Pissebedden bestrijden

pissebedden bestrijdenPissebedden zijn diertjes die we liever niet hadden gezien op onze aarde. Ze komen zowel binnen in huis als buiten voor. Ze leven vooral van organische materiaal zoals dode bladeren. Als ze met vele zijn of als ze hongersnood kennen, gaan ze ook planten aanvreten of pakken ze dode dieren aan. Alhoewel ze niet schadelijk zijn voor de mens, hebben velen een afschuw voor deze schepsels. We zijn ze dan ook graag kwijt. Je kunt ze op heel wat manieren bestrijden en er anderzijds voor zorgen dat je huis of tuin niet meer aantrekkelijk is voor deze diertjes. Hieronder vind je alvast een aantal tips om zoveel mogelijk zonder deze dieren te kunnen leven.


Verwijder de nestplaatsen

Pissebedden houden van kieren of zaken waaronder ze zich kunnen verbergen. Ga je huis en/of je tuin eens rond en verwijder alle mogelijke nestplaatsen. Denk aan losliggende tegels, een stapeltje hout, een hoop oud papier en voedselresten of rottend fruit. Maak kieren schoon, ga er met de stofzuiger tegenaan en stop alle kieren dicht met kit. Zo krijgen pissebedden minder kans om nesten te bouwen.

Vermijd donker, vocht en warmte

Pissebedden woekeren het beste in vochtige, warme en donkere omstandigheden. Vermijd dit zoveel je maar kan. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig verluchten én verlichten van je kelder. Ga na of er nergens kleine lekken zijn die je nog niet had opgemerkt. Plaats horgaas voor keldergaten: zo vermijd je dat pissebedden naar binnen sluipen van zodra het kouder wordt.


Creëer lokplaatsen

Als je last hebt van pissebedden, geef ze dan een goeie schuilplaats ergens in een hoekje van je tuin. Leg bijvoorbeeld wat rottende bladeren, vochtig hout of wat fruit onder een omgekeerde bloempot. Dit is een echt aantrekkingspunt voor pissebedden. Ook een uitgeholde aardappel die je met de platte kant op de grond legt, trekt dit ongedierte snel aan. Ga regelmatig je lokplaatsen controleren en verwijder de pissebedden in massa.

As en koper

Er zijn twee zaken waar pissebedden helemaal niet van houden. Dit is as (van je barbecue bijvoorbeeld) en koper. Leg op de plaatsen waar de pissebedden vaak komen een koperdraad of speciaal daarvoor bestemde kopertape of as. De pissebedden vermijden angstvallig deze plaatsen.

Kippen

Kippen zijn gek op pissebedden. Als het enigszins mogelijk is, hou dan kippen en laat ze af en toe los op de plaatsen waar je last hebt van pissebedden.

Lokvallen

In de handel zijn biologische lokvallen te verkrijgen. Zij bevatten parasieten die pissebedden op een natuurlijke manier bestrijden.


Chemische bestrijding

Het zal misschien zo’n vaart niet lopen als je alle bovenstaande middeltjes uitprobeert, maar toch gebeurt het dat pissebedden blijven terugkomen. Als ze echt schade aanrichten, kun je ze desnoods met chemische bestrijdingsmiddelen opruimen. Het is niet echt aan te raden, maar soms heb je geen andere keuze. Ga met deze middelen zorgvuldig om en volg de raad die de producenten jou meegeven.

Een reactie plaatsen