Engerlingen bestrijden

engerlingen bestrijdenEngerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers: mei- en junikever, rozenkever, Johanneskever en neushoornkever bijvoorbeeld. Vanaf juli richten engerlingen de meeste schade aan omdat ze dan op hun grootst zijn. Ze vreten de wortels van je grasplantjes aan en je gazon gaat kale en gele plekken vertonen. Vogels, mollen en muizen worden aangetrokken door engerlingen en gaan je grasveld omwoelen en nog meer beschadigen. Ben je toch niet zeker of het om engerlingen gaat? Steek dan een graszode los en bekijk wat er onder zit. Engerlingen zien eruit als dikke witte wormen, soms wel tot 5cm groot. Je herkent ze vrij makkelijk aan hun bruine kop, grijs achterlijf en drie paar poten. Om ze te bestrijden heb je een aantal mogelijkheden. Wij zetten deze middelen voor jou hier even op een rijtje.


Biologische bestrijding

De meest natuurlijke bestrijding van engerlingen gebeurt door middel van aaltjes. Deze zijn gewoon in de handel verkrijgbaar. Behandel de aangetaste plekken vanaf juni tot september. De biologische bestrijding bestaat uit mini wormpjes die als parasieten leven. Zij dringen in het lichaam van levende engerlingen door en verspreiden bacteriën. Eens de larve dood is, gaan de aaltjes naar een volgend levend slachtoffer op zoek. Dit gaat zo door tot alle engerlingen gedood zijn. Het is de meest efficiënte en meest natuurvriendelijke methode die je je maar kunt indenken.

Chemische bestrijding

De chemische middelen die gebruikt worden voor het bestrijden van engerlingen zijn vrij schadelijk voor het milieu. Ze worden dan ook hoofdzakelijk door professionele firma’s gebruikt, en enkel onder streng toezicht en onder een licentie. Dit middel wordt enkel in noodsituaties toegepast.


Voorkomen van engerlingen

Het voorkomen van engerlingen is niet eenvoudig. Vroeg of laat zul je er toch mee te maken hebben. Toch kun je ze tot op zekere hoogte voorkomen. Engerlingen houden vooral van een losse bovenlaag van je gazon. Rol je gazon regelmatig zodat die mooi plat wordt. De grond wordt op die manier veel minder aantrekkelijk voor de engerlingen.

Het oude trucje

Verzadig de grond met water. Leg ’s nachts een donker plastiek zak over de aangetaste plekken. De engerlingen kruipen uit de grond en trekken zich daarna niet terug. ’s Morgens kleven ze aan de plastiek zak zodat je ze met veel tegelijk kunt vernietigen. Herhaal dit zo veel mogelijk.

Heb geduld

Geduld is een mooie deugd, ook bij het bestrijden van engerlingen. Het kan zijn dat er maar liefst drie generaties engerlingen in je graspartij leven: de eitjes, de larven en de kevers. Soms is het nodig om de behandeling twee of zelfs drie jaar na elkaar toe te passen. Maar wees gerust: de volhouder wint!


Een reactie plaatsen