Zonnepanelen – waar moet je op letten als je ze koopt

Zonnepanelen en subsidies

De goede werking en ontwikkeling van de hele beschaving hangt vandaag af van elektriciteit. Energie is niet alleen nodig voor grote industriële installaties en bedrijven, maar ook voor individuele consumenten.

Wat als we onze eigen bron van elektriciteit konden hebben? Investeringen in fotovoltaïsche energie zouden die bron kunnen zijn.

Wat is fotovoltaïsche energie?

Fotovoltaïek is de omzetting van zonlicht in elektriciteit met behulp van speciale panelen. Deze panelen bestaan uit halfgeleidercellen van silicium.

Zij vormen ketens die de elektromagnetische straling van de zon omzetten in gelijkstroom. Zonnepanelen hebben geen sterk licht nodig om te werken. Ze produceren energie, zelfs op bewolkte dagen.

Welke fotovoltaïsche panelen kiezen?

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche panelen op de markt:

  • Monokristallijn – zwart met vierkante cellen met afgesneden hoeken; efficiënter, maar ook duurder dan polykristallijne panelen
  • Polykristallijn – blauw met rechthoekige cellen; goedkoper, maar ook minder efficiënt dan monokristallijne panelen.

Als we meer montageruimte hebben, zullen we de hoeveelheid energie aanpassen door het aantal panelen te verhogen. We kunnen dan zonder vrees polykristallijne panelen kiezen. Als we echter weinig ruimte hebben, is het veel beter om te investeren in monokristallijne exemplaren.

Waarop moet je letten bij de installatie van zonnepanelen?

Bij het plannen van een fotovoltaïsche installatie moeten we aan veel elementen denken. We moeten nadenken over onze energiebehoeften in de toekomst – over enkele tientallen jaren, niet alleen voor nu. Het is altijd beter om meer panelen te installeren dan nodig is, aangezien hun prestaties in de loop der jaren wat kunnen afnemen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom en wij hebben wisselstroom nodig in onze huizen.

Om het gewenste resultaat te bereiken zijn extra elementen nodig, zoals: een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom, bedrading, de nodige beveiliging en de montage constructie zelf. Bij het overwegen van een fotovoltaïsche installatie moet ook rekening worden gehouden met de omstandigheden en de ligging van het gebouw, de dakstructuur of de aanwezigheid van andere objecten in de buurt. Dit alles kan extra installatie-onderdelen vereisen en de montagekosten verhogen.

Fotovoltaïsche energie-installatie

Fotovoltaïsche installaties kunnen in een open ruimte worden geïnstalleerd door de panelen te richten op de zone met de grootste zonnestraling en ze te plaatsen onder een hoek van 30-45 graden. Een andere mogelijkheid is montage op een plat dak, op de grond naast het huis, op niet voor bewoning bestemde gebouwen. Denk eraan dat je een fotovoltaïsche installatie niet zelf mag installeren. Dit is vooral belangrijk vanwege de garantie.

Als de montage wordt uitgevoerd door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, hebben wij niet alleen garantie op de panelen, maar ook op de gehele installatie. Daarom kunnen wij er zeker van zijn dat alle elementen correct worden geïnstalleerd en dus veilig en duurzaam zijn.

De fotovoltaïsche energie moet worden gecontroleerd en de panelen moeten worden gereinigd. Daarom is het interessant om voor de installatie een dienstverlener te kiezen die dit onderhoud verzorgt.

Voordelen van een fotovoltaïsche installatie

Het onbetwistbare voordeel van een fotovoltaïsche installatie is de verlaging van de elektriciteitsfactuur. Het is mogelijk om tot 95% te besparen op jouw elektriciteitsrekening. Op die manier betaalt het systeem zichzelf in een paar jaar terug.

Daarnaast is het ook mogelijk om subsidies te ontvangen voor de installatie van zonnepanelen, afhankelijk van de regio waar je woont, en om terugbetaling van de BTW te vragen.

Stijging van de vastgoedwaarde

De installatie van zonnepanelen verhoogt de waarde van het huis aanzienlijk. Woningen die hun eigen energie opwekken en bijdragen tot het behoud van het milieu zijn trends die opvallen op de vastgoedmarkt.

Naast een verlaging van de maandelijkse elektriciteitsrekening kunt je jouw huis dus ook veel concurrerender en aantrekkelijker maken op het moment van een eventuele verkoop.

Zorg voor het milieu

Het bezit van een fotovoltaïsche centrale is milieuvriendelijk. Wij halen energie uit een hernieuwbare energiebron, namelijk de zon, wij produceren geen rook, wij vervuilen het milieu niet. Fotovoltaïsche energie wordt steeds populairder en dat is terecht, want het is schone energie en een veilige investering voor de toekomst.

Plaats een reactie