt deze beestjes vooral op de onderkant van de bladeren van je planten. Schud maar eens aan een geïnfecteerde plant. De witte vliegjes zullen dan even opvliegen vooraleer ze opnieuw een blad opzoeken. De insecten voeden zich met plantensap, en beschadigen en verzwakken zo de plant. Bovendien scheidt de witte vlieg op zijn gastheer een suikerhoudende honingdauw af, waarop roetdauwschimmel zich ontwikkelt. De fotosynthese wordt belemmerd, en dat leidt tot groeiremming en een slechte vruchtkwaliteit. Aangezien witte vliegen in groep leven, kunnen ze makkelijk ganse gewassen vernietigen. Sommige planten hebben vanzelfsprekend meer last van deze schepseltjes dan andere. Gevoelig voor de witte vlieg zijn onder meer hibiscus, fuchsia, geranium, lelie, salvia en kerstster. In de moestuin worden vooral komkommer-, aubergine- en tomatenplanten getroffen.


Denk aan preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Beperk het insecticidengebruik in je tuin. Insecticiden vernietigen niet de eitjes, poppen en larven van de witte vlieg, maar wel heel wat natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp, de roofwants en de gaasvlieg. Plaats afweerplanten in de buurt van je kwetsbare gewassen. Basilicum, zegekruid en afrikaantjes stoten tal van insecten af. Overweeg het uitzetten van een lokplant. Een succesvolle moestuinoogst is het eventuele verlies van een bonen- of komkommerplant meer dan waard. Een goede spreiding in tijd en ruimte van kwetsbare planten voorkomt ook veel onheil. Denk na over het plaatsen van vallen. Hang eventueel gele vangplaten – deze kleur trekt ze aan – ingesmeerd met lijm net boven je planten. Er bestaat ook een LED-CC val waarmee witte vliegen ’s nachts insecticidenvrij kunnen worden gevangen. Dergelijke vallen waarschuwen je voor de aanwezigheid van de witte vlieg en elimineren tegelijkertijd een deel van de aanwezige populatie. Je vindt ze in gespecialiseerde tuincentra.


Help, mijn planten zijn geïnfecteerd

Wat doe je als het noodlot ondanks alles toch toeslaat? Op afweerplanten en vallen werd reeds gewezen. Er bestaan ook biologische spuitmiddelen op basis van boerenwormkruid en lavas die je op de onderzijde van de bladeren moet sproeien. Daarnaast kan je het aantal natuurlijke vijanden van de witte vlieg doen toenemen door in tuincentra sluipwespen te bestellen. Je hangt dan in feite geparasiteerde poppen van de witte vlieg, waaruit sluipwespen zullen komen, tussen de geïnfecteerde planten. Natuurlijk kan je beide ook preventief doen. Wat als de witte vlieg je serre overneemt? Probeer dan één of meer van bovenstaande maatregelen en zorg tegelijkertijd voor tocht. Daar houden de insecten immers niet van. Zet indien mogelijk ’s zomers de deuren van je serre dag en nacht op een kier.


Een reactie plaatsen