Trips bestrijden

Tripsen zijn slanke, hele kleine insecten die zich voeden met sappen uit de cellen van planten. Zij prikken gaatjes in de cel van een blad en zuigen het vocht op. Een echte plantenverdelger dus! Vroeger werd dit insect veel waargenomen in kassen, maar tegenwoordig is het ook een plaag aan allerlei gewassen buiten (preiplanten). De tripsen zijn 1 tot 2 mm lang en hebben een bruin tot zwarte kleur. De tripslarven zijn geel tot oranje/groen gekleurd.

Eitjes van trips

Trips hebben de mogelijkheid, om tot wel 300 eieren tegelijk per dag af te zetten tegen bloemen of bladeren. Wanneer de tripslarven goed zijn doorvoed laten zij zich op de grond vallen waar zij zich dan verpoppen en uitkomen. De trips kunnen, wanneer zij de volwassen vorm hebben aangenomen, zelfs overwinteren in een verwarmde kas.

Trips bestrijden 1

Levenscyclus 

Normaal gesproken hebben trips een overlevingscyclus van 10 tot 30 dagen. In Nederland betekent dit, dat er wel 12 generaties per jaar kunnen voorkomen. Dit zorgt ervoor dat trips een ware plaag kunnen zijn in tuin of kas. De trips is ook in staat om virussen op je planten over te brengen. Een berucht virus is de tomatenbronsvlekkenvirus. Vliegende trips zie je eigenlijk nooit, zij verspreiden zich doordat ze met de wind worden meegevoerd.

Tripsen worden ook wel aangeduid als onweersbeestjes. Met ruim 7000 verschillende soorten bevolken zij de aarde en hebben een groot aandeel in het vernietigen van planten. De meest schadelijke tripssoorten zijn de Californische trips , de tabaks trips en de rozentrips. Tegenwoordig worden ook steeds meer de Japanse bloementrips waargenomen, deze hebben het vooral op Hortensia’s gemunt.

Trips bestrijden 2

Cannabis

Mensen die cannabis kweken kunnen erg veel last hebben van de tripsen. De eitjes op de cannabisplant vindt je aan de onderkant van het blad en tegen de bladstengels. Een snelle ontwikkeling bij 35 graden Celcius duurt maar 11 dagen. Bij 15 graden, duurt het van ei tot volwassen trips 37 dagen. Dus hoe koeler de omgeving hoe minder snel je last hebt van dit insect. Echter om een goede wietplant te kweken heb je hoge temperaturen nodig.

Tripsen in huis

In huis kan je ook last ondervinden van tripsen. Omdat ze heel klein zijn heb je dit niet direct in de gaten. Ze kunnen zich bijvoorbeeld ophouden achter een glasplaat of de  ruimte tussen een scherm en backlight van een lcd tv. Het lijkt er dan op dat er pixels in het scherm zitten omdat je de

Trips voorkomen en verdelgen

In de kas kunnen tripsen worden weggevangen door gele kleefplaten op te hangen. Kleefplaten worden in grote broeikassen hoofdzakelijk gebruikt om te constateren hoe groot de populatie is.

Het goed schoonhouden van de ruimte waar de planten groeien is een pré. Tripsen komen toch eerder af op warme viezigheid. Probeer de kasruimte zo hygiënisch mogelijk te onderhouden en dood bladmateriaal direct op te ruimen.

Kleefstrips

In een kleine kas kan geprobeerd worden om de trips te vangen met kleefstrips. Insecten vliegen hier tegen aan en je hebt het probleem al grotendeels opgelost.

Trips bestrijden 3

Kaliumzeep

Kaliumzeep is, wanneer je het met kleefstrips niet meer red, de beste manier om deze beestjes te verdelgen. Kaliumzeep wordt verkocht in flesverpakkingen van 500 ml. Deze vloeistof wordt opgelost in warm water en kan worden gebruikt om trips, maar ook bladluis en wolluis te verwijderen. Kaliumzeepbehandelingen zijn efficiënt en milieuvriendelijk. Met een kaliumoplossing kan ook tuingereedschap, kweekbakken en bloempotten worden gereinigd.

Pyrethrinen en rotenon zijn stoffen die ook wel gebruikt worden tegen tripsen. Het is wel erg giftig en zeer milieuonvriendelijk. Deze stoffen zijn  zeer giftig voor bijen.

Biologische bestrijding kamerplanten

Wanneer je een aantal van deze insecten op je  kamerplanten vindt, kan dat op den duur voor een explosie zorgen. Vooral planten met wat dunner blad worden sneller door de tripsen bezocht (Ficus). Wanneer je deze insecten niet bestrijdt, gaan al je planten dood of gaan er erg slecht uitzien.  Vaak ontdek je dat er zomaar dood blad afvalt en zilverachtige vlekken verschijnen. Bruine stipjes is vaak de poep van de tripsen.

Trips bestrijden 4

De gaasvlieg

Een veel geholpen advies is bestrijden met de larven van de gaasvlieg. Chrysopa is een insect wat je van nature in Nederland tegen komt.  De vraatzuchtige larven kan worden ingezet bij een groot aantal insecten, dus ook bij de tripsen. Wanneer je de Chrysopa inzet bij bestrijding van van de trips in je buitenplanten, zal de temperatuur moeten liggen tussen 12 en 30 graden Celcius. Deze larven kunnen ook voor binnenplanten de oplossing zijn. Ik zou echter de behandeling buiten laten plaatsvinden omdat na de verpopping gaasvliegen te voorschijn komen. Gaasvliegen zijn niet onschadelijk voor de mens en houden van nectar en stuifmeel van planten.

Aanschaf larven gaasvlieg

De larven van de gaasvlieg zitten tijdens het transport meestal in potten met boekweitschilfers . Wanneer het windstil weer is  kunnen de larven direct op het blad van de buitenplanten worden gestrooid.

Hoge luchtvochtigheid

Tripsen hebben een grote hekel aan een hoge luchtvochtigheid. Dagelijks je kamerplanten een sproeibeurt geven zorgt voor minder insecten.

Gezonde planten

Zorg er voor dat je planten gezond blijven. Een gezonde plant zal niet zo snel het loodje leggen. Schaf cactussen of vetplanten aan. Deze hebben nagenoeg geen last van tripsen.

 

 

 

 

One thought on “Trips bestrijden

  1. Ik heb problemen met trips in mijn albizia julibrissin, de boom is half kaal inmiddels en zit vol met witte plakkerige sliertjes (lijkt op suiker) De boom hangt gedeeltelijk boven mijn vijver met vissen en ik kan dus alleen zonder gif bestrijden. Ziet u een mogelijkheid om de tripsenplaag te bestrijden?

Plaats een reactie