Eikenprocessierups bestrijden


De processierups is misschien een mooi diertje, maar ze vormt wel een gevaar. Ze eet niet alleen hele bomen (vooral eiken) kaal, maar ze is ook schadelijk voor de mens. Deze rups schiet bij bedreiging brandharen af die voor de mens vervelende gevolgen kan hebben. De symptomen gaan van jeuk, zwellingen, rode ogen en huiduitslag tot braken, koorts en duizeligheid. Je hoeft de rups zelfs niet aan te raken om met de brandharen in contact te komen. Ze verspreiden zich ook via de wind. De brandharen hebben weerhaakjes, waardoor ze moeilijk van de huid los te maken zijn. Soms zijn deze eikenprocessierupsen echte plagen en worden ze best bestreden. Maar hoe ga je hiervoor te werk? Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje.

Bestrijding met producten

De meest gebruikte methode om eikenprocessierupsen te bestrijden zijn biologische of chemische sproeimiddelen. Chemische sproeimiddelen zijn echter slecht voor het milieu. En het komt bovendien nogal eens voor dat de rupsen van deze producten nog niet helemaal dood zijn. Het zijn immers hardnekkige diertjes! Bedenk ook dat het uitroeien door spuiten met gif slechts een bepaalde periode werkt. Eens er teveel rupsen zijn, lukt dit niet meer.

Verbranden

Je kunt de rupsen zelf te lijf gaan door ze te verbranden. Het is echter niet aan te raden om dit zelf te doen. Laat dit aan een gespecialiseerde firma over. Zij hebben alle nodige materiaal en gaan dit zo snel en efficiënt mogelijk doen. Zo ben je zeker dat alle rupsen verdwenen zijn.

Wegzuigen

Een aantal bedrijven bestrijden de eikenprocessierups door de nesten weg te zuigen. Deze worden dan vernietigd in verbrandingsovens. Het is een zeer efficiënte manier om van de rupsen af te raken. Ter plaatse worden er geen schadelijke stoffen gebruikt en je bent eveneens zeker dat je tuin terug rups-vrij is.

Beter voorkomen dan genezen

Zoals bij vele zaken is het hier ook beter om een ramp te voorkomen dan ze te genezen. Als jouw tuin in een gebied ligt waar veel processierupsen voorkomen, kun je je bomen preventief sproeien. Dit doe je best in april-mei als de rupsen nog heel jong zijn. Het sproeimiddel hecht zich aan de blaren van de boom. De rups die deze blaadjes eet, krijgt het bacterie binnen en stopt met eten. Na een paar dagen sterven ze en ben je voor de rest van de zomer vrij van rupsen.

Een reactie plaatsen