Varenrouwmug/rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van de varenrouwmug is simpeler dan je denkt. Een andere benaming voor de varenrouwmug is rouwvliegje. De vliegjes leven op de aarde van je kamerplanten en is soms met honderdtallen tegelijk aanwezig. Ze kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Vooral wanneer het vochtig en warm rondom de planten is kunnen ze welig tieren. De rouwvlieg of varenrouwmug lijkt uiterlijk veel op fruitvliegjes. Fruitvliegjes zitten echter niet op planten maar zwermen rondom zoet fruit en zijn veel lichter van kleur.

Eitjes van de rouwvlieg

In een goed verwarmde ruimte komen ze met honderden  tegelijk uit hun eitjes. Een varenrouwmug legt gemiddeld 200 eitjes per keer. Je ziet elke keer een horde vliegjes rondom de planten waar ze net even onder de vochtige aarde hun eitjes hebben gelegd. Elk mugje wat uit zijn eitje komt en overleeft legt na een aantal dagen weer steeds 200 eitjes. Het is dus een echte plaag.

De eitjes komen uit

De maden die na verloop van een week of 3  uitkomen, voeden zich met schimmels, wortels en allerlei organisch materiaal. De larven tasten ook de gezonde wortels van de planten aan. Vooral  jonge plantjes  overleven het niet altijd. Alleen de oudere, sterke planten zullen overleven. De vliegjes zijn vervelend, ze cirkelen constant rondom je planten en leggen generatie na generatie  hun eitjes tussen je planten in de potgrond.

Welke schade zie je aan je planten?

Plotseling ontdek je dat je planten slecht groeien en veel geel  blad laat zien. Zaailingen, jonge plantjes en stekjes hebben erg te leiden van de rouwmugjes. Water en voedingsstoffen worden slecht door de plant opgenomen zodat deze ernstig zal gaan verzwakken. Ook de uitwerpselen zorgen voor schade. Deze muggen zijn tevens overdragers van allerlei virussen en schimmels.

Te veel water geven

Eén van de belangrijkste dingen die je absoluut moet doen, is té veel water geven. De rouwvliegjes vinden vochtige omstandigheden het prettigst om hun eitjes te leggen. Het is niet altijd gemakkelijk om elke plant de juiste hoeveelheid te geven. Hieronder wat tips!

  • De plek waar de plant staat is belangrijk. Staat deze donker dan zal deze minder water nodig hebben.
  • Heb jij de verwarming altijd behoorlijk hoog staan? Bij een temperatuur van 23 graden zal een plant meer water nodig hebben dan bij 15 graden celcius.
  • Is de luchtvochtigheid hoog, dan heeft je plant minder vocht nodig. Grote planten vragen natuurlijk meer vocht dan een klein plantje.

Planten die besmet zijn met rouwvliegjes zullen niet direct dood gaan. Doe je echter niets aan het probleem dan zullen de planten op den duur verwelken en het opgeven.

Varenrouwmug/rouwvliegjes bestrijden 1

Bestrijden Varenrouwmug

Het is belangrijk om biologische middelen in te zetten om deze vervelende plaaggeesten te lijf te gaan. Er zijn een tweetal levende individuen die beiden geschikt zijn om de Varenrouwmug te bestrijden.

Hypoaspis roofmijt

Deze bodemroofmijt is een echte insectenbestrijder. Ze leven in de bovenste laag van de potaarde en voelen zich vooral thuis wanneer deze warm en vochtig is. Eieren, larven en poppen van de rouwmug zijn niet veilig voor deze mijt. Volwassen rouwmuggen laten zij met rust. Deze leven echter maar een week dus een roofmijt van dit kaliber kan de hele populatie uitroeien. Het is belangrijk om snel de roofmijt in te zetten wanneer je de varenrouwmug ontdekt. Je hebt ongeveer 250 stuks van deze mijten nodig per vierkante meter.

Aaltjes

De Steinerma feltia aaltjes leven van nature  in de aarde. Het zijn rondwormen en hebben een grootte van o,3 mm. Ze zijn met het blote oog  bijna niet waar te nemen. Deze wormpjes zijn onschadelijk voor mens en dier. Larven van de taxuskever en poppen en trips van de rouwmug kunnen door deze aaltjes worden bestreden.

Bovenstaande biologische bestrijdingsmiddelen worden per pakketje verkocht. Gemakkelijk online te bestellen!

Kaapse zonnedauw tegen rouwvliegjes

Vleesetende planten werken over het algemeen maar matig tegen het bestrijden van insecten in huis. De zonnedauw is echter een ander verhaal! De zonnedauw is een echte rouwvliegjes bestrijder en vangt de vervelende vliegjes met bosjes tegelijk. Je koopt een zonnedauw bij diverse tuincentra. Onze plantjes komen bij de Hornbach vandaan. Je zet het plantje in een diep schoteltje met water (het is een moerasplant!) op een zonnige plek, bij een plant waar veel rouwvliegjes te vinden zijn. Je kunt ook fruitvliegjes bestrijden met deze killer. Naast dat de plantjes zeer nuttig zijn, zijn het ook nog eens hele mooie plantjes om te zien. Wil je de zonnedauw zo lang mogelijk in leven houden? Zorg dan dat het potje altijd in een laagje water staat. De zonnedauw is een moerasplantje met een grote behoefte aan water.

Zonnedauw tegen rouwvliegjes

Goedkope huis, tuin -en keukenmiddeltjes

Er zijn een aantal middeltjes waarmee je op een goedkope manier de rouwmug kunt bestrijden.

KaneelpoederVarenrouwmug/rouwvliegjes bestrijden 2

Kaneel is een goed bestrijdingsmiddel tegen de vliegjes.

Doe twee eetlepels kaneel in een kom en kook 1 liter water. Laat dit afkoelen.

Giet het water wanneer het voldoende is afgekoeld bij de kaneel en roer zeer goed. Er ontstaat een soort drap op de bodem wanneer je dit mengsel een poosje laat staan.

Het bovenste gedeelte, dus niet de kaneeldrap, gebruik je om je planten mee te begieten. Na een week nogmaals herhalen. De varenrouwmug zal langzamerhand verdwijnen.

Afzonderen

De planten die met Varenrouwmugjes zijn besmet kun je het beste afzonderen van de andere planten.  Geef deze planten een poosje geen water, laat de aarde uitdrogen.  Rouwvliegjes houden van vochtige aarde en zullen hun eitjes niet in droge grond leggen.

Breng een dun laagje gewoon geel zand aan op de aarde. De rouwmugjes krijgen het moeilijker om eitjes te leggen. Verwijder altijd direct dode stengels en blad.

Verpot je planten in goede potgrond. De goedkopere potgronden worden vaak niet goed gestoomd. Zo komen de eitjes en larven weer in jou planten terecht.

Het ontdekken vergemakkelijken

Weet je niet zeker of je last hebt van de varenrouwvlieg? Er zijn gele vangplaatjes in de handel die een kleverige substantie bevatten. Zitten er volwassen vliegjes op, dan weet je dat je kunt gaan bestrijden.

Wil je weten of er rouwmuglarven in de aarde van je kamerplanten huizen. Stop dan een aantal dunne schijfjes rauwe aardappel in de grond. Deze zullen na een aantal dagen zijn voorzien van schimmels. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op de larven. Met een vergrootglas kun je zien of er larven aanwezig zijn.

Rouwmuggen hebben een hekel aan kokosvezels. Zorg dat deze voldoende in de potgrond zitten. Zo kun je al veel leed voorkomen.

Potgrond bewarenVarenrouwmug/rouwvliegjes bestrijden 3

Heb je een nieuwe zak potgrond aangeschaft, knip deze dan open zodat de aarde kan drogen. Vochtige potgrond trekt immers de varenrouwvlieg aan. Zet de zak op een koele droge plek. Zo krijgen de rouwvliegjes geen kans.

Jonge plantjes

Zet bij aankoop van jonge planten deze even een poosje weg van de planten die je al hebt. Veel planten die uit de supermarkt of tuincentrum komen zijn besmet met de rouwvliegjes.

Resistent

De Varenrouwmug is ondertussen resistent geworden tegen veel bestrijdingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van biologische producten en huis, tuin -en keukenmiddeltjes.

Plaats een reactie