Taxuskever bestrijden

taxuskever bestrijdenDe gegroefde lapsnuitkever – beter gekend als de taxuskever – is de schrik van menig tuinliefhebber. Het donkergrijze, vleugelloze kevertje met de karakteristieke witte of gouden vlekjes op de dekschilden smult ’s nachts van een groot aantal planten. Op het menu staan naast taxus onder meer hortensia’s, azalea’s, primula’s, fuchsia’s en rododendrons. Houd je van fruit uit eigen tuin? De taxuskever vormt een bedreiging voor blauwe bes, bosbes, kruisbes, zwarte bes, aardbei, framboos en druif. De ergste schade komt niet van de volwassen kever, maar van de larven. De kever legt immers eieren aan de wortels van de planten, waarmee de larven zich voeden. Dit resulteert in planten die verwelken en afsterven.


Voorkomen is beter dan genezen

Controleer je tuin regelmatig op de aanwezigheid van larven en/of volwassen kevers. Een tijdige detectie voorkomt veel schade. Je kan houten planken tussen de struiken leggen. De taxuskever schuilt overdag immers graag onder hout. Vanaf april controleer je je tuin best regelmatig op de aanwezigheid van kevers. Tuinders controleren op larven door het wortelgestel van enkele planten te onderzoeken. Voor de tuinliefhebber is dit minder een optie, tenzij het gaat om gewassen die moeten worden verplant, zoals aardbeienplanten.

Het kan natuurlijk geen kwaad om het de taxuskever moeilijk te maken. Vervang jaarlijks de potgrond van gevoelige planten in potten en gebruik die elders in de tuin. De taxuskever houdt niet van planten zoals bieslook of gewone look. Ontmoedig het beestje door deze gewassen in de buurt van jouw kevergevoelige planten te zetten. Wie er de mogelijkheid voor heeft, kan bovendien scharrelkippen inzetten. Kippen zijn dol op de taxuskever en haar larven. Een kippensoort met korte pootjes zoals de chabo is uitermate geschikt voor tuinonderhoud omdat de impact van dergelijke kippen op de tuinplanten minimaal is. Tenslotte kan je ook vermijden dat je keverlarven importeert door nieuwe aanplantingen preventief te behandelen met parasitaire aaltjes. Deze methode kost uiteraard wat geld, maar kan veel onheil vermijden, zeker wanneer een tuin (op)nieuw wordt aangelegd.


Help, mijn planten sterven af

Wat doe je als jouw planten worden aangevallen? Chemische producten zijn schadelijk voor mens en milieu. De aangevreten plant is ook niet noodzakelijk het gewas waaronder de keverlarven zich bevinden. Biologische bestrijdingsmiddelen verdienen daarom de voorkeur. Parasitaire aaltjes (nematoden) worden vaak gebruikt tegen zowel de volwassen kever als de larven. De aaltjes – het gaat om eitjes – zijn in poedervorm beschikbaar. Je mengt het poeder met water en sproeit het waar nodig. Er bestaan ook met gel gevulde plankjes die je tussen de planten kan plaatsen. De taxuskever gaat schuilen en wordt geïnfecteerd. De aaltjes zelf sterven wanneer de taxuskever en haar larven zijn verdwenen. Hoofdzaak is dat de bodem voldoende warm en vochtig is voor de aaltjes. Je bestrijdt de taxuskever buiten de serre dan ook best tussen mei en november. Je kan de parasitaire aaltjes vinden bij de betere tuincentra.


Een reactie plaatsen