Meelmot bestrijden

De meelmot of voedselmot is een insect wat zich het liefst ophoudt in de buurt van eten. Deze mot wordt ook wel voorraadmot genoemd. Je kunt ze namelijk tegenkomen in voedsel wat al een tijdje opgeslagen staat. Hondenbrokken zitten bijvoorbeeld in van die grote zakken. Wanneer je deze open laat staan kan je last krijgen van de meelmot. De Indische meelmot komt over de hele wereld voor. Motten vliegen over het algemeen ‘snachts en komen op lichtbronnen af.

BinnenshuisMeelmot bestrijden 1

De meelmot komt in huis voor en heeft als favoriet voedsel bloem. Maar ook graan, diervoeder en cacao zijn geliefde producten om eitjes in te leggen. Motten zijn verwant aan de vlinder en wanneer de eitjes uitkomen spint de larve een soort cocon waar hij zich in ontpopt.

Wanneer je dit ongedierte in je pak bloem hebt zitten is het zaak om deze direct weg te gooien.

Voedselbronnen

Er zijn een aantal voedselbronnen die je altijd moet afsluiten. Meestal komen motten binnen met diervoeding wat je hebt gekocht in de supermarkt of dierspeciaalzaak. De larve of rups zorgt voor de besmetting. Deze kan zich te goed doen aan vele soorten eten zoals;

  • Bloem en andere meelsoorten
  • Zaad voor vogels
  • Gedroogd  fruit
  • Noten, bonen en cornflakes
  • Chocolade, snoep maar ook specerijen zijn ze dol op

Voorkomen

Je kan de voedselmot voorkomen door alle verpakkingen goed dicht te laten zitten en in goed afsluitbare trommels en voorraadbakjes te bewaren.

Welke voedselmotten zijn er

Over het algemeen zien motten er allemaal een beetje bruinachtig uit. Er zijn verschillende meel- of voedselmotten die in Nederland voorkomen.

Ephestia kuhniella is een echte meelmot die je meestal kunt tegenkomen in een pak bloem. De larve van de meelmot maakt ragfijne webjes waar ze zich als cocon in ontwikkelen tot vlindermot. Klontjes in de bloem kan duiden op de larven van deze meelmot.

Ephestia cautella is een tropische mot. Ook wel de cacaomot genoemd. Je krijgt deze motten binnen door geïmporteerd voedsel. Noten en gedroogd fruit zijn producten waar deze mot zich graag in bevind. De larven verstoppen zich graag in donkere hoeken om zich daar te verpoppen.

Plodia interpunctella is de Indische meelmot (vruchtmot) en is dol op diervoeder, gedroogd fruit, graan en noten.

De Endrosis sarcitella of witkopmot, leeft meestal in onverwarmde ruimtes waar granen en peulvruchten staan opgeslagen. Deze mot zal je niet snel in je keuken vinden.

Herkennen van motten

Bij het schoonmaken van de keukenkastjes kan het gebeuren dat je meelmotten tegen komt. Het hoeft echter niet zo te zijn, dat ze zich in de buurt van eten ophouden. Ze kunnen in het hele huis voorkomen. Meestal vliegen of kruipen ze weg. Heb je motten gezien controleer dan direct al je voedselopslagplekken.

Alle producten waar de voedselmot dol op is moet worden bekeken. De larven kunnen aan de buitenzijde van een verpakking zitten maar kunnen zich ook ophouden aan de randen van deksels. Ook kunnen ongeopende verpakkingen en verzegelde blikken zijn voorzien van deze larven.

De levenscyclus

Per dag kunnen de vrouwelijke voedselmotten wel 300 eitjes leggen. Dit is meestal in de buurt van de voedselbron. Na een dag of 6 komen deze uit. Dit ligt een beetje aan de temperatuur. In warme vertrekken zullen de eitjes sneller uitkomen. De larven gaan direct op zoek naar eten. De meelmot heeft een aantal ontwikkelstadia’s die gemiddeld een maand of 3 duren. Daarna gaat de larve zich op een donker plekje verpoppen. Dit hoeft niet in de buurt te zijn van voedsel. Meestal zitten ze in kieren of spleten. Na een week of 3 zal de mot uit zijn verpopping te voorschijn komen en leeft hij/zij nog 2 weken. De cyclus begint weer van voor af aan.

Meelmot bestrijden 2

Bestrijden

Heb je de meelmot gezien en vermoed je een aantal larven in bijvoorbeeld een pak bloem? Gooi alles weg wat besmet is.

Ook geopende verpakkingen die in het zelfde kastje staan dien je te verwijderen. Direct buiten in de vuilniscontainer mikken. Niet in je pedaalemmertje.

Ongeopende verpakkingen kunnen ook besmet zijn. Vindt je dit erg jammer, dan is het misschien een tip om deze een week in de diepvries te zetten. Wanneer je een geopende verpakking weggooit, dan weet je zeker dat je geen larven meer in huis hebt.

Wanneer alle besmette levensmiddelen zijn verwijdert is het zaak de kastjes goed uit te zuigen. Alle kieren en hoekjes! Dan grondig gaan schoonmaken met schoonmaakazijn. Gebruik ook een paar druppels pepermuntolie, daar hebben meelmotten een gruwelijke hekel aan.

Leuke tips!

Meelmot bestrijden 3

Lavendel

Ben je klaar met schoonmaken van je keukenkastjes en heb je geïnfecteerde producten weggegooid, dan is lavendel een prima middel om meelmotten te verjagen en te voorkomen. Knip de lavendel uit je tuin of koop deze kant en klaar gedroogd. Linnen zakjes zijn prima om de lavendel in te doen en achter in je keukenkastjes te leggen. Ook lavendelzeep is prima om te gebruiken als afschrikmiddel.

Mottenballen

Nóóit geen mottenballen in keukenkastjes leggen. Mottenballen bouwen gassen op die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Mottenballen zijn wel geschikt om te deponeren in afgesloten dozen waar je kleding in bewaart. Mottenbalen zijn bedoelt om kledingmotten te bestrijden.

Meelmot bestrijden 4

Kaneelstokjes

Motten hebben een hekel aan kaneel. Leg her en der in je keukenkastjes wat bijeengebonden kaneelstokjes neer.

Plaats een reactie