Dopluis bestrijden

Dopluis bestrijden

dopluis bestrijdenWat is dopluis

De dopluis (ook wel schildluis) is een bepaald soort bladluis. Samen met de schildluizen en spint zijn ze een vrij moeilijk te bestrijden diertje. Ze zijn vooral op kamerplanten heel actief, maar ook in taxus en palmen komen ze regelmatig voor. Ze zijn herkenbaar aan de witte wol-achtige eierzakken die de luis achterlaat op de bladeren van je planten. Je planten ondervinden schade omdat de dopluis het sap uit de planten zuigt. Per jaar vormen dopluizen slechts één generatie. Maar het aantal luizen dat één dopluis voortbrengt is enorm: tot wel 1000 stuks! En bovendien verspreiden ze zich gemakkelijk door middel van insecten of zelfs met een zuchtje wind. Ze zitten vaak verspreid over heel de plant. Je plant verliest op de duur heel wat bladeren. Dit diertje wordt dan ook het best uitgeroeid. Hoe begin je eraan, vraag je je af? Hier geven wij jou alvast een paar mogelijkheden om dopluis te bestrijden. Zo kom je het hele jaar door zónder schade aan je favoriete planten.

Dopluis bestrijden, begin op tijd

Zolang de dopluis nog in het stadium van eitjes (voorjaar) of larve (vroege zomer) is, is ze vrij makkelijk te bestrijden. Eens de dopluis volwassen is (vanaf juli), heeft ze een hard schild en is ze veel hardnekkiger.

Sproeien tegen dopluis

Er bestaan een aantal producten in de handel om schildluizen te bestrijden. Je kunt ze kopen in een handige sproei-flacon. Meestal zijn deze middelen voor nog ander ongedierte goed. Denk bijvoorbeeld aan spint. Je moet dit product op de bladeren (en niet op de luizen zelf!) sproeien. Wacht een tijdje na de eerste behandeling en bekijk of de luizen dood zijn. Zo niet moet je de behandeling herhalen. Doe dit tot je echt zeker bent dat je plant vrij is van dopluis.

Huis-en-tuin middeltje tegen dopluis

Wil je chemische producten vermijden? Kies dan voor een middeltje van Tante Kaat. Meng groene zeep met spiritus. Neem een wattenstaafje en dop het goedje op de aangetaste delen van je plant. Je zult dit waarschijnlijk een paar keer moeten herhalen vooraleer het ongedierte verdwenen is. Dopluis is namelijk hardnekkig en door de jaren heen is ze bestand geworden tegen bepaalde schoonmaakmiddelen. Je kunt hetzelfde mengsel ook maken, maar dan door de spiritus te vervangen met azijn of schoonmaakazijn. Dit is net iets milieuvriendelijker dan spiritus.

Voorkomen of doen verhuizen?

Dopluis komt vooral voor in vochtige en warme omstandigheden, tussen 28 en 25°C. Als het voor je planten mogelijk is, plaats ze dan een tijdje in een frisse en/of droge omgeving. Dan sterven of verhuizen dopluizen. Vermijd tocht voor je kamerplanten.

Hoe schildluis bestrijden

One thought on “Dopluis bestrijden

Plaats een reactie