Egel voederplaats maken

Egel voederplaats maken

Als dierenvriend wil je vast elk dier in jouw tuin verwelkomen. Egels zijn bekende tuinbewoners en ongelooflijk nuttig voor het evenwicht van de natuur. Helaas hebben egels het steeds moeilijker door de afname van hun leefgebied en voedselbronnen. Een egel voederplaats in jouw tuin kan in deze behoeften voorzien en hen helpen om de winter te overleven. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je een egel voederplaats kunt maken en hiermee onze stekelige vrienden kunt verwelkomen in jouw tuin.

Waarom een egel voederplaats maken?

Egels zijn nuttig voor ons ecosysteem en onze tuin. Een egel eet namelijk veel insecten, slakken en rupsen die schadelijk zijn voor onze planten. Ook kunnen egels gebruikt worden als ongedierte bestrijders en zijn ze goede bestuivers. Helaas hebben egels het tegenwoordig moeilijk om te overleven. Door de verstedelijking en het gebruik van pesticiden en herbiciden wordt hun leefgebied kleiner en hebben ze minder voedselbronnen. Daarom is het belangrijk om egels te helpen om de winter te overleven met een voederplaats en hen welkom te heten in onze tuin.

Wat is een egel voederplaats?

Een egel voederplaats is een bak, kom of voerbakje gevuld met voedsel dat egels nodig hebben om de winter te overleven. Hiermee kunnen we egels in hun natuurlijke omgeving ondersteunen en bijdragen aan hun overleving.

Hoe maak je een egel voederplaats?

Een egel voederplaats is niet lastig te maken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit kunt doen:

Stap 1: Kies een geschikte plek

Zoek een veilige en beschutte plek in jouw tuin om de egel voederplaats neer te zetten. Zet de voederplaats bijvoorbeeld in een hoekje achter een struik of heg. Zorg ervoor dat de egels niet gestoord worden door huisdieren of andere tuinbewoners.

Stap 2: Maak een voederbakje

Je kunt een voederbakje maken van verschillende materialen, zoals een plastic bakje of een oude kom. Zorg ervoor dat de egel makkelijk bij het voer kan door een opening in het bakje te maken.

Stap 3: Vul de voederbak

Vul de voederbak met voedsel dat egels nodig hebben om de winter door te komen, zoals kattenbrokjes, nat hondenvoer, meelwormen of speciale egelvoeding. Zet als extraatje een bakje met water naast de voederplaats zodat de egels kunnen drinken.

Stap 4: Zorg voor regelmatig onderhoud

Zorg ervoor dat je de egel voederplaats regelmatig schoonmaakt en vers voedsel toevoegt. Zo kun je de egels het hele jaar door helpen en blijven ze graag in jouw tuin.

Tips om egels te verwelkomen in jouw tuin

Je kunt naast het maken van een egel voederplaats nog meer doen om egels te verwelkomen in jouw tuin. Hieronder lees je een aantal tips:

– Laat rotte bladeren en takken liggen als schuilplek voor egels
– Maak gaten in de schutting om egels in jouw tuin te laten komen
– Plaats een egelhuisje voor extra bescherming en schuilplek
– Zorg ervoor dat er geen giftige planten of chemicaliën in jouw tuin zijn

Conclusie

Egels zijn fantastische tuinbewoners die ons kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte en het evenwicht van de natuur in jouw achtertuin kunnen onderhouden. Maar ze hebben het tegenwoordig moeilijk om te overleven door de verstedelijking en het gebruik van pesticiden en herbiciden. Door een egel voederplaats te maken en egels te verwelkomen in jouw tuin, kun je bijdragen aan hun overleving en ook genieten van hun stekelige schoonheid in jouw tuin.

Veelgestelde vragen

1. Wat voor voedsel kunnen we egels geven?

Een egel kan verschillende soorten voedsel eten, zoals kattenbrokjes, hondenvoer, speciale egelvoeding en meelwormen. Geef geen melk of vis aan egels, dit kan diarree veroorzaken.

2. Waarom hebben egels het tegenwoordig zo moeilijk?

Egels hebben het moeilijk door de verstedelijking, het gebruik van pesticiden en herbiciden, het verdwijnen van groene gebieden en hun leefgebied wordt kleiner en minder.

3. Hoe kan ik zien of er egels in mijn tuin zijn?

Je kunt egels herkennen aan hun stekeligheid en hun neus. Kijk ’s nachts, als het donker is, in jouw tuin met een zaklamp. Egels zijn nachtdieren en zullen dan buiten rondscharrelen.

4. Mag ik een egel vangen en binnen houden?

Nee, egels zijn wilde dieren en ze zijn beschermd door de wet. Het is illegaal om een egel te vangen en als huisdier te houden.

5. Hoe kan ik de egel voederplaats het beste schoonmaken?

Gebruik een sopje van zeep en water om de egel voederplaats schoon te maken. Spoel de voederplaats goed af en droog deze af. Zorg ervoor dat je de voederplaats regelmatig schoonmaakt om ziektes en bacteriën te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Waarom een egel voederplaats maken?

Egels zijn nuttig voor ons ecosysteem en onze tuin en hebben het moeilijk door de afname van hun leefgebied en voedselbronnen. Een egel voederplaats kan hen helpen de winter te overleven.

Wat is een egel voederplaats?

Een egel voederplaats is een bak of kom met voedsel dat egels nodig hebben om te overleven. Het ondersteunt hen in hun natuurlijke omgeving.

Hoe maak je een egel voederplaats?

Stapsgewijs kun je een egel voederplaats maken door een geschikte plek te kiezen, een voederbakje te maken, deze te vullen met voedsel en regelmatig te onderhouden.

Wat voor voedsel kunnen we egels geven?

Een egel kan verschillende soorten voedsel eten, zoals kattenbrokjes, hondenvoer, speciale egelvoeding en meelwormen. Geef geen melk of vis aan egels.

Waarom hebben egels het tegenwoordig zo moeilijk?

Egels hebben het moeilijk door verstedelijking, gebruik van pesticiden en herbiciden en het verdwijnen van groene gebieden.

Hoe kan ik zien of er egels in mijn tuin zijn?

Egels zijn nachtdieren en herkenbaar aan hun stekeligheid en neus. Kijk 's nachts met een zaklamp in jouw tuin.

Mag ik een egel vangen en binnen houden?

Nee, egels zijn wilde dieren en beschermd door de wet. Het is illegaal om een egel te vangen en als huisdier te houden.

Hoe kan ik de egel voederplaats het beste schoonmaken?

Gebruik een sopje van zeep en water en spoel de voederplaats goed af. Maak de voederplaats regelmatig schoon om ziektes en bacteriën te voorkomen.

Plaats een reactie