Emelten bestrijden

emelten bestrijdenEmelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zitten vooral in het gras, maar komen ook voor in je moestuin bij jonge zaailingen. In het vroege voorjaar beginnen de larven te eten aan de worteltjes van de planten. Dit veroorzaakt kale bruine plekken in je gazon of verzwakte of afstervende jonge plantjes. Vanaf mei eten de larven minder en wordt er geen schade meer aangericht. Emelten trekken bovendien vogels, mollen en muizen aan. Zij eten de emelten op maar veroorzaken zelf ook heel wat schade aan je tuin. Emelten zijn een vervelende plaag die je liefst niet in je mooie tuin hebt. Wil je zo efficiënt mogelijk deze vervelende diertjes bestrijden? Hieronder vind je een aantal tips die jou hierbij helpen.


Biologische bestrijding

Je kunt emelten uitroeien door middel van aaltjes. Het soort aaltjes ‘Steinernema Carpocapsae’ is bijzonder geschikt om emelten tegen te gaan. Het zijn parasieten die binnen in het lichaam van de emelt dringen. Hier scheiden ze een bacterie af die de emelt doodt. Hierna gaan de aaltjes op zoek naar een andere levende emelt. Dit proces gaat door tot er geen enkele emelt meer overblijft. Je gebruikt deze aaltjes bij voorkeur in de periode september-oktober. Dan zijn de emelten in het larve stadium. Deze bestijdingsmethode is een zeer efficiënt en onschadelijk.


Chemische bestrijding

Chemische producten zijn af te raden voor het bestrijden van emelten. Ze worden wel gebruikt, maar dan door professionele verdelgers en onder een strenge licentie.Vroeg genoeg ingrijpen
Naast het bruin kleuren van je gazon zijn er nog andere indicaties waar je kunt op letten om emelten vroeg op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan vluchten langpootmuggen die plots veel opvallender zijn. Of denk aan vogels die je gazon vaker bezoeken dan anders. Wil je zeker zijn? Dan kun je ’s nachts een donker en vochtig plastiek zak op je gras leggen. Een aantal emelten komen ’s nachts uit de grond en trekken zich niet meer terug. Zij zullen aan je plastiek zak blijven kleven. Dit is een bevestiging van je vermoeden. Zodra je deze aanwijzigingen opmerkt, grijp dan vroeg genoeg in. Hoe vroeger, hoe beter.

Voorkom erger

Voorkomen is beter dan genezen, ook in dit geval. Emelten houden niet van lang gras. Zorg er daarom voor dat je gras altijd heel kort gemaaid is. Ze zullen het lastig krijgen om zich te ontwikkelen en gaan uiteindelijk naar andere oorden verhuizen.


Een reactie plaatsen