Naaktslakken bestrijden

Naaktslakken bestrijden

Naaktslakken..brrrr, ik griezel er altijd van wanneer ik ze weer eens tegenkom tijdens het tuinieren. Deze slakken zonder huisje zitten het liefst op een wat koelere, vochtige plek waar ze zich tegoed doen aan jou kostbare tuinplanten. Naaktslakken behoren net als de huisjesslakken tot de weekdieren en bewegen zich voort door de spieren aan de buikzijde te gebruiken.

Er zijn een groot aantal naaktslakken waarvan de de de weg-naaktslak uit 9 soorten bestaat. Aardslakken bestaan uit 5 soorten en de akker-naaktslakken zij ook met ongeveer 4 soorten vertegenwoordigt in de Benelux. En dan zijn er ook nog een aantal klei-naaktslaksoorten. Al deze categoriën  kunnen een plaag  in je tuin vormen. Het belangrijkste is om ze direct te gaan bestrijden wanneer je ze tegenkomt. Naaktslakken leggen namelijk per dag honderden eitjes die na een paar weken uitkomen en voor een nieuwe populatie kunnen zorgen.

Naaktslakken bestrijden 1

Bestrijden naaktslakken

Alle slakken houden van een bepaald soort plant in de tuin, namelijk de Hosta. Naaktslakken bestrijden 2

Deze kunnen ze helemaal tot aan de nerf kaalvreten. Ook zijn ze dol op Dahia’s. Heb je jaar na jaar slakken in je tuin dan is het misschien verstandig om géén Hostaplanten en Dahlia’s meer aan te planten. Het is niet gemakkelijk om van alle naaktslakken af te komen.

Er zijn een aantal plantensoorten waar alle slakken een uitgesproken hekel aan hebben.

  • Wolfsmelk en Kattenkruid
  • Duizendknoop en Duizendblad
  • Akelei
  • Fuchsia’s

Naaktslakken bestrijden 3

Allemaal vaste planten waarmee je de Hosta’s en Dahlia’s mee kunt vervangen.

Weersomstandigheden

De hoeveelheid naaktslakken in je tuin wordt grotendeels bepaald door de weersomstandigheden. Hebben we een droge, warme zomer dan zal je de naaktslak niet steeds tegenkomen. Is het echter warm maar wel erg vochtig dan zie je ze bij bosjes je tuinpad bewandelen op zoek naar een vers blad Hosta of andere lekkernij.

Voorkomen van slakken

Het voorkomen van slakken doe je door in ieder geval zo min mogelijk planten als de Hosta in je tuin te laten groeien. Kies voor planten waar de slakken een hekel aan hebben.

 

Voorkom ook vieze rommelhoeken in de tuin. Slakken vinden het prettig om zich tijdens droogte hier in te verschuilen. Zodra het in de zomermaanden zachtjes gaat regenen zie je de naaktslak tevoorschijn komen uit zijn hol en op weg gaan naar jouw tuinplanten. Tuinafval opruimen en je tuin vrij houden van onkruid.

Verplaatsen

Verplaatsen zal niet voor iedereen mogelijk zijn maar kan wel een goede, diervriendelijke vriendelijke manier zijn om van de naaktslakken af te komen. Zet de slakken in de natuur en dood ze niet!

Na een regenbui zie je de slakken tevoorschijn komen. Vang ze en zet ze uit op een plek waar niemand verder last van ze heeft.

Koper

Slakken hebben een enorme hekel aan koper. koperdraad in je tuin leggen zorgt er misschien voor dat de naaktslak elders naar toe gaat. Door over koper heen te gaan krijgt de slak een soort schok. Dit schrikt af en ze zullen verdwijnen.

Obstakels plaatsen

Een slak vindt het echt vervelend om over scherpe producten te kruipen. Fijn grind, gemalen schelp, eierschalen en koffiedik houdt ze tegen om je vraatgevoelige planten te bezoeken. Leg deze producten om de planten en je houdt ze vrij van naaktslakken.

Natuurlijke vijanden

De naaktslakken hebben een groot aantal natuurlijke vijanden. Neem bijvoorbeeld het Everzwijn..die doet een moord voor een paar malse slakken. Helaas hebben wij daar in ons stadstuintje niets aan dus zal je het moeten zoeken in de vogels. Deze lusten op zijn tijd wel een dikke slak. Plaats wat vogelhuisjes in je tuin, om het aantrekkelijk voor de vogels te maken.

Naaktslakken bestrijden 4

Egels en spitsmuizen

Heb je al een egeltje ontdekt in je tuin? Deze zijn dol op slakken. Heb je er een, laat hem dan met rust. Hij zal de tuin vrij houden van naaktslakken. Datzelfde geld voor de spitsmuis.

Aaltjes of Nematoden

Een prima manier om de slakkenstand onder controle te houden is de aanschaf van aaltjes of nematoden. Deze worden aangeleverd in een zakje met klei. Dit moet worden gemengd met water en worden uitgegoten in de tuin. De aaltjes gaan op zoek naar de naaktslak en zal zich binnen in de slak dringen, om daar zijn eitjes in te leggen. De slak overleefd dat natuurlijk niet. Na een week of 6 zul je ontdekken dat de slakkenhoeveelheid afneemt. Dit proces dient nog een keer te worden herhaald. Niet iedereen vindt deze methode acceptabel. Het is inderdaad niet erg diervriendelijk maar zorgt wel voor veel minder slakken in de tuin.

Plaats een reactie