Eikenprocessierups bestrijden

eikenprocessierups bestrijdenDe eikenprocessierups is misschien een mooi diertje, maar ze vormt wel een gevaar. Ze eet niet alleen hele bomen (vooral eiken) kaal, maar ze is ook schadelijk voor de mens. Deze rups schiet bij bedreiging brandharen af die voor de mens vervelende gevolgen kan hebben. De symptomen gaan van jeuk, zwellingen, rode ogen en huiduitslag tot braken, koorts en duizeligheid. Je hoeft de rups zelfs niet aan te raken om met de brandharen in contact te komen. Ze verspreiden zich ook via de wind. De brandharen hebben weerhaakjes, waardoor ze moeilijk van de huid los te maken zijn. Soms zijn deze eikenprocessierupsen echte plagen en worden ze best bestreden. Maar hoe ga je hiervoor te werk? Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje.


Bestrijding met producten

De meest gebruikte methode om eikenprocessierupsen te bestrijden zijn biologische of chemische sproeimiddelen. Chemische sproeimiddelen zijn echter slecht voor het milieu. En het komt bovendien nogal eens voor dat de rupsen van deze producten nog niet helemaal dood zijn. Het zijn immers hardnekkige diertjes! Bedenk ook dat het uitroeien door spuiten met gif slechts een bepaalde periode werkt. Eens er teveel rupsen zijn, lukt dit niet meer.

Verbranden

Je kunt de rupsen zelf te lijf gaan door ze te verbranden. Het is echter niet aan te raden om dit zelf te doen. Laat dit aan een gespecialiseerde firma over. Zij hebben alle nodige materiaal en gaan dit zo snel en efficiënt mogelijk doen. Zo ben je zeker dat alle rupsen verdwenen zijn.


Wegzuigen van de rupsen

Een aantal bedrijven bestrijden de eikenprocessierups door de nesten weg te zuigen. Deze worden dan vernietigd in verbrandingsovens. Het is een zeer efficiënte manier om van de rupsen af te raken. Ter plaatse worden er geen schadelijke stoffen gebruikt en je bent eveneens zeker dat je tuin terug rups-vrij is. Dit jaar zijn er aanzienlijk meer rupsen dan vorig jaar waardoor er lange wachttijden zijn om de processierups te laten verwijderen door professionals.

Beter voorkomen dan genezen

Zoals bij vele zaken is het hier ook beter om een ramp te voorkomen dan ze te genezen. Als jouw tuin in een gebied ligt waar veel processierupsen voorkomen, kun je je bomen preventief sproeien. Dit doe je best in april-mei als de rupsen nog heel jong zijn. Het sproeimiddel hecht zich aan de blaren van de boom. De rups die deze blaadjes eet, krijgt het bacterie binnen en stopt met eten. Na een paar dagen sterven ze en ben je voor de rest van de zomer vrij van rupsen.

Eikenprocessierups uitslag

De haren van de rups kunnen leiden tot een vervelende ernstig jeukende uitslag. Wanneer je merkt dat je huid begint te jeuken, dan is douchen de beste oplossing. Op die manier spoel je de haren weg. Vergeet daarnaast niet om je kleding te wassen en je woning goed te stofzuigen. Zo voorkom je extra uitslag. Je kunt de jeuk tegengaan door gebruik te maken van verkoelende zalf. Ook anti-histamine is een wapen tegen de uitslag en jeuk. Na twee weken zal de huiduitslag verdwenen zijn.

Andere vervelende rupsen

Naast de eikenprocessierups kunnen we stellen dat de buxusrups een ware plaag is. Deze rups eet hele buxushagen op. Net als de processierups is ook de buxusrups een invasieve soort.


Een reactie plaatsen