Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden

De lente is gestart en we gaan langzaam naar de zomer toe. Dit is dan ook het moment om je tuin, je terras of balkon vol te zetten met mooie planten en bloemen. Veel groen en kleur geeft je tuin direct een vrolijker uiterlijk. En ook zelf word je veel vrolijker als je naar buiten kijkt en al je planten en bloemen staan in bloei. Wel vergt een mooie tuin natuurlijk het nodige onderhoud. Hoe teleurstellend is het dan als blijkt dat na het drukke werk in je tuin, je planten onder de bladluis zitten. En het is ook nooit één enkele bladluis, ze zijn direct met grote aantallen en kunnen je planten onherstelbaar beschadigen. Bladluis bestrijden is daarom ook van het grootste belang.

Wat is bladluis?

Bladluizen zijn kleine, veelal groene bladetende insecten. Ze hebben een stekende en zuigende mond, ook wel stiletten genoemd. Met deze stiletten steken ze een gaatje in het blad of de steel van de plant en laten zich volzuigen met het zogenaamde floëemsap van de plant. Dit sap zorgt voor het transport van de benodigde voedingsstoffen van de plant. De voortplanting kan bij bladluis, vooral in de zomer heel snel gaan. Dit komt omdat dan het eistadium ontbreekt. Een vrouwtjesbladluis legt dan levende nakomelingen die zich direct over de plant verspreiden. Een vrouwtje kan jaarlijks wel zo’n 15 tot 20 generaties nieuwe bladluizen voortbrengen.

Schade aan planten door bladluis

Bladluizen trekken vooral naar toppen van jonge stengels en groeipunten van de plant. In deze gebieden bevat de sapstroom nog veel voedingsstoffen die juist nodig zijn voor de groei van de plant. Wanneer de bladluis met zijn stiletten in de plant prikt komt er speeksel vrij. Dit is niet even, maar er vindt een constante stroom plaats van speeksel die in de plant terecht komt. Aangekomen in de plant zal dit speeksel zich vormen tot gel. Deze gel bemoeilijkt vooral de sapstroom, maar nog vaker gebeurt het dat er met het speeksel virussen meekomen die de plant besmet. Dit kan grote gevolgen voor de plant hebben. De plant kan ziek worden, uitdrogen, last krijgen van groeistoornissen en uiteindelijk sterven. De bladluis kan soms wel uren of zelfs dagen achtereen vocht uit de plant nemen, zonder zijn stiletten hoeven te verplaatsen. Mede het feit dat de voortplanting zo razend snel gaat en de plant dus vol met bladluis zit, kan het afstervingsproces van de plant ook snel gaan. Er bestaan ook jonge bladluizen met vleugels. Deze bladluizen kunnen van de ene naar de andere plant vliegen. Dit is ook de reden dat als één plant aangetast is, de overige planten in de buurt vaak ook aangetast worden door bladluis.

Bladluis verdelgen

Het is belangrijk dat wanneer je bladluis geconstateerd hebt bij je planten, je ook direct actie onderneemt. Op deze manier kun je meer schade voorkomen. Want reken er maar niet op dat het maar bij één plant blijft. Door de snelle voortplanting zal in een mum van tijd de rest van je planten ook aangetast zijn. Er zijn verschillende manieren om bladluis proberen te bestrijden. De ene manier werkt beter dan de andere, dus probeer gerust een combinatie van verschillende methodes om van dit hardnekkige probleem verlost te zijn. Hierbij daarom enkele tips die je kunnen helpen om van je bladluis af te komen.

Natuurlijke bladluis bestrijders

Bladluis bestrijden 1

Bladluis heeft een paar natuurlijk vijanden die graag bladluizen eten. Dit zijn lieveheersbeestjes, oorwurmen, sluipwespen en gaasvliegen. Toch is het schattige lieveheersbeestje een ware bladluiskiller. Het is dus aan te raden je tuin zo aanlokkelijk mogelijk te maken voor lieveheersbeestjes. Je kunt ze namelijk niet zomaar in de winkel kopen, maar met de juiste bloemen en planten kun je het wel heel aantrekkelijk voor hen maken om veelvuldig in jouw tuin te verblijven. Brandnetels bijvoorbeeld, is een lievelingsplant van het lieveheersbeestje. Creëer dus een hoekje in je tuin waar je brandnetels kweekt. Ook voldoende bloemen in je tuin blijft aanlokkelijk voor lieveheersbeestjes. Ook kun je speciale insectenhuisjes kopen. Wanneer je hier wat boomschors of houtsnippers inlegt dan is er een kans dat het lieveheersbeestje ervoor kiest om daar de winter door te brengen. Je kunt het lieveheersbeestje dus verwennen met bepaalde planten en wanneer ze door hebben dat planten bladluis hebben, zullen ze daarop afgaan. Gemiddeld eet één lieveheersbeestje zo’n 3000 bladluizen per jaar.

Sterk geurende planten

Planten met een erg sterke geur is niet iets waar bladluis van houdt. Daarom is het verstandig om in de buurt van je aangetaste planten ook extra sterk geurende planten neer te zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lavendel, dille en hysop. Maar ook uien en knoflookplanten zullen bladluis niet als prettig ervaren. Je kunt er ook voor kiezen om een plant neer te zetten dat juist bladluis aantrekt. Dan weet je in ieder geval zeker dat de rest van je planten niet aangetast worden, maar dat alle bladluis in één soort plant zit. Een voorbeeld hiervan is Indische kers.

Koud water

Bladluis kan absoluut niet tegen koud water. Dit is ook vaak de reden dat je bladluis enkel aan de onderkant van het blad zult aantreffen. Daarmee voorkomen ze dat ze getroffen worden door waterdruppels van bovenaf. Vooral wanneer een plant nog niet heel erg aangetast is door bladluis kun je met een sproeier het bladluis nog van het blad afspuiten. Op de plant zelf heeft koud water geen invloed.

Spuiten met middeltjes

Je kunt naar het tuincentrum gaan om daar een middeltje te kopen tegen bladluis. Veelal zijn deze middeltjes biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor je plant. Maar je kunt ook zelf een middeltje proberen te maken. Bekende zelfgemaakte middeltjes zijn afwasmiddel of een mengsel van spiritus en groene zeep. Je kunt ook een aftreksel maken van uiten of knoflook. Kook de uien of knoflook in een pan met water, zeef het en spuit het dan op de plant.

Mieren bestrijden

Doe dit vooral wanneer je het lieveheersbeestje in je tuin welkom heet. Bladluis scheidt namelijk het teveel aan suikers af. Dit wordt honingdauw genoemd. Mieren zijn verzot op honingdauw en die zul je dus altijd in de buurt van bladluis tegenkomen. Als dank voor de honingdauw beschermen mieren bladluis door vooral het lieveheersbeestje aan te vallen. De mieren bestrijden is dan ook meer dan aan te raden.

Plaats een reactie