Bloedluis bestrijden

Bloedluis bestrijden

bloedluis bestrijdenDe bloedluis, ook wel vogel-luismijt of rode vogelmijt genoemd, is een diertje dat zich voedt met bloed van vogels en kippen. Bij vogelnesten die aan een huis gebouwd zijn en waaruit de jongen vertrokken zijn, gaan de bloedluizen vaak verhuizen naar het huis zelf. Daar zoeken ze andere slachtoffers zoals katten, hamsters en konijnen. Een bepaalde soort bloedluis voedt zich zelfs met bloed van mensen. Ze veroorzaken jeuk en uitslag. Echter om zich te kunnen voortplanten hebben ze altijd bloed van vogels nodig. Daarom komen ze ook het meeste voor in kippenhokken en vogelkooien. Ze zijn niet rechtstreeks gevaarlijk voor de mens, maar ze hebben wel negatieve gevolgen voor onze economie. Kippen gaan minder eieren leggen, vermageren of gaan zelfs dood als ze met bloedluis zijn besmet. Siervogels raken vermoeid en presteren veel slechter op wedstrijden. Bloedluis is ook drager en verspreider van ziekten zoals salmonella en vogelgriep. Uitroeien is hier dan ook zeer wenselijk. Ze bestrijden vraagt een specifieke aanpak. Wij zetten de verschillende mogelijkheden even voor jou op een rijtje.

Biologische bestrijding

Tegenwoordig is de meest populaire manier van bestrijden van de bloedluis de biologische manier. Men maakt hierbij gebruik van wat men noemt een ‘roofmijt’. Het zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Ze jagen op bloedluizen en verslinden ze. Er zijn diverse soorten roofmijten. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de stallen worden de roofmijten zorgvuldig uitgekozen en uitgezet.

Monitoring is van groot belang

Het nauwkeurig in het oog houden van de leefomstandigheden van vogels en kippen is van cruciaal belang. Vochtigheidsgraad en temperatuur spelen een zeer belangrijke rol bij de voortplanting van bloedluizen. Zo komen bijvoorbeeld onder de 20°C de eitjes niet uit en bij lage luchtvochtigheid sterven bloedluizen. In moderne stallen die volledig computergestuurd beheerd worden, kan men vaak voorkomen dat er een plaag van bloedluizen uitbreekt.

Hou je hok kraakhelder

Bloedluizen nestelen vaak in kieren en op zitstokken. Bestrijd de bloedluis door de hokken uit te stomen of onder hoge druk te reinigen. Herhaal dit regelmatig. Geef de bloedmijt de kans niet om zich te nestelen.

Maak ‘slecht’ bloed voor de luizen

Als je bij het voedsel van je vogels of kippen knoflookextract, vitamine B2 of de parasiet-bestrijdende stof ivermectine toevoegt, worden deze stoffen snel in het bloed opgenomen. Het bloed van je dieren wordt dan onaantrekkelijk voor de bloedluizen.

Laat ze stikken

Bloedluizen nemen zuurstof op via gaten in hun rug. Als je ze besproeit met bijvoorbeeld zonnebloemolie of biodiesel, dan dicht je deze gaten. Na een tijd stikken de bloedluizen door zuurstofgebrek.

Toch maar chemisch bestrijden?

Helpen al je vriendelijke bestrijdingsmiddelen niet? Ga dan toch maar voor chemische bestrijding. Je vindt in de handel een heel gamma aan chemische middelen tegen bloedluis. Laat je echter goed adviseren en gebruik de producten met verstand. Producten als Fipronil zijn ten strengste verboden in Nederland.

Plaats een reactie