Slakken bestrijden

Slakken bestrijden

De tuinbezitters kennen het wel: heeft het weer eens flink geregend, dan komen de slakken weer in grote getale je tuin bezetten. Je vindt ze op de planten, de tegels en zelfs de muren. Maar wat kan je het beste doen om deze insecten te bestrijden en te voorkomen?

Denk vooruit

Het beste kun je je tuin inrichten om slakken tegen te gaan. Er is geen echte manier om slakken altijd volledig te bestrijden, maar gezien de slakken vooral van nattigheid houden, kan je, om je planten te beschermen deze met droge grond omringen. Ook sterk ruikende planten als bijvoorbeeld de bieslook hebben een flinke impact, de slakken houden dan afstand. Het spreekt ook voor zichzelf je tuin goed te onderhouden en eigenlijk de slakken zo weinig mogelijk ruimte te geven om te leven. Een compactere tuin met minder planten zal logischerwijs minder overlast hebben van slakken.

Extra voorzieningen

Om je tuin extra te voorzien van bescherming tegen slakken kan je naast droge grond ook denken aan huishoudelijke producten zoals koffiedik. Ook scherpe steentjes, schelpen en alles wat hieronder valt, lijkt een afschrikkend effect te hebben op slakken. In plaats van bemesting rondom je planten kan je dus een pad maken van kleine vermalen schelpen. Het toont niet alleen stijlvol, maar het kan dus ook goed helpen om slakken te weren! Hiernaast kan je kijken naar koper, slakken zullen kleine schokjes krijgen wanneer ze in aanraking komen. Er zijn speciale koperen banden die je om je plant kunt plaatsen om ze te beschermen.

Verplaats de slakken

In plaats van je hele tuin te voorzien van allerlei slakkendode middelen of andere zaken kan je het anders aanpakken: pak de slakken op en zet ze in struiken op een andere plek. Dit is ook een stuk gezonder voor je tuin zelf en het oogt mooier, meeste middeltjes en korrels geven een lelijk zicht. Natuurlijk kost het pakken van de slakken erg veel tijd, je moet elk hoekje afgaan en als het veel regenachtige dagen zijn, kan het dweilen met de kraan open zijn als je een flinke tuin hebt met veel vegetatie.

Plaats vogelhuisjes

Als je vooral op een natuurvriendelijke manier je slakken uit je tuin wilt houden, dan kan je kijken naar de mogelijkheid om vogelhuisjes te plaatsen. Hierbij plaats je vetbollen om vogels je tuin in te lokken. Vogels hebben namelijk oog voor insecten zoals de slak. Met deze natuurlijke vijand kan je ook van de vervelende slakkenplaag afkomen. Hogere plannten en/of bomen zijn ook een ideale plek voor vogels, zorg dus dat je enkele hogere planten plaatst. Zolang de tuin maar niet een overdaad aan planten heeft, dit werkt averechts uiteindelijk: er zullen vele soorten insecten in de tuin huisvesten, je raakt zelf ook het overzicht kwijt en het kost natuurlijk nog veel meer onderhoud.

Slakken en bier

Een eenvoudige maar effectief goedje om slakken en naaktslakken het hoekje om te sturen is.. bier! Plaats een diep bord of een bakje in de tuin en graaf deze een beetje in. Vervolgens giet je hier een ruime hoeveelheid bier in. De slakken zullen zich ’s nachts te goed doen aan het bier, dronken worden en in het bier vallen waarna ze verdrinken.

Nematoden

Wat op zal vallen is dat voorgaande middelen vooral effectief zijn tegen de gewone huisslak. De naaktslak is een viezere variant die weinig moeite lijkt te hebben met de vele middelen. Dit kan natuurlijk erg vervevelend zijn, zeker omdat je niet de behoefte zult hebben om een naaktslak te verplaatsen. Je kunt Nematoden kopen in de strijd tegen naaktslakken. Dit zijn kleine aaltjes die op zoek gaan naar onder andere naaktslakken om hierin in te dringen en te gebruiken om eitjes in te broeden. Omdat het een parasiet is, zal de naaktslak door deze manier sneller doodgaan.

Er is geen enkele methode die elke slakkenplaag volledig zal tegenhouden, je zult meerdere methodes moeten toepassen om van slakken af te komen en te voorkomen. Middeltjes zoals gif zijn eigenlijk de laatste manieren die je moet gebruiken in je strijd, je wilt de tuin het liefst gezond houden.

Plaats een reactie