Inhoudsopgave
De Buxusmot, je hoort er de laatste jaren steeds meer over. Het beestje komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar is sinds 2011 ook in Nederland te vinden. Waarschijnlijk is de buxusrups met een partij geïmporteerde planten meegekomen naar Europa. Veel Nederlanders zien hun prachtige buxushagen binnen enkele weken veranderen in kale skeletten. De rupsen van deze buxusmot vreten de buxus helemaal kaal. Gelukkig zijn er middelen beschikbaar die de buxusmot bestrijden. Je kunt zowel een huis-tuin-en-keukenmiddeltje als ook professionele bestrijdingsmiddelen gebruiken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken werken grootmoeders tips nog steeds goed!
Buxusmot, wat is het?
De buxusmot is een vlindersoort met witte vleugels en een bruine rand. Deze vlindersoort plant zich snel voort: Tussen mei en september kunnen tot wel 3 nieuwe generaties buxusmot ontstaan. De vlinders leggen hun eitjes op de buxusplant. Hieruit komen groene buxusrupsen van 2 tot 4 cm lang. Kenmerkend voor deze buxusrups is de zwarte kop en de zwarte stippen en strepen op zijn groene lijf. Voor mensen en de meeste dieren zijn de blaadjes van de buxus giftig, maar niet voor deze rupsen. Ze schrapen eerst het bladmoes aan de onderkant van een blaadje weg en eten vervolgens het hele blad op. Als de rupsen genoeg hebben gegeten verpoppen ze zich tot een vlinder en kunnen dan zelf ook weer eitjes leggen. Deze vlindersoort kan zich in één seizoen 5 tot 10 kilometer verplaatsen.
Hoe herken ik de buxusmot?
Om de buxusmot rupsen te bestrijden moet je zo vroeg mogelijk beginnen met het verdelgen van deze buxusrups. Daarvoor is het wel noodzakelijk om de symptomen van het probleem te herkennen. Als de buxusrups aanwezig is, zie je in het begin enkel verkleurde vlekken op de blaadjes. Later zie je dat hele takken zijn kaalgevreten en enkel de bladskeletten zijn overgebleven. Ook zie je na geruime tijd witte draden die op spinnenwebben lijken. Dit zijn de spinsels die de rupsen maken om zich te beschermen tegen aanvallers. Deze spinsels zijn niet irriterend en kan je gewoon aanraken.
Als je erg gesteld bent op je buxushaag kan je deze het beste iedere paar weken even controleren op de aanwezigheid van rupsen zodat je het probleem op tijd ontdekt. Als je zwarte plekken op de blaadjes ziet kan dit ook door een schimmel veroorzaakt worden. Kijk dus niet alleen naar de buxus zelf, maar onderzoek altijd of er rupsen aanwezig zijn.
Hoe moet ik de buxusrups handmatig verwijderen?
Om deze buxusrups een halt toe te roepen zijn er verschillende mogelijkheden. De meest milieuvriendelijke optie is om de buxusrups en eventuele poppen met de hand van de buxus te verwijderen. Als je voor deze methode kiest, ga dan grondig tewerk. Als er namelijk één rups achterblijft is al het werk eigenlijk voor niets geweest.
Als je buxus al bijna helemaal kaal is, kan je de plant beter uit de grond trekken of deze tot de grond toe afknippen. Hiermee voorkom je schade aan andere buxusplanten. Het is belangrijk om zowel de buxusplant als ook de rupsen in een goed afgesloten zak weg te gooien. Als je ze in de gft-container gooit, kunnen de rupsen weer ontsnappen en zodoende nog meer schade aanrichten.
Welke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot?
Met chemische middelen zoals ‘Compo Karate Garden’ kan je de buxusmot rups verdelgen. Je moet na 10 dagen de bespuiting nog een keer herhalen. Ook het gebruik van ‘Pyrethrum Spray’ of soortgelijke middelen op basis van piperonylbutoxide en pyrethine bestrijden deze rups. Pyrethine is een plantaardige stof die ook voor de biologische landbouw is toegestaan. Ook hier moet je naar 12 dagen nog een keer spuiten. De herhaling is nodig omdat bovenstaande middelen alleen jonge rupsen bestrijden maar geen invloed hebben op de eitjes. Deze middelen doden niet alleen de buxusrups, maar ook andere insecten. Probeer daarom de buxus ’s avonds te bespuiten, omdat er dan geen nuttige insecten zoals hommels en bijen actief zijn.
Wat is een buxatrap?
Een goede manier om de ontwikkeling van de rupsen in je buxus tegen te gaan is een zogenaamde Buxatrap. Dit is een plastic val die gevuld wordt met feromonen die de vlinders aantrekt. Als de vlinders eenmaal in de val zijn gekropen kunnen ze er niet meer uit. Dit is tevens een relatief milieuvriendelijke manier omdat je geen gifstoffen op je buxus hoeft te sproeien.
Buxusmot bestrijden met spiritus
Als je de planten niet met gif wilt behandelen, kan je de ze ook met een huis- tuin en keuken mengsel van groene zeep en spiritus behandelen. Dit huismiddel is helaas minder effectief dan de chemische bestrijdingsmiddelen. Je maakt het huismiddel met 20 gram groene zeep of dreft en 20 gram spiritus per liter water. Dit mengsel kan je in een plantenspuit doen en zo de buxushaag bespuiten. Zorg ervoor dat je de plant van alle kanten goed bespuit, zodat je de rupsen direct raakt. Spiritus bevat alcohol en is schadelijk voor alle organismen. Je buxus bespuiten met dit middel betekent ook dat andere (nuttige) insecten worden gedood.
Buxusmot bestrijden met azijn
Wil je de buxusmot op een wat milieuvriendelijkere manier bestrijden dan bovenstaande manier? Je kunt de buxusmot bestrijden met azijn! Je neemt 20 gram groene zeep of dref en 20 gram azijn, wat je mengt met een liter water. Zowel normale azijn als schoonmaakazijn volstaat voor dit bestrijdingsmiddel. Schoonmaakazijn is een stuk zuurder dan normale azijn omdat het meer azijnzuur bevat. Met een plantenspuit kan je dit azijnmengsel over de buxus sproeien. Pak de hele buxus mee en bespuit de buxusrupsen direct. De buxus houdt van een kalkrijke grond. Het gebruik van azijn zorgt voor een zuurdere grond, want niet ideaal is voor je buxus. Daarnaast zijn de meningen verdeeld over de effectiviteit van het bestrijden van de buxusmot met azijn.
Buxusmot bestrijden met kalk
Een zeer behulpzame bezoeker plaatste een reactie met betrekking tot kalk en het bestrijden van de buxusmot, die schijnbaar zeer effectief is. DCM zeewierkalk wordt gestrooid, op en rondom de buxus.. Bekijk de zeer nuttige reactie hier.
Veelgestelde vragen over de buxusmot
Welke maand buxusmot bestrijden?
Een buxus mot plaag kan je het beste bestrijden in de maanden juli en augustus. In deze periode komen de eerste eitjes uit en beginnen de rupsen van de buxusmot te eten van de buxusblaadjes. In september en oktober is er een tweede generatie buxusrupsen. Het is dus belangrijk om in die periode ook de buxusmot te bestrijden.
Waar heeft de buxusmot een hekel aan?
Als je geen buxusmot in de tuin wil, dan kan je het beste kiezen voor een andere soort plant in de tuin. Een goede vervanging is de liguster.
Wat is het beste middel tegen buxusmot?
De buxatrap werkt uitermate goed voor het vangen van buxusmotten. Voor het bestrijden van de rups van de buxusmot kan je een mengsel maken van 20 gram groene zeep met 20 gram spiritus. Dit meng je in een liter water. Met een plantensproeier verspreid je dit over de buxusplant.
Hoe help ik de buxus herstellen?
Tegelijkertijd met het bestrijden van de rupsen door bovengenoemde methoden, moet je ook de buxusplant zelf versterken. Door de ‘strijd’ met de buxusrups is de plant ernstig verzwakt. De buxus is daardoor erg gevoelig voor schimmel. Geef de buxus plant daarom bijvoorbeeld extra mest en voldoende water zodat de plant weer kan aansterken.
Buxusmot verjagen: geen gif! | Lavameel | Tuinmanieren
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.
Helaas kunnen we in Nederland niet aan Xentari komen. Dit middel mag louter door professionals gebruikt/gekocht worden. Het is biologisch en doodt alleen de rupsen en is ongevaarlijk voor andere (nuttige) vliegende insecten. Ik heb een pot gekocht maar heb van de NVWA te horen gekregen dat het illegaal is.
Ik heb meerdere buxusplanten in de tuin staan en heb hulp van verschillende diertjes, wespen hebben de rups ontdekt, een paar spitsmuizen kunnen hun lol niet op en rennen van de ene naar de andere struik. Ook heb ik meerdere broedkastjes hangen die bewoont worden door kool- en pimpelmezen en al jongen hebben. Ook de kwikstaart nesteld in een denneboom en voed er zn jongen mee. Kortom geen gif spuiten en dan maar hopen dat deze diertjes mij blijven helpen het evenwicht te bewaren. Zelf druk ik ook elke dag wel een stuk of 50 rupsen dood en leg die op een schaaltje in de tuin. De volgende dag zijn die dan weer verdwenen in de maagjes van mijn hulpjes. Sukses allemaal, en laten we hopen dat de natuur ons een hanje blijft helpen.
Een goede tip nog voor het bestrijden van de buxus mot met chemische middelen: dek je planten af na het spuiten met een groot zeil. Zo komen andere insecten als het goed is niet in aanraking met het middel. Vogels kunnen namelijk dood gaan aan dit middel wanneer ze insecten opeten die zijn blootgesteld aan dit middel!!
Ik heb geen buxus in de tuin, maar in de ruime omgeving in het bos staan veel struiken. In mijn tuin zijn ontzettend veel vlinders ik kan zelfs ’s avonds niet buiten zitten. Op alle planten zitten de vlinders. Wat kan ik doen tegen de vlinders ?
Wat je kan proberen is een buxusmot val te plaatsen, ook wel een Buxatrap genoemd. Deze verspreid feromonen waarmee de buxusmot gevangen wordt.
Ik heb een buxustrap geplaatst en wel meer dan 50 vlinders gevangen.
Hoe kan ik die vlinders uit de buxustrap verwijderen?
Het grootste gedeelte leeft nog.
Ik wil die buxustrap natuurlijk blijven gebruiken.
Dag Toon,
Wachten tot de vlinders niet meer leven is de meest eenvoudige manier, en voorkomt dat de motten ontsnappen. Een andere optie is om de val leeg te schudden in bijvoorbeeld een (doorschijnende) plastic zak. Zo kan je precies zien of alle vlinders uit de val zijn. Een andere manier is om de val gewoon met water vol te laten lopen en de vlinders te verdrinken. Vergeet niet dat je hierna de Buxatrap weer moet voorzien van een nieuwe navulling met geurstoffen/feromonen.
Buxatrap kun je ook in plastic zak doen en dan een half uurtje in de diepvries leggen.
Daarna kun je hem makkelijk legen omdat alle buxusmotten dood zijn.
Hierna kun je de buxatrap gewoon weer opnieuw ophangen en komen er ook weer opnieuw motten in.
Hallo allen,
Ik heb hét middel tegen het bestrijden van de buxusrups en mot en het is 100% milieu vriendelijk! Er wordt NIET GESPOTEN MET GIF!!!! De tuin behoudt zijn biologische ecosysteem en er sterven geen andere vlinders, bijen, spinnen, lieve heersbeestjes, wanten, libellen etc……….. niets, ALLEEN DE Chinese BUXUSRUPS, POP en MOT. Eerst begin ik met het plaatsen v.d Buxustrap, dit is de val met het vrouwelijke Feromoon, wat het mannetje aantrekt en vervolgens in de val lokt. De eerste nacht vang je gemakkelijk 20 tot 30 motten mannetjes per val!!!! Het aantal vallen hangt natuurlijk van de grootte van je tuin af, maar beter 1 val meer dan 1 te weinig! Eerst ontdoe ik de buxushaag of bol op een speciale manier zo véél als kan, v.d. rups en eitjes.
Vervolgens krijgen de hagen of bollen een behandeling met een speciale kalk, deze breng ik aan met een fijnmazige zeef. Door de fijnmazige zeef komt er ook kalk rond de wortels te liggen en geeft de buxus een enorme boost. Als het droog weer is blijft het middel als een dekentje over de blaadjes liggen. De rupsen vreten dit op en komen door verstikking om het leven! Als het regent blijft er een coating achter waar ze niet van houden, want ze houden alleen van SUPER VERSE BLAADJES!
Het bepoederen mag 4 x per jaar, zo ongeveer in feb-mei-juli-sept-oktober, dit gaat vrij snel en geeft DÉ perfecte bemesting en is betaalbaar! In Oktober legt de mot zijn laatste eitjes, deze overwinteren en komen in het voorjaar weer te voorschijn, niet dus als je de buxus weer van een nieuw laagje kalk voorziet!!!
Een mooie bijkomstigheid is dat dit speciale kalk zowel de BUXUSSCHIMMEL als RUPS bestrijdt en tevens een bijzonder goede voeding geeft aan de BUXUS wortel en BLAADJES en écht 100% natuurlijk is, ER IS HOOP VOOR ONZE PRACHTIGE BUXUS.
Zegt het voort zegt het voort 🙂
Voor degene die zoeken naar deze speciale kalk, dit is hoogstwaarschijnlijk DCM zeewierkalk.
Hallo Han
Goed om het eens te proberen. Mijn vraag is watvoor kalksoort ik daarvoor kan gebruiken.
Met vriendelijke groet Marjo Bastiaanse
Hoe heet die speciale kalk en waar kin je het krijgen?
Beste Han,
Dit klinkt heel hoopgevend. Wat bedoel je met ‘speciale’ kalk? Waar zou ik dat kunnen verkrijgen?
Welke kalk bedoel je?
Hoe heet die kalk dan? En waar is het te koop?
Supzr nieuw over die kalk zeg! Ik hoorde eerder ook van een professionele tuinder om lavapoeder in de struiken de strooien. Dus net zoals met die kalk. Dat heb ik zelf geprobeerd en had ook goed resultaat. Ook is lavapoeder zeer vruchtbaar en dus goed voor de bemesting! Vond het wel tamelijk duur, maar ja, ik had over de 200 struikjes. Daarom gaf ik het grotendeels op met strooien en zijn er heel wat hagen vernield door die rupsen. Ik vermoed dat de kalk goedkoper product is. Nog even nagaan. Indien wel, dan olala, heb ik weer goede hoop, neem ik binnenkort weer buxusstekjes om op te kweken!!! Super! En bedankt!
Wat interessant om te horen dat lavapoeder ook een effectieve oplossing kan zijn voor het bestrijden van de buxusmot! Het is fijn om te weten dat het bij jou goed heeft gewerkt en ook nog eens vruchtbaar is voor de bemesting van je struiken. Het kan begrijpelijk duur worden als je veel struiken hebt om te behandelen, maar als kalk een betaalbaardere optie blijkt te zijn, is dat zeker het overwegen waard. Het is geweldig om te horen dat je weer hoop hebt om buxusstekjes te kweken en je tuin te herstellen. Veel succes met je tuinproject en bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie!
aan welke kalk moet ik denken?
omdat je schrijft speciale kalk.
“Speciale kalk ” Welke dan ?
Voor Han Kastein
Kan u meer info geven over de kalk die u gebruikt? Standaard? Of iets bijzonders?
Hoe heet die kalk en waar koop ik het?
Hallo Han,
je spreekt van een “speciale” kalk. Wat bedoel je daar precies mee? En je strooit die dus ook over de plant zelf heen?
Als dat inderdaad helpt, zijn we gered en kunnen we al die dure bestrijdingsmiddelen vergeten 🙂
Ik wil graag weten wat die speciale kalk is, eventueel merk en waar te koop. Bij mij zijn 3 grote struiken voor de helft aangetast en nog wel te redden.
Ik heb dit vorig jaar ook geprobeerd, maar mocht niet baten dus uiteindelijk toch de chemische bestrijding moeten toepassen. Nu wel ter voorkoming weer toegepast en lijkt enigszins te werken maar vraag me af of het voldoende is.
Bovenstaand artikel was aanleiding om mijn Franse tuintje te gaan behandelen met zeewierkalk. Bij DCM zijn het korrels, deze heb ik eerst zeer fijn gemalen. De helft van de tuin heb ik hiermee bestoven.
Bij het tuincentrum vernam ik dat lavameel geschikt was. De andere helft heb ik hiermee behandeld.
Resultaat na 5 dagen: bij de met zeewierkalk behandelde planten vond ik na kort zoeken 1 dode en verdere enkele levende rupsen die er helaas gezond uitzagen. Bij de met lavameel behandelde planten waren alle rupsen dood. Voorlopige conclusie: lavameel is geschikter.
Het gaat om lavameel van DCM in dozen van 2 kg aan te schaffen. Met een speciale verstuiver van DCM (blaasbalg) kun je het hele fijne poeder goed verdelen in en over de buxus. Een zeef, hoe fijn ook is te grof voor dit hele fijne poeder. Ik koop het poeder al enkele jaren bij de Welkoop.
Ik ben nieuw, voor het bestrijden van de buxus mot
Dacht het eerst met de hand te doen maar zoals ik gelezen heb is dat zeer simpel
gedacht. Ik zal naar Welkoop gaan en de lavameel aanschaffen.
Dank voor het advies van alle voorgaande reacties.
Ik gebruik in het najaar en in het voorjaar bespuiten met lavapoeder. Dit is gemalen lavagesteente die je mengt met wat bruine vloeibare zeep in een rugsproeier.
Dit maakt de spijsvertering van de rups onmiddellijk stuk waardoor hij sterft.
In de zomer middel tegen buxusmot zoals forinsect of omni insect
Bedankt voor het delen van je methode om de buxusmot te bestrijden! Het lijkt erop dat lavapoeder een interessante en natuurlijke oplossing is om deze vervelende plaag te bestrijden. Het is altijd goed om alternatieven te hebben voor chemische bestrijdingsmiddelen.
Ik ben benieuwd of je nog andere natuurlijke methoden hebt geprobeerd en wat je ervaringen daarmee zijn. Het is altijd nuttig om te horen welke aanpakken goed werken in de strijd tegen de buxusmot.