Maden in container bestrijden

Maden in container bestrijden

Maden behoren in de meeste gebakken tot ongedierte die je liever niet op bezoek hebt. In principe zijn maden niets meer dan hele kleine wormachtige insecten. Maden zijn de eerste levensfase van vliegen en ze komen dan ook uit de eitjes die vliegen leggen. Op het moment dat vliegen deze eitjes leggen op plekken waar jij bepaalde spullen bewaard is de kans dus groot dat je last zult krijgen van maden. Als je éénmaal maden hebt kan het soms best lastig zijn deze te bestrijden. Met name in groene containers hebben mensen relatief vaak last van maden.

Groene containers zijn om diverse redenen ideaal voor vliegen om eieren te leggen, maar daarnaast zijn de containers ook voor de maden ideaal om te overleven. De omstandigheden zijn uiterst geschikt voor de insecten waardoor het voorkomen, maar ook het bestrijden ervan nog best lastig kan worden. Toch zijn er een aantal manieren waarop je maden als eerst kunt voorkomen, maar als je daar eenmaal te laat mee bent ze toch kunt bestrijden. Daarover lees je meer.

Maden voorkomen

Maden voorkomen is natuurlijk het eerste doel. Als je te laat bent met het voorkomen zul je ze moeten bestrijden, maar het liefst voorkom je ze. Om maden in de groene containers te voorkomen is het doel eigenlijk om ervoor te zorgen dat de groene container geen ideale plek meer is voor de insecten. Dit kun je op een aantal manieren doen. Om te beginnen is het een goede tip om je containers niet volledig af te sluiten. Vliegen houden van de doffe geur binnenin containers en ze houden van vochtige en warme omgevingen. Als een vlieg zo een plek vindt, dan is de kans groot dat hij ervoor kiest daar zijn eieren te leggen. Door de container niet volledig af te sluiten zorg je dat er lucht naar binnen kan. Deze lucht zorgt ervoor dat de doffe geur in de container afneemt en dat de container van binnen minder warm is. De omgeving is dan meteen al een stuk minder geschikt voor vliegen om eitjes te leggen.

Een andere belangrijke tip om toe te passen is geen voedselresten in de container te gooien. Met name resten van stukjes vlees, vis, groente en fruit zijn voor vliegen prettig. Ook hiertussen leggen ze maar al te graag hun eitjes. Als de maden eenmaal uit de eieren komen hebben ze daarnaast ook nog eens een ideale omgeving om in te overleven. Er is genoeg voedsel voor ze waardoor ze weer verder kunnen groeien. Probeer dus ten alle tijden te voorkomen dat je voedselresten in de container gooit.

De laatste tip om ervoor te zorgen dat er minder snel maden in de container zullen zijn is het strooien van zout. Zoals gezegd houden vliegen onder meer van vochtige omgevingen om hun eieren te leggen. Het is algemeen bekend dat zout vocht opneemt. Hierdoor wordt de container van binnen automatisch een stuk minder vochtig als je er zout strooit. Het zout neemt een zeer groot deel van de vocht in de ruimte op. Na een niet al te lange tijd is de binnenkant van de container hierdoor een stuk minder vochtig. Vliegen zullen dan ook snel geneigd zijn een andere plek te zoeken voor het leggen van hun eieren.

Maden bestrijden

Mocht je nou niet op tijd zijn met het voorkomen van maden, of je hebt het simpelweg niet op de juiste manier aangepakt, dan is het zaak om de maden te bestrijden. Het bestrijden van maden is natuurlijk een stuk minder prettig dan het voorkomen ervan. De beestjes zijn al aanwezig en het is zaak ze uit de ruimte te verwijderen. Hier zijn een aantal manieren voor. Sowieso is het een aanrader de hierboven genoemde tips om maden te voorkomen alsnog te blijven toepassen zodat het er niet meer worden. Daarnaast kun je een aantal dingen doen om de maden die er al zijn onschadelijk te maken.

Kook water en gooi deze in de ruimte over de maden heen. Dit zal ervoor zorgen dat de maden dood gaan, maar dat je verder niets beschadigd. Vaak wordt er gekozen voor chemische vloeistoffen. Deze vloeistoffen kunnen inderdaad de maden doden, maar daarnaast zijn ze ook schadelijk voor de natuur en de omgeving. Kokend water daarentegen is niet schadelijk. Het is één van de opties die je kunt kiezen om maden te bestrijden.

Het strooien van zout is niet alleen voor het voorkomen, maar tevens voor het bestrijden van maden een goed idee. Het verschil bij het bestrijden is echter dat je het zout hierbij over de maden heen dient te gooien. Zoals bij meerdere kleine beestjes het geval is, kunnen ook maden niet goed tegen zout. Het zal snel zorgen dat de beestjes doodgaan en dat de plaag dus minder wordt. Een minpunt van het strooien van zout is echter wel dat de dode maden uiteraard blijven liggen. Dit is bij de meeste methodes waarop maden bestreden worden het geval. Bij het gebruiken van kokend water heb je wel het voordeel dat de maden meteen weggespoeld kunnen worden door het water. Toch zal het voorkomen ervan ten alle tijden een betere optie zijn dan het bestrijden ervan.

Plaats een reactie