Meeldauw bestrijden

meeldauw bestrijdenMeeldauw is een aandoening die de bladeren van planten aantast. Het zijn schimmels die als parasiet leven op de plant. Je herkent het makkelijk aan de witte vlekken. Ze komen bijvoorbeeld voor op druiven en rozen. De planten worden helemaal ontsierd en verzwakken of sterven zelfs af. Er zijn verschillende soorten meeldauw. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘echte’ en de ‘valse’ meeldauw. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch totaal verschillend. De echte meeldauw komt voor aan de bovenkant, de valse meeldauw aan de onderkant van de bladeren. De echte meeldauw woekert in droge omstandigheden, de valse meeldauw houdt van een vochtige omgeving. Het is een blijft een vervelende ziekte, die we het best uitroeien. Hoe je dit doet lees je hieronder in een aantal tips.


Echte meeldauw met melk bestrijden

Het is een eenvoudig hulpje, maar sproeien met melk helpt tegen echte meeldauw. Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.

Bestrijden met zwavel

In de handel zijn bestrijdingsmiddelen te verkrijgen op basis van zwavel. Hiermee kun je zowel preventief als bestrijdend je plant behandelen. Hoewel zwavel in matige hoeveelheden niet schadelijk is, is het toch altijd uitkijken. Lees goed de richtlijnen van het product als je hiermee aan de slag gaat.

Hou je planten luchtig

Knip zo veel mogelijk de aangetaste bladeren weg. Zo verwijder je niet alleen de schimmel, maar hou je je planten luchtig. De wind kan er goed doorheen waaien zodat meeldauw minder goed uitgroeit. Voer zorgvuldig het snoeisel af zodat alle sporen van meeldauw uit je tuin verdwijnen.


Kies de juiste meststoffen

Bepaalde voedingsstoffen bevatten een aantal stoffen waar meeldauw niet van houdt. Dit zijn bijvoorbeeld fosfaat, fosfiet, calcium, kalium, silicium en aminozuren. Bekijk daarom zorgvuldig de samenstelling van je meststoffen en vraag advies over deze producten. Dankzij correcte voeding van je planten vermijdt je voor een groot stuk de aantasting door meeldauw.

Geef rood licht

Onderzoeken hebben uitgewezen dat rood licht ervoor zorgt dat de weerstand van je planten verhoogt. Regelmatig belichten met rood licht heeft als resultaat dat meeldauw minder kans krijgt zich op de planten te nestelen.


Chemische bestrijding

Soms helpen bovenstaande vriendelijke middeltjes niet. Dan ga je best over tot chemische middelen. Vraag raad aan specialisten vooraleer je je tuin besproeit met chemische bestrijdingsmiddelen. Zij weten perfect welke producten jouw planten nodig hebben.

Een reactie plaatsen