Spint bestrijden

Spint bestrijden

Wat is spint?

Spint bestrijden wil je natuurlijk op de correcte manier doen. Maar wat is spint precies? Spint is net als bloedluis een soort mijt. Deze kleine mijt komt voornamelijk voor op kamerplanten en vruchten zoals paprika en druiven. Het is ook een vaak geziene, ongewenste gast op wietplanten. Spintmijten zijn slechts 0,2mm tot 0,5mm groot en zijn daardoor heel moeilijk te ontdekken. Ze komen bovendien ook nog eens voor op de onderkant van de plant. Je merkt dat je spint hebt als je planten uitdrogingsverschijnselen vertoont: geel worden en afsterven van de bladeren en de stengels. De spintmijt zuigt immers al het vocht uit je planten. Vaak zie je ook een soort webben verschijnen. Maar dan is de populatie spintmijten al in een vergevorderd stadium. Bestrijden is aangeraden, want dit diertje plant zich vaak heel snel voort. Wij geven jou alvast een paar nuttige tips om spint te bestrijden.

Soorten spint

Er zijn een aantal verschillende soorten spint die je tegenkomt. Deze spint soorten vind je terug op bepaalde planten.

 • Kasspint
  Zoals de naam doet vermoeden vind je de kasspint voornamelijk terug in kassen.
 • Ligustermijt
  De ligustermijt is een spint soort die verzot op ligusterhagen. Tevens vind je deze mijten terug op orchideeën.
 • Orchidee mijt
  De orchidee heeft het zwaar te verduren. Er is zelfs een spint soort waarvan de mijten enkel de orchidee aantasten.
 • Palmmijten en bonenmijten
  Deze mijten pakken diverse soorten planten aan. Denk hierbij aan palmen, maar ook groente en fruit.

Biologisch bestrijden van spint

Spint is op een zeer natuurlijke manier te bestrijden door middel van roofmijten. Zij vallen spint aan in elke fase van de levensloop: zowel de eieren als de spintmijt worden door roofmijten vernietigd. Roofmijt kun je op een heel makkelijke manier uitzetten: je strooit het uit op de bladeren. Strooi ook wat in de omgeving rond de aangetaste plant. Zo ben je zeker dat je alle spintmijt bereikt. Er bestaan verschillende soorten roofmijten. Afhankelijk van de ernst van de situatie gebruik je een bepaalde soort. Vraag goed raad aan een deskundige. Hij weet jou precies te vertellen welke roofmijt het beste is voor jouw planten.

Chemisch spint bestrijden

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn nooit aan te raden. Maar soms kun je niet anders om je planten en je oogst te redden. Chemische verdelgingsmiddelen werken snel. Het nadeel is dat de spintmijt na een tijd resistent wordt tegen deze producten. Ook de plant zelf en andere nuttige insecten lijden onder chemische bestrijdingsmiddelen.

Spint bestrijden met spiritus & zeep

Spiritus en zeep worden vaak aangedragen als bestrijdingsmiddel tegen diverse parasieten. Zo is het ook een veelgenoemde manier om spint te bestrijden. Meng 20 gram spiritus en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Je besproeit de bladeren van je plant regelmatig met dit spiritus & zeep mengsel. Let wel; spiritus is slecht voor ALLE organismen. Het kan dus zijn dat je in bijvoorbeeld in de tuin ook nuttige insecten doodt.

Spint bestrijden met azijn

Wil je geen spiritus gebruiken om spint te bestrijden? Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.

Kies het juiste moment om spint te bestrijden

De traditie zegt dat 20 mei de ideale periode is om spint te bestrijden. Dan zijn immers de eitjes van de spintmijten bijna allemaal uitgekomen. Als je na een bepaalde periode merkt dat je planten nog altijd met spint geplaagd zijn, moet je de behandeling herhalen.

Vermijd warme en droge lucht

Spint houdt enorm van een droge en warme omgeving. Als je planten het toelaten, laat ze dan in een frisse en vochtige omgeving groeien. De spintmijt verdwijnt dan heel snel.

Luis, schimmel, meeldauw, spint, witte vlieg. Wat doe je ertegen? | Tuinmanieren

9 thoughts on “Spint bestrijden

 1. Spint op de bladeren van Clivia. Ik ga eerst spiritus en groene zeep proberen. De plant nu buiten gezet. Daar is het kouder en vochtiger.
  Bedankt voor de tips. Heel nuttig.

 2. Ik heb vanwege spint en bladluis mijn peperplanten en paprikaplanten ingespoten met een mengsel op 1 liter water van 1 theelepel dreft, 100 ml witte wijn azijn (6%) en een scheutje knoflook extract (gemaakt van 2 bollen knoflook 5 min gekookt en gezeefd in 1 liter water). De spint en luis is aanzienlijk verminderd, maar ik krijg allerlei brandplekken op de bladeren van de planten.

  Wat kan ik voortaan beter doen? Dreft vervangen voor een mildere biologische zeep of misschien andere azijn gebruiken?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Marco Jansen

 3. Wij staan op een camping en op ons rijtje hebben we allemaal last van spint op en in de tent. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? We hebben namelijk geen idee waar het vandaan komt.

 4. Ieder jaar weer zit mijn dubbel bloemige hibiscus vol met spint. We wonen in Spanje en het is al een flinke boom geworden. Hij is eindelijk groot genoeg om eronder te zitten, maar dat is niet zo fijn nu met al die spint.
  Maar met een plantenspuit kan ik de bovenkant echt niet bereiken.
  Wat kan ik hier het beste aan doen?

 5. Als je de mogelijkheid hebt om je plant onder de douche te zetten kan je deze schoon spoelen .
  Let op dat je de belangrijkste plekken niet overslaat.
  Dan heb ik het over de onderkant van het blad en de stengel.
  De methode spiritus plus zeep en/of azijn met zeep hoeft niet bij iedereen resultaat te geven dus hou het goed in de gaten .
  Neem geen schoonmaakazijn want die is zeer sterk .

Plaats een reactie