
De gegroefde lapsnuitkever – beter gekend als de taxuskever – is de schrik van menig tuinliefhebber. Het donkergrijze, vleugelloze kevertje met de karakteristieke witte of gouden vlekjes op de dekschilden smult ’s nachts van een groot aantal planten. Op het menu staan naast taxus onder meer hortensia’s, azalea’s, primula’s, fuchsia’s en rododendrons. Houd je van fruit uit eigen tuin? De taxuskever vormt een bedreiging voor blauwe bes, bosbes, kruisbes, zwarte bes, aardbei, framboos en druif. De ergste schade komt niet van de volwassen kever, maar van de larven. De kever legt immers eieren aan de wortels van de planten, waarmee de larven zich voeden. Dit resulteert in planten die verwelken en afsterven.






Voorkomen is beter dan genezen
Controleer je tuin regelmatig op de aanwezigheid van larven en/of volwassen kevers. Een tijdige detectie voorkomt veel schade. Je kan houten planken tussen de struiken leggen. De taxuskever schuilt overdag immers graag onder hout. Vanaf april controleer je je tuin best regelmatig op de aanwezigheid van kevers. Tuinders controleren op larven door het wortelgestel van enkele planten te onderzoeken. Voor de tuinliefhebber is dit minder een optie, tenzij het gaat om gewassen die moeten worden verplant, zoals aardbeienplanten.
Het kan natuurlijk geen kwaad om het de taxuskever moeilijk te maken. Vervang jaarlijks de potgrond van gevoelige planten in potten en gebruik die elders in de tuin. De taxuskever houdt niet van planten zoals bieslook of gewone look. Ontmoedig het beestje door deze gewassen in de buurt van jouw kevergevoelige planten te zetten. Wie er de mogelijkheid voor heeft, kan bovendien scharrelkippen inzetten. Kippen zijn dol op de taxuskever en haar larven. Een kippensoort met korte pootjes zoals de chabo is uitermate geschikt voor tuinonderhoud omdat de impact van dergelijke kippen op de tuinplanten minimaal is. Tenslotte kan je ook vermijden dat je keverlarven importeert door nieuwe aanplantingen preventief te behandelen met parasitaire aaltjes. Deze methode kost uiteraard wat geld, maar kan veel onheil vermijden, zeker wanneer een tuin (op)nieuw wordt aangelegd.
Help, mijn planten sterven af
Wat doe je als jouw planten worden aangevallen? Chemische producten zijn schadelijk voor mens en milieu. De aangevreten plant is ook niet noodzakelijk het gewas waaronder de keverlarven zich bevinden. Biologische bestrijdingsmiddelen verdienen daarom de voorkeur. Parasitaire aaltjes (nematoden) worden vaak gebruikt tegen zowel de volwassen kever als de larven. De aaltjes – het gaat om eitjes – zijn in poedervorm beschikbaar. Je mengt het poeder met water en sproeit het waar nodig. Er bestaan ook met gel gevulde plankjes die je tussen de planten kan plaatsen. De taxuskever gaat schuilen en wordt geïnfecteerd. De aaltjes zelf sterven wanneer de taxuskever en haar larven zijn verdwenen. Hoofdzaak is dat de bodem voldoende warm en vochtig is voor de aaltjes. Je bestrijdt de taxuskever buiten de serre dan ook best tussen mei en november. Je kan de parasitaire aaltjes vinden bij de betere tuincentra.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de favoriete planten van de taxuskever?
De taxuskever smult van planten zoals taxus, hortensia's, azalea's, primula's, fuchsia's en rododendrons. Ook fruitsoorten zoals blauwe bes, bosbes, kruisbes, zwarte bes, aardbei, framboos en druif staan op het menu.
Hoe kan je de aanwezigheid van taxuskevers in je tuin detecteren?
Je kan houten planken tussen de struiken leggen, aangezien de taxuskever hier graag onder schuilt. Controleer je tuin vanaf april regelmatig op de aanwezigheid van volwassen kevers. Tuinders kunnen op larven controleren door het wortelgestel van enkele planten te onderzoeken.
Hoe kan je de taxuskever ontmoedigen in je tuin?
Vervang jaarlijks de potgrond van gevoelige planten in potten en gebruik het elders in de tuin. Plaats planten zoals bieslook of gewone look in de buurt van kevergevoelige planten, aangezien de taxuskever hier niet van houdt. Scharrelkippen kunnen ook worden ingezet, aangezien zij dol zijn op de taxuskever en haar larven. Ten slotte kan je nieuwe aanplantingen preventief behandelen met parasitaire aaltjes om de import van keverlarven te voorkomen.
Wat zijn de schadelijke gevolgen van taxuskeverlarven voor planten?
De ergste schade komt van de larven van de taxuskever, aangezien zij zich voeden met de wortels van planten, waardoor deze verwelken en afsterven.
Welke biologische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt tegen de taxuskever?
Biologische bestrijdingsmiddelen zoals parasitaire aaltjes (nematoden) kunnen worden ingezet tegen zowel de volwassen taxuskever als de larven. De aaltjes zijn beschikbaar in poedervorm en kunnen worden gemengd met water om te sproeien waar nodig. Daarnaast bestaan er met gel gevulde plankjes die tussen de planten kunnen worden geplaatst om de taxuskever te infecteren.

Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.