Meeldauw bestrijden is van groot belang wanneer je het tegenkomt. Meeldauw (ook wel witziekte) is namelijk een aandoening die de bladeren van planten aantast. Het zijn schimmels die als parasiet leven op de plant. Je herkent het makkelijk aan de witte vlekken. Ze komen bijvoorbeeld voor op druiven en rozen. De planten worden helemaal ontsierd en verzwakken of sterven zelfs af.
Echte en valse meeldauw herkennen
Er zijn verschillende soorten meeldauw. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘echte’ en de ‘valse’ meeldauw. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch totaal verschillend. De echte meeldauw komt voor aan de bovenkant, de valse meeldauw aan de onderkant van de bladeren. De echte meeldauw woekert in droge omstandigheden, de valse meeldauw houdt van een vochtige omgeving. Het is een blijft een vervelende ziekte, die we het best uitroeien. Hoe je witziekte kan bestrijden lees je hieronder in een aantal tips.
Meeldauw bestrijden met melk
Het is een eenvoudig hulpje, maar je kunt meeldauw bestrijden door de aangetaste bladeren te besproeien met melk. Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Bestrijden met zwavel
In de handel zijn bestrijdingsmiddelen te verkrijgen op basis van zwavel. Hiermee kun je zowel preventief als bestrijdend je plant behandelen. Hoewel zwavel in matige hoeveelheden niet schadelijk is, is het toch altijd uitkijken. Lees goed de richtlijnen van het product als je hiermee aan de slag gaat.
Hou je planten luchtig
Knip zo veel mogelijk de aangetaste bladeren weg. Zo verwijder je niet alleen de schimmel, maar hou je je planten luchtig. De wind kan er goed doorheen waaien zodat meeldauw minder goed uitgroeit. Voer zorgvuldig het snoeisel af zodat alle sporen van meeldauw uit je tuin verdwijnen.
Kies de juiste meststoffen
Bepaalde voedingsstoffen bevatten een aantal stoffen waar meeldauw niet van houdt. Dit zijn bijvoorbeeld fosfaat, fosfiet, calcium, kalium, silicium en aminozuren. Bekijk daarom zorgvuldig de samenstelling van je meststoffen en vraag advies over deze producten. Dankzij correcte voeding van je planten vermijdt je voor een groot stuk de aantasting door meeldauw.
Geef rood licht
Onderzoeken hebben uitgewezen dat rood licht ervoor zorgt dat de weerstand van je planten verhoogt. Regelmatig belichten met rood licht heeft als resultaat dat meeldauw minder kans krijgt zich op de planten te nestelen.
Chemische bestrijding
Soms helpen bovenstaande vriendelijke middeltjes niet. Dan ga je best over tot chemische middelen. Vraag raad aan specialisten vooraleer je je tuin besproeit met chemische bestrijdingsmiddelen. Zij weten perfect welke producten jouw planten nodig hebben.
Luis, schimmel, meeldauw, spint, witte vlieg. Wat doe je ertegen? | Tuinmanieren
Veelgestelde vragen over meeldauw
We hebben een samenvatting gemaakt van een aantal van de meest gestelde vragen over meeldauw.
Wat kun je doen tegen meeldauw?
Meeldauw kan je bestrijden met melk en water. Maak een mengsel van 40% melk en 60% water en breng dit aan op de aangetaste bladeren van de plant. Je kan dit doen door te deppen of met een plantenspuit.
Kan meeldauw kwaad?
Meeldauw kan schade aanbrengen aan planten doordat het vocht uit de bladeren haalt. Na verloop van tijd kan je plant hier dus aan dood gaan. Pak meeldauw direct aan, ook al lijkt het weinig te zijn.
Wat is de oorzaak van meeldauw?
Meeldauw is een schimmel. Deze floreert bij warmte en vocht. De sporen van de schimmel komen via wind, huisdieren of vocht op de bladeren van je plant terecht.
Wat zijn de symptomen van echte meeldauw?
Echte meeldauw veroorzaakt witte pluizige schimmel die voornamelijk aan de bovenzijde van de bladeren te vinden is. Je kan deze schimmel er zo vanaf vegen met je vingers.
Hoe besmettelijk is meeldauw?
Meeldauw is redelijk besmettelijk. De sporen van deze schimmel worden door de lucht gedragen en zullen ook ontkiemen op andere planten mits de juiste omstandigheden daar zijn.
Wat doet melk tegen meeldauw?
Melk bevat eiwit welke ervoor zorgt dat meeldauw niet verder kan groeien.
Hoe ziet valse meeldauw eruit?
Valse meeldauw bestaat uit grijze schimmel, maar dan aan de onderzijde van het blad. Valse meeldauw geeft gele plekken aan de bovenzijde van het blad.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.
Wat kan ik het beste gebruiken tegen valse meeldauw, zit dus onder het blad?
Ik zou kiezen voor een spuitzwavel. Daarmee is de onderkant van de bladeren goed te behandelen.
Hoe vaak Kan je best sproeien bij Reeds aangetaste planten? Heb komkommerplanten die aangetaste zijn en courgetteplanten. Dagelijks?
Sorry, ik heb het over de melkoplossing!
Ik heb de melkoplossing geprobeerd. Ik denk dat de (dagverse)melk eerst verzuren moet, want het werk niet met houdbare of UTH melk.
De zwaveloplossing laat vlekken na die erg op meeldauw aantasting lijken, dit is opgedroogde zwavel. Hel valt op dat de oplossing zich goed aan de schimmelvlekken hecht, terwijl het verder meestal van het blad afdruipt.
Het vreemde is dat er bij een Rh van 80% en een Temperatuur van 25°c er toch meeldauw in mijn kas zit.
Is er een supplement te krijgen waar fosfaat, fosfiet, calcium, kalium, silicium en aminozuren inzitten?
Ik kweek voornamelijk pepers, tomaten,paprika’s en orchideeën.
Dag Jeroen,
Mijn druifplant (11 jaar oud, over een pergola geleid) zat deze zomer onder de meeldauw (teveel blad laten zitten). Gisteren heb ik al het blad en de takken gesnoeid. Vraag is nu of ik de druivenstok zelf, kan/ mag inspuiten met zwavel?
Hoor het graag.
Hartelijke groet,
Babische
Hallo, kan ik de meeldauw op mijn herfstaster ook behandelen met neemolie? En zo ja, hoe? Er zitten nu nog geen bloemen aan dus geen gevaar voor de bijen.
Nog nooit geprobeerd meeldauw te bestrijden met Neemolie! de moeite waard denk ik. Smeer niet direct de hele plant in maar probeer het op een paar bladeren en wacht het resultaat af.