Brandnetels bestrijden

brandnetel bestrijdenDe brandnetel is een plant die iedereen wel kent. Iedereen heeft wel ervaring met de irritatie die de plant kan veroorzaken op de huid. Zodra er veel brandnetels in de tuin staan, kunnen ze een flinke last zijn. Het is een plant die zich makkelijk verspreid en niet zo makkelijk is te verwijderen. Hier een aantal tips over hoe de brandnetel in de tuin het beste tegen te gaan.


Informatie over de brandnetel

Brandnetels groeien vooral in stikstofrijke grond en half beschaduwde plaatsen. De plant kan erg groot worden, tot wel 2 meter. De haren van de plant zorgen voor het branderige en irriterende gevoel en bevatten acetylcholine, histamine, serotonine en mierenzuur. In de plant zelf zitten veel stoffen die goed zijn voor onze gezondheid, zoals caroteen, vitamine C en ijzer en de plant wordt in sommige culturen dan ook (nog steeds) gebruikt in de keuken. De brandnetel groeit van de lente tot eind herfst.

Brandnetel bestrijden, waarom zo lastig?

De brandnetel vermeerdert zich vooral door ondergrondse wortels, maar ook door de zaden die de plant produceert. Het is dus niet genoeg alleen de plant te verwijderen; alle wortels moeten uit de grond worden gehaald zodra de brandnetel volledig bestreden wil worden. Daarnaast is het niet makkelijk de plant te verwijderen vanwege de irriterende haren en is goed gereedschap nodig de plant aan te pakken. Maar, met het juiste gereedschap is het zeker geen ondoenbare klus.


Bestrijden

Handmatig

Trek goede (rubberen, de irriterende haren gaan door stof heen) handschoenen aan en begin eerst met het verwijderen van de planten zelf. Daarna kunnen de wortels uit de grond gehaald worden. Het beste kan de plant bestreden worden voordat deze te groot is, de wortels groter en taaier en de plant moeilijker makkelijker te handelen is. Daarnaast is het belangrijk de plant niet te verwijderen na de bloeitijd, de zaden worden hierdoor namelijk juist verspreid in de tuin. Een goede klus voor in de lente dus.

Tuinklauw, schoffelen of steekschop

Er is veel gereedschap dat kan helpen met het verwijderen van de brandnetel. Een tuinklauw bijvoorbeeld. Het gereedschap wordt in de grond gestoken en rond gedraaid. Hierdoor wordt de plant mét wortelstok verwijderd. Daarnaast kan het helpen te schoffelen. Doe dit wel als het droog is, anders is de kans dat het onkruid snel terug groeit erg groot. Daarnaast is er ook nog de steekschop, waarmee het ook makkelijk is de wortels te beschadigen en verwijderen.

Bodem bedekken

Door de bodem te bedekken heeft onkruid, en dus ook de brandnetel, geen kans te groeien. De bodem kan worden bedekt met mulch: organisch materiaal zoals zaagsel of stro, dat de grond bedekt als een soort deken. Hiermee wordt het onkruid tegen gegaan en de aarde makkelijk vochtig gehouden. Daarnaast is het ook mogelijk een plant als bodembedekker in de tuin te plaatsen. De ooievaarsbek bijvoorbeeld. Een plant met mooie paarse bloemen die de bodem van de tuin overneemt, zodat het onkruid geen kans heeft. Daarnaast blijft de ooievaarsbek groen in de winter, een mooie en handige toevoeging op de tuin dus!


Eten

Zodra de plant als voedsel wordt aangezien, in plaats van onkruid, is het een graag genode gast in de tuin. Er zijn talloze recepten met brandnetel zoals bijvoorbeeld soep, thee, kaas en het koken als spinazie. ‘You can’t beat it? Eat it!’

Een reactie plaatsen