Huisvliegen bestrijden

Huisvliegen bestrijden 1De welbekende huisvlieg; de Musca domestica. Wie heeft deze vliegen plaaggeest niet in huis gehad? De huisvlieg of kamervlieg is een hardnekkige pestkop die iedere zomer de kop op steekt na een paar dagen warm weer. Millium.nl beschrijft in dit artikel hoe je de vliegen het beste kunt bestrijden en hun verspreiding kunt tegengaan.

De huisvlieg

Ze komen over de hele wereld voor en volgen net als ander ongedierte de mens. Denk hierbij aan ratten en muizen. Hoewel de huisvlieg niet kan bijten of steken brengt deze toch enig gevaar mee voor de mens. De huisvlieg verspreid namelijk bacteriën die bijvoorbeeld voedselbederf kunnen veroorzaken. Ook kunnen huisvliegen allerlei ziektes bij zich dragen zoals hepatitis, salmonella en nog veel meer.


Huisvlieg tegengaan

Vliegengordijn

Wanneer het warmer wordt gaan de buitendeuren open en krijgen vliegen vrij baan. Om ervoor te zorgen dat vliegen (én andere insecten) niet zomaar naar binnen vliegen kan je gebruik maken van een vliegengordijn. Een vliegengordijn hang je in de opening van de deur en zorgt ervoor dat vliegen niet naar binnen kunnen vliegen. Dit is geen waterdichte methode maar helpt al erg veel. Verder helpen horren voor de ramen en een hordeur bij het tegengaan van de huisvlieg.

Voedingsmiddelen opruimen

Net als veel ander ongedierte worden ook vliegen aangetrokken door eten. Zorg er daarom voor dat alles netjes afgedekt in de kast of koelkast staat. Ook is het van belang de vuilnisbak in huis regelmatig te voorzien van een nieuwe vuilniszak.

Vliegen verjagen

Net als veel andere insecten is ook de huisvlieg gedreven door geur. Zo is de huisvlieg ook prima te verjagen met bepaalde geuren!


Knoflook

Onze vliegende vrienden houden beslist niet van knoflook. Neem een aantal tenen verse knoflook en kook deze uit in een pan met water. Dit kookvocht kan je vervolgens in de vensterbank zetten of andere openingen om vliegen te weren.

Lavendel

Verse lavendel, lavendel zakjes, etherische oliën.. vliegen hebben er een hekel aan.

Basilicum

Het ruikt naar de Italiaanse keuken, en vliegen moeten er niets van hebben. De ideale combinatie!

Azijn

Azijn, een wondermiddel met honderden zo niet duizenden toepassingen. Ook voor het verjagen van vliegen is deze substantie erg bruikbaar. Je kunt je ruiten ermee wassen óf een pannetje verwarmen met wat azijn en deze in de vensterbank zetten. Voor extra effect raad ik de lavendel azijn aan van de action.


Vliegenval

Vliegen zijn niet bijster intelligent en laten zich eenvoudig vangen met de welbekende vliegenval. Ook zeer geschikt voor fruitvliegjes! Je neemt een plastic fles en snijd de bovenzijde eraf. Deze keer je om en zet je in de fles. Zo ontstaat er als het ware een fuik waar de vlieg eenvoudig in kan lopen, maar moeilijk weer uit kan. In de fles doe je een zoete substantie. Misschien wat fruit of een beetje limonade.

Huisvliegen bestrijden 2Vliegenlamp

Deze kom je niet heel veel tegen in Nederland, maar is wel erg effectief bij het bestrijden van vliegen. De vliegen worden aangetrokken door het blauwe licht en krijgen een dodelijke schok wanneer ze tegen de lamp aanvliegen.

 

Een reactie plaatsen