Japanse duizendknoop bestrijden

Japanse duizendknoop bestrijden

Japanse duizendknoop is een hardnekkige woekerplant die zich snel voortplant. Oorspronkelijk uit Japan, doet hij het goed in heel wat streken op aarde en ook in onze regio. Hij overgroeit niet alleen onze inheemse planten, maar kan ook schade toebrengen aan leidingen, gebouwen en zelfs aan wegen. Sommige mensen staan zelfs weigerachtig om een bouwgrond te kopen waarop Japanse duizendknoop groeit! Het uitroeien is dan ook aan te raden maar is verre van eenvoudig. Best ga je deze plant te lijf vanuit verschillende invalshoeken. Wij zetten ze voor jou hier even op een rijtje.

Kort snoeien

Als je Japanse duizendknoop hebt gespot, kun je het beste beginnen met regelmatig de stengels kort te snoeien. Breng het snoeisel zorgvuldig weg zodat er geen stengelresten achterblijven. Bij voorkeur verbrand je het snoeimateriaal of breng je het naar een verbrandingsoven.

Heet water

De plant kan ook bestreden worden met heet water. Dit moet je verschillende dagen of zelfs weken na elkaar herhalen. Zelfs als de plant weg lijkt te kwijnen, blijft hij nog een tijdje leven. Geduld is hier de boodschap.

De plant uitsteken

Om te voorkomen dat de plant zich vermeerdert, steek je de plant het beste uit. Zorg er voor dat je alle uitlopers of takken die al wortel hebben geschoten, mee uitsteekt. Liever wat teveel planten uitsteken dan nog een stuk Japanse duizendknoop te laten zitten.

Bestrijdingsmiddelen

Helpt snoeien en uitsteken niet? Dan kun je de plant te lijf gaan met onkruidbestrijdingsmiddelen. Laat je goed adviseren welke middelen je hier mag gebruiken. Er bestaan chemische bestrijdingsmiddelen en biologische producten. De biologische producten werken op basis van schimmels die ze veroorzaken op de duizendknoop. Ofwel worden er bladvlooien uitgezet die de plant vernietigen. Echter, helaas, zijn deze biologische middelen (nog) niet in Nederland te verkrijgen.

Bedekken of begrazing: matig resultaat

Sommigen beweren dat je de plant kunt afdekken om hem te verdelgen. Anderen zeggen dat Japanse duizendpoot door begrazing van schapen of varkens verdwijnt. De statistieken wijzen iets anders uit. Het gaat hier om een heel sterke plant en daarbij is hij niet zo er geliefd bij grazende dieren. De resultaten bij deze aanpak zijn dan ook maar matig. Als ondersteuning van andere methoden kan dit natuurlijk wel meetellen.

De behandeling van grote oppervlaktes

Als je een weide, bos of andere grote oppervlakte hebt waar Japanse duizendknoop voorkomt, behandel deze dan met extra zorg. Maai het gedeelte dat aangetast is door de duizendknoop volledig apart. Laat geen maaisel liggen, maar voer dit onmiddellijk af (zie ook hierboven). Maai dit gedeelte ook vaker per seizoen. En maak je materiaal en kleding zorgvuldig schoon na elke maaibeurt. Zo voorkom je ongewenste verspreiding via zaadjes of wortelresten bijvoorbeeld.

Help Japanse duizendknoop in kaart te brengen

Sommige milieu-organisaties brengen de plaatsen waar Japanse duizendknoop voorkomt in kaart te brengen. Ze monitoren en evalueren hoe deze plant zich uitbreidt en hoe efficiënt hij bestreden wordt.

Plaats een reactie