Onkruid bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes

Onkruid, voor bijna elke tuinliefhebber een doorn in het oog. Er zijn onkruiden die erg hardnekkig zijn je bijna niet weg krijgt.  Neem bijvoorbeeld zevenblad, één van de ergste soorten die bijna niet uit te roeien is. Dit komt omdat de worteluitlopers maar doorwoekeren onder de grond. Zevenblad wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd.

Zevenblad is één van de onkruiden die je kunt tegenkomen in je border. Maar ook in het gazon kunnen  verschillende, hardnekkige onkruiden de overhand krijgen. Het bestrijden van onkruid kan natuurlijk altijd met een speciale verdelger. Deze zijn echter meestal slecht voor het milieu. Het is daarom aan te raden het eerst te gaan proberen met een aantal huis, tuin en keukenmiddeltjes.

Onkruid bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes 9

Zevenblad bestrijden

We beginnen met zevenblad. Om dit onkruid weg te krijgen zul echt een jaar of wat moeten volhouden. En dan nog kan het de kop weer opsteken. Elk worteltje wat afbreekt loopt namelijk gewoon weer uit. Heb je een kleinere plant in je tuin die je net hebt ontdekt? Probeer dan met een vorkje of riek de wortels zorgvuldig te verwijderen. Markeer  de plek waar de plant stond en giet pure azijn óf spuit met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel.

Zwarte folie

Wanneer deze plant geen licht meer krijgt zal hij afsterven. Dek de grond af met zwarte folie. Het kan echter wel 2 jaar duren voordat dit gebeurt. Zevenblad is ijzersterk!

Azijn

Zodra de plant boven de grond komt begin je deze te bestrijden met azijn. Je moet wel in de gaten houden dat andere planten hier niet mee in aanraking komen.

Wegplukken

Steeds maar weer het blad wegplukken verzwakt de plant. Samen met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel of liever nog azijn zal eens het zevenblad kunnen verdwijnen.

 

 

Onkruid bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes 10

Een sterke, vaste plant kan het zevenblad onder de duim houden is Ooievaarsbek. Plant deze op de plek waar het zevenblad steeds opkomt.

Handmatig gazon-onkruiden verwijderen

De meest milieuvriendelijke manier om onkruiden te verwijderen is het wegplukken met de hand. Onkruid wat in het gazon op komt wortelt over het algemeen vrij oppervlakkig. Ga wekelijks met een mesje de onkruiden te lijf en probeer deze met wortel en al er uit te trekken.

Een aantal meest voorkomende gazonkruiden zijn:

  • Biggenkruid
  • Duizendblad
  • Weegbreesoorten
  • Brunel
  • Klaver
Onkruid bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes 11
Klaver

Onkruiden in het gazon uitputten

Ook het uitputten van onkruid in het gazon kan een goede manier zijn om er van af te komen. De beste manier om dit te doen is na een bemesting een weekje te wachten met maaien. Vervolgens maaien om de 3 dagen en dit doe je op 3.5 cm. Goed kort dus. Gemaaid gras plus het onkruidmaaisel verwijderen. Door dit een paar weken vol te houden zorgt voor uitputting van het onkruid.

Voorkom onkruid in het gazon

Voorkom onkruid door regelmatig te beluchten en te maaien. Strooi kalk tegen verzuring en bemest het gras een aantal keren per jaar. Ook de borders die naast het gazon zijn gesitueerd moeten onkruidvrij worden gehouden. Door het gras tijdig water te geven zal onkruid wegblijven. Laat je de grasmat uitdrogen dan zal je zien dat onkruid de kop opsteekt en wél groen blijft.

Onkruid tussen de tegels

Uiteindelijk is het verboden om azijn, en soda  te gebruiken om onkruid tegen te gaan. De overheid heeft dit verboden omdat deze middeltjes toch  de bodem kunnen verontreinigen. Zuren die in azijn zitten kunnen in het bodemwater terecht komen. Er is echter wel een prima middel wat bij het doden van onkruid kan helpen.

Zout

Eigenlijk is zout ook verboden door de overheid. Heb je echter last van een hardnekkige paardenbloemen tussen de tegels dan is één theelepeltje zout al voldoende om deze te doden. Zout in het hart van de paardenbloem zorgt ervoor dat deze plant binnen no-time het loodje legt. Paardenbloemen kunnen heel goed tegen zuren. Dus met azijn krijg je deze niet weg. De lange penwortels van een paardebloem zijn lastig met de hand te verwijderen.

Kokend water

Door kokend water op onkruid te gieten knappen de celletjes van de plant waarna deze afsterft. Je hebt zeker 3 x gieten nodig verdeelt over een paar weken voordat het onkruid afsterft. Eén keer is echt niet voldoende.

Kokend water is niet schadelijk voor het milieu en het is een goedkoop bestrijdingsmiddel. Pas echter wel op dat het hete water niet in aanraking komt met je tuinplanten.

Onkruid wegbrandenOnkruid bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes 12

Eén van de slimste manieren om onkruid te verdelgen is wegbranden. Er bestaan elektrische onkruidbranders die eenvoudig zijn in gebruik. De vlam moet 3 cm boven het onkruid worden gehouden om het weg te branden. Het sterft direct af en je kunt het meteen gemakkelijk uit de grond trekken.

Tijdelijk

Het wegbranden van onkruid is tijdelijk. Je zal dit steeds weer moeten herhalen om de tuin onkruidvrij te houden. Doe het niet al te vaak want er verdwijnen voedingsstoffen uit de bodem. Er zal dan niets meer groeien.

Onkruid voorkomen

Zodra je een onkruidplant ontdekt, trek deze dan direct uit de grond. Een goede methode is om vrije stukken grond te beplanten met bodembedekkers.

Voorkom onkruid door houtsnippers te strooien.

Regelmatig je tegelpad vegen voorkomt dat er mos tussen de voegen gaat groeien.

Een goede methode is, worteldoek gebruiken. Voordat er bestrating wordt gelegd is het verstandig eerst worteldoek neer te leggen en daar over heen de tegels.

Plaats een reactie