Houtworm bestrijden

houtworm bestrijdenHoutwormen kunnen een regelrechte plaag zijn voor hout in- en buitenshuis. Balken en meubels zijn beslist niet veilig voor deze houthongerige pestkoppen. In dit artikel lees je tips hoe je eenvoudig houtwormen kunt bestrijden.

Houtwormen, wat zijn het precies?

Anders dan de naam doet vermoeden zijn het geen echte wormen zoals je in de grond vindt. Houtwormen zijn larven van diverse soorten kevers, waarvan de Gewone Houtwormkever de meest voorkomende is in Nederland. De bijnaam van deze kever is ‘het doodskloppertje’. Een weinig positieve naam die zeker van toepassing is gezien de grote schade de larven van de Gewone Houtwormkever kan aanbrengen. Het gebeurt niet zelden dat complete gebouwen gesloopt moeten worden omdat de gehele fundering is aangevreten.


Houtworm herkennen

Heb je het vermoeden dat er houtwormen in balken of meubilair zitten? Je kan de larven eenvoudig vinden door te zoeken naar kleine ronde gaatjes. Wanneer er levende houtwormen aanwezig zijn in het hout zal er zeer fijn zaagsel uit het gaatje komen. Leg enkele uren een (donker) papiertje onder 1 van de gaatjes om te checken of er levende larven aanwezig zijn.

Houtworm voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor hout. Houtworm is dol op onbehandeld hout. Een dikke laag verf, lak of was over het hout zal vaak afdoende zijn om houtworm af te schrikken.

Houtworm bestrijden

Houtworm dient bij ontdekking zo snel mogelijk bestreden te worden. De kleine lastposten kunnen namelijk jaren in het hout leven. Er zijn een aantal manieren om de houtwormen definitief uit te roeien.


Petroleum

Een veel gelezen bestrijdingsmiddel voor houtworm is petroleum. Hoewel petroleum levende houtwormen doodt doet het niets met de eitjes waar nieuwe houtwormen uitkomen. Géén petroleum gebruiken dus, en kiezen voor een serieus bestrijdingsmiddel.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Er zijn tal van bestrijdingsmiddelen die gebruikt kunnen worden om houtworm te doden. Een aantal bekende merken zijn bijvoorbeeld Perwood en Perfacs. De middelen breng je aan met een spuit of roller. Gebruik hiervoor een masker zodat je geen giftige dampen inademt. Voordat je het chemische bestrijdingsmiddel aanbrengt zorg je ervoor dat het object vrij is van stof en zaagsel. Na het aanbrengen dient er goed geventileerd te worden. Het grote voordeel van deze chemische bestrijdingsmiddelen is dat het hout 10 jaar beschermd is.


Warmte of kou

Bij ‘extreme’ warmte of kou leggen houtwormen het loodje. Als u kleine houten objecten heeft die aangetast zijn, dan kunnen deze enkele weken met -20 graden in de vriezer geplaatst worden. Ook warmte is dodelijk voor houtworm. Een houten object kan in de oven geplaatst worden en verwarmd worden tot 55-60 graden. Verwarm de oven langzaam om scheuren in het hout te voorkomen.

Een reactie plaatsen