Spint bestrijden

spint bestrijdenSpint is een kleine mijt die voorkomt op kamerplanten en vruchten zoals paprika en druiven. Ze zijn slechts 0,2mm tot 0,5mm groot en zijn daardoor heel moeilijk te ontdekken. Ze komen bovendien ook nog eens voor op de onderkant van de plant. Je merkt dat je spint hebt als je planten uitdrogingsverschijnselen vertoont: geel worden en afsterven van de bladeren en de stengels. De spintmijt zuigt immers al het vocht uit je planten. Vaak zie je ook een soort webben verschijnen. Maar dan is de populatie spintmijten al in een vergevorderd stadium. Uitroeien is aangeraden, want dit diertje plant zich vaak heel snel voort. Wij geven jou alvast een paar nuttige tips om spint te bestrijden.


Biologisch bestrijden van spint

Spint is op een zeer natuurlijke manier te bestrijden door middel van roofmijten. Zij vallen spint aan in elke fase van de levensloop: zowel de eieren als de spintmijt worden door roofmijten vernietigd. Roofmijt kun je op een heel makkelijke manier uitzetten: je strooit het uit op de bladeren. Strooi ook wat in de omgeving rond de aangetaste plant. Zo ben je zeker dat je alle spintmijt bereikt. Er bestaan verschillende soorten roofmijten. Afhankelijk van de ernst van de situatie gebruik je een bepaalde soort. Vraag goed raad aan een deskundige. Hij weet jou precies te vertellen welke roofmijt het beste is voor jouw planten.

Chemisch bestrijden

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn nooit aan te raden. Maar soms kun je niet anders om je planten en je oogst te redden. Chemische verdelgingsmiddelen werken snel. Het nadeel is dat de spintmijt na een tijd resistent wordt aan deze producten. Ook je plant zelf en andere nuttige insecten lijden onder chemische bestrijdingsmiddelen.


Huismiddeltjes

Misschien hou jij je liever aan huis-en-tuin-middeltjes. Zolang dit lukt, is dit natuurlijk prima. Azijn, knoflook of een mengeling van spiritus en zeepsop zijn uitstekende middeltjes zijn tegen spint. Besproei de bladeren regelmatig. De spintmijten verdwijnen na een tijdje.

Kies het juiste moment om te bestrijden

De traditie zegt dat 20 mei de ideale periode is om spint te bestrijden. Dan zijn immers de eitjes bijna allemaal uitgekomen. Als je na een bepaalde periode merkt dat je planten nog altijd met spint geplaagd zijn, moet je de behandeling herhalen.


Vermijd warmte en droge lucht

Spint houdt enorm van een droge en warme omgeving. Als je planten het toelaten, laat ze dan in een frisse en vochtige omgeving groeien. De spintmijt verdwijnt dan heel snel.

Een reactie plaatsen