Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers: mei- en junikever, rozenkever, Johanneskever en neushoornkever bijvoorbeeld. Vanaf juli richten engerlingen de meeste schade aan omdat ze dan op hun grootst zijn. Ze vreten de wortels van je grasplantjes aan en je gazon gaat kale en gele plekken vertonen. Vogels, mollen en muizen worden aangetrokken door engerlingen en gaan je grasveld omwoelen en nog meer beschadigen. Ben je toch niet zeker of het om engerlingen gaat? Steek dan een graszode los en bekijk wat er onder zit. Engerlingen zien eruit als dikke witte wormen, soms wel tot 5cm groot. Je herkent ze vrij makkelijk aan hun bruine kop, grijs achterlijf en drie paar poten. Om ze te bestrijden heb je een aantal mogelijkheden. Wij zetten deze middelen voor jou hier even op een rijtje.
Biologische bestrijding
De meest natuurlijke bestrijding van engerlingen gebeurt door middel van aaltjes. Deze zijn gewoon in de handel verkrijgbaar. Behandel de aangetaste plekken vanaf juni tot september. De biologische bestrijding bestaat uit mini wormpjes die als parasieten leven. Zij dringen in het lichaam van levende engerlingen door en verspreiden bacteriën. Eens de larve dood is, gaan de aaltjes naar een volgend levend slachtoffer op zoek. Dit gaat zo door tot alle engerlingen gedood zijn. Het is de meest efficiënte en meest natuurvriendelijke methode die je je maar kunt indenken.
Chemische bestrijding
De chemische middelen die gebruikt worden voor het bestrijden van engerlingen zijn vrij schadelijk voor het milieu. Ze worden dan ook hoofdzakelijk door professionele firma’s gebruikt, en enkel onder streng toezicht en onder een licentie. Dit middel wordt enkel in noodsituaties toegepast.
Voorkomen van engerlingen
Het voorkomen van engerlingen is niet eenvoudig. Vroeg of laat zul je er toch mee te maken hebben. Toch kun je ze tot op zekere hoogte voorkomen. Engerlingen houden vooral van een losse bovenlaag van je gazon. Rol je gazon regelmatig zodat die mooi plat wordt. De grond wordt op die manier veel minder aantrekkelijk voor de engerlingen.
Het oude trucje
Verzadig de grond met water. Leg ’s nachts een donker plastiek zak over de aangetaste plekken. De engerlingen kruipen uit de grond en trekken zich daarna niet terug. ’s Morgens kleven ze aan de plastiek zak zodat je ze met veel tegelijk kunt vernietigen. Herhaal dit zo veel mogelijk.
Heb geduld
Geduld is een mooie deugd, ook bij het bestrijden van engerlingen. Het kan zijn dat er maar liefst drie generaties engerlingen in je graspartij leven: de eitjes, de larven en de kevers. Soms is het nodig om de behandeling twee of zelfs drie jaar na elkaar toe te passen. Maar wees gerust: de volhouder wint!
Veelgestelde vragen
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers, zoals de mei- en junikever, rozenkever, Johanneskever en neushoornkever.
Hoe herken je engerlingen in je gazon?
Engerlingen zien eruit als dikke witte wormen, soms wel tot 5cm groot. Je herkent ze aan hun bruine kop, grijs achterlijf en drie paar poten.
Hoe kun je engerlingen bestrijden op een natuurlijke manier?
De meest natuurlijke bestrijding van engerlingen gebeurt door middel van aaltjes, die als parasieten leven en bacteriën verspreiden onder de engerlingen.
Welke chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tegen engerlingen?
Chemische middelen die gebruikt worden voor het bestrijden van engerlingen zijn schadelijk voor het milieu en worden hoofdzakelijk door professionele firma's onder streng toezicht toegepast.
Hoe kun je engerlingen voorkomen?
Om engerlingen te voorkomen kun je de bovenlaag van je gazon plat rollen en de grond minder aantrekkelijk maken voor engerlingen.
Wat is 'het oude trucje' om engerlingen te vangen?
Verzadig de grond met water en leg 's nachts een donker plastic zak over de aangetaste plekken zodat de engerlingen eruit kruipen en aan de zak blijven kleven.
Is geduld belangrijk bij het bestrijden van engerlingen?
Ja, geduld is belangrijk omdat soms meerdere generaties engerlingen in je gras zitten en het meerdere jaren kan duren om ze effectief te bestrijden.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.