Vogels verjagen uit de tuin

Wanneer je vogels uit je tuin wil verjagen zal het hoogstwaarschijnlijk niet gaan om een lief, klein roodborstje of wat musjes. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de wat grotere vogels zoals de kraai of duif. Deze brutale vogels kunnen een plaag zijn in je tuin.

Vooral de kraaien zijn berucht om hun geschreeuw. Spreeuwen kunnen ook hun aanwezigheid laten horen en wat te denken van al dat gepoep van duiven. Je mooie tuin wordt door dit soort vogels een plek waar je niet zo snel meer lekker buiten kan zitten.

Vogels verjagen uit de tuin 9
Ekster

Vogels voorkomen

Over het algemeen komen vogels niet zomaar af op jou specifieke tuintje. Het heeft altijd met eten te maken.

Probeer zo min mogelijk vogels te voeren en voedsel op de grond te gooien voor de kleine vogels. Wil je deze toch voeren doe dit voer dan in een silo. Grotere vogels kunnen hier meestal niet bij. Het is ook beter om ook ander ongedierte op een afstand te houden zoals ratten en muizen. Voorkomen is beter dan genezen. Vooral wanneer je in een gebied woont waar grotere vogels leven zoals bijvoorbeeld de zeemeeuw heb je er baat bij om zorgvuldig met het voeren van vogeltjes om te gaan.

Vogels verjagen

Heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen door geen kleine vogeltjes meer te voeren maar blijf je last van de grotere vogels houden? Er zijn een aantal manieren om er van af te komen.

Verjagen met geluiden

Vooral in de landbouwgebieden is dit een goede oplossing om vogels te verjagen die op pas ingezaaide velden zich  te goed te doen. Je kunt angstkreten van bepaalde vogels laten horen of het geluid van vijandige soortgenoten. Maar ook harde knallen hebben de meeste vogels een hekel aan.  Geluiden kunnen dus een prima manier zijn om vogeloverlast tegen te gaan. In je eigen moestuin kan deze manier een prima milieuvriendelijke aanpak zijn om van de grotere vogels af te komen.

Vogels verjagen uit de tuin 10

Vogelverschrikker

De vogelverschrikker is een ouderwets maar probaat middel tegen vraatzuchtige vogels in je moestuintje. Maar het werkt ook uitstekend in je achtertuin of op het balkon. Je zou een vogelverschrikker zelf kunnen maken met wat stokken, stro en oude kleding. Wanneer we aan vogelverschrikkers denken zie je meestal zo’n luguber exemplaar uit een griezelfilm voor je. Een afschrikwekkende vogelverschrikker maak je op de volgende wijze.

Zelf een vogelverschrikker knutselen

Of je nu een vogelverschrikker maakt om vogels te weren of gebruikt ter decoratie, een vogelverschrikker is niet moeilijk. Wat je nodig hebt zijn twee latten. De verticale poot (benen) moet langer zijn dan de horizontale (armen).

Bevestig de latten als een kruis op elkaar met een schroef, spijker of door gebruik te maken van een touw.

Bezoek een kringloopwinkel en schaf een jas of jurk aan. Doe deze aan de bovenzijde van de verticale lat en vul het op met oude lappen, stro, hooi of gevallen blad. Bind goed dicht maar laat een jurk of onderzijde bloes lekker wapperen. Dat verjaagt juist de vogels.

Koop in dezelfde kringloop een oude broek en knip een gat in het kruis. Vanaf de onderzijde trek je de pop deze broek aan.

Bind aan de onderzijde de broek dicht en vul deze op met hetzelfde materiaal als bij de bloes.Vogels verjagen uit de tuin 11

Het hoofd kan gemaakt worden met een stuk jute. Vul op en breng een gezicht aan met dik garen of wol. Dit hoeft echt niet netjes te zijn.

Aan de uiteinden van de horizontale lat breng je een paar oude handschoenen aan.

Laat je fantasie de vrije loop.

Zet de vogelverschrikker op een centrale plek in de tuin en verzet deze af en toe.

Zorg dat de vogels niet kunnen nestelen

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat vogels die je wilt weren niet gaan nestelen in je tuin. Zo wennen ze aan de omgeving en kunnen elk jaar weer terugkeren. Dat is nu juist wat je niet wil. Om ze te verjagen zijn er handige, een soort van vogelverschrikkers, te koop. Een lange pen die je in de grond steekt is voorzien van een soort ronde ballon met een soort van afschrikwekkend gezicht. Ook wel schrikbal genoemd. Een goed middel om roeken, roofvogels, duiven en eksters te verjagen.

Aluminiumfolie

Door op de punt van een stokje een reep aluminiumfolie te bevestigen, kunnen de vogels wegblijven uit je tuin. Het aluminiumfolie ritselt in de wind wat  vogels doen besluiten je tuin niet meer te bezoeken.

Geuren

Er zijn een aantal geuren waar vogels een hekel aan hebben. Vooral duiven hebben een enorme hekel aan een mottenballengeur. Ook sterke, pittige kruidengeuren hebben veel vogels een hekel aan. Plaats hier en daar wat mottenballen in je tuin wanneer je last hebt van duiven.

Vogels verjagen uit de tuin 12

Neproofvogel

Plaats een neproofvogel in je tuin. Geeft een schrikreactie bij vogels. Wel regelmatig deze nepperd verplaatsen. Vogels zijn erg slim en hebben snel door dat ze geflest worden.

 

 

 

 

Plaats een reactie