Het bestrijden van vlooien is een vervelende klus. Het is moeilijk om ze kwijt te raken en de huisdieren geven ze gretig aan elkaar door. Ook als mens kan je door vlooien gebeten worden en soms houden ze zich ook graag verborgen in onze zetels of kleding. Wat je kan doen om vlooien buiten te houden en hoe je ze kan bestrijden eenmaal ze toch de kop op steken? Wij leggen het voor jou uit. Dat het niet zo eenvoudig is? Dat staat alvast buiten kijf.
Vlooien preventief bestrijden
In iedere dierenwinkel zijn preventieve hulpmiddelen te vinden om je huisdieren te beschermen tegen vlooien. We denken bijvoorbeeld aan speciale bandjes die een bepaalde geur of product afgeven. Deze middelen werken enkel en alleen preventief en moeten ook tijdig vervangen worden. Verder moet je ook zelf voldoende vaak de spullen van jouw huisdieren wassen op minimaal 60 graden. We denken bijvoorbeeld aan de kussens in het mandje van jouw hond.
Ook binnenshuis kan je maatregelen treffen. Voldoende vaak stofzuigen en de stofzuigerzak regelmatig verwisselen kan alvast wonderen verrichten. Moet je het huis nog inrichten? Dan kies je best voor laminaat aangezien vlooien zich hierin niet kunnen verschuilen.
Bestrijden van hondenvlooien
Zie je jouw hond vaak krabben en zag je ook al iets springen? Dan is het tijd om curatief op te treden. Jouw hond kan je eenvoudig behandelen via middelen die gewoon verkrijgbaar zijn in de dierenwinkel. Natuurlijk win je best toch even advies in bij de dierenarts aangezien lang niet alle producten even efficiƫnt zijn. Vaak gaat het om een product die je op de huid van de hond dient aan te brengen en gedurende enige tijd moet laten inwerken. Volg altijd goed de richtlijnen zoals ze in de bijsluiter worden weergegeven. Het goed naborstelen met een speciale vlokam en het uitwassen nadien is bijna altijd een noodzaak.
Aangezien de hond zelf ongeveer 5% van de populatie bevat en een grote groep zich elders in de woning bevindt, is het ook belangrijk om de ruimere omgeving te behandelen. Hiervoor kan je speciale sprays gebruiken. Op die manier wordt de levenscyclus van de vlooienpopulatie verstoort en kan je de plaag uiteindelijk uitroeien. Je zal hierbij meermaals tot behandeling moeten overgaan aangezien je de poppen niet zomaar kan doden. Na verschillende behandelingen zal de populatie uitsterven.
Bestrijden van kattenvlooien
Bij het bestrijden van kattenvlooien gelden dezelfde regels zoals we het ook al zagen bij honden. Natuurlijk zijn katten niet zo’n fan van wasbeurten en al te vochtige producten, waardoor je maar beter kiest voor producten die speciaal voor katten werden gemaakt. Ook hier zal je de omgeving moeten reinigen maar moet je er bovendien rekening mee houden dat katten een stuk leniger zijn en zich ook op andere plaatsen begeven. De woning zal nog grondiger gereinigd moeten worden. Aangezien de kat ook buitenshuis opnieuw vlooien kan ontmoeten, zullen we ook onze kat langduriger moeten behandelen. Kies bij een kat trouwens ook steeds voor een ijzeren vlooienkam, de plastic variant doet het bij katten en langharige honden lang niet altijd even goed.
Vlooien bestrijden met azijn
Vlooien bestrijden met azijn is een effectieve manier om van vlooien af te komen. Azijn is een zeer effectief middel wat op de volgende manieren gebruikt kan worden:
- Was kussenslopen, kleedjes en andere stoffen accessoires op 60 graden. Je kunt eventueel een flinke hoeveelheid azijn toevoegen om eitjes te doden. Wat ik zelf weleens doe wanneer ik last heb van een vlooienplaag, is alles een aantal uur laten weken in de azijn. Neem vooral alle kleedjes mee waar huisdieren veel op liggen.
- Dweil de vloer met water en azijn. Vlooien hebben echt een hekel aan azijn.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.