Dahliaknollen bewaren

Dahliaknollen bewaren

Dahlias zijn prachtige bloemen die in alle kleuren van de regenboog bloeien en hun wortelstokken, dahliaknollen genoemd, zijn een populaire keuze onder tuiniers. Dahliaknollen zijn gemakkelijk te bewaren, maar het is belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat de knollen gezond blijven tot het volgende seizoen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je dahliaknollen kunt bewaren en verzorgen voor het volgende seizoen.

De juiste tijd om dahliaknollen uit de grond te halen

Voordat je begint met het bewaren van dahliaknollen is het belangrijk om te beseffen dat de knollen niet allemaal tegelijk uit de grond gehaald hoeven te worden. In Nederland, is het beste moment om dahliaknollen te rooien na de eerste vorst, wanneer de bladeren zijn afgestorven en de stengels slap zijn.

Het rooien van dahliaknollen

Om dahliaknollen te oogsten, graaf je voorzichtig rond de knollen terwijl je ervoor zorgt dat je ze niet beschadigt. Het is gemakkelijker om de dahliaknollen met de hand op te graven. Gebruik een schop of een vork om de aarde voorzichtig uit te graven en dan kun je de knollen eruit tillen.

Het reinigen van dahliaknollen

Als je de knollen uit de grond hebt gehaald, verwijder dan zo veel mogelijk aarde. Laat de knollen nooit nat of ongewassen raken, want dit kan leiden tot rotting. De beste manier om de knollen schoon te maken is door ze voorzichtig af te borstelen of te wassen met een zachte waterstraal. Laat de knollen drogen in een donkere en droge ruimte gedurende 24 uur. Daarna kun je het loof eraf knippen en de dahliaknollen verder schoon maken.

Het snijden van de stengels en wortels van dahliaknollen

Nadat de dahliaknollen schoon zijn gemaakt, kan het nodig zijn om de stengels en wortels af te snijden. Knip de wortels kort en knip stengels af tot ongeveer 15 cm hoogte.

Het bewaren van dahliaknollen

De beste manier om dahliaknollen te bewaren is in een donkere en droge ruimte. Ze kunnen opgeslagen worden in kratten, zakken of houten kisten. Gebruik een laagje zaagsel of turf om de knollen te beschermen tegen vocht. In sommige gevallen kun je de knollen ook in zand bewaren. Het is belangrijk om de knollen niet te dicht bij elkaar te bewaren om schimmelvorming te voorkomen. Dahliaknollen kunnen het best bewaard worden op een koele, droge plaats met een temperatuur tussen 4 en 10 graden Celsius.

Het planten van dahliaknollen

In het volgende groeiseizoen, plant je de dahliaknollen weer in de grond zodra de grond warm en droog is. Plant de knollen ongeveer 10 cm diep en met een tussenruimte van ongeveer 30 cm.

Conclusie

Dahliaknollen zijn gemakkelijk te bewaren als je ze op de juiste manier oogst, schoonmaakt en opslaat. Het is belangrijk om ze op te slaan in een koele en droge ruimte en ze te beschermen tegen vocht. We hopen dat de informatie in dit artikel jou geholpen heeft om beter voor jouw dahliaknollen te zorgen en ervoor te zorgen dat ze gezond blijven tot het volgende seizoen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn dahliaknollen uitgraven voor de winter?

Je moet je dahliaknollen uit de grond halen nadat de eerste vorst is geweest en de bladeren zijn afgestorven.

Kan ik dahliaknollen in de koelkast bewaren?

Het is beter om dahliaknollen op te slaan in een koele en droge kelder of opslagruimte. Bewaar de knollen nooit in de koelkast of vriezer omdat deze omstandigheden te vochtig zijn voor de knollen.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn dahliaknollen te rooien?

Het is tijd om dahliaknollen te rooien wanneer de bladeren zijn afgestorven en de stengels slap zijn geworden.

Hoeveel tijd moet ik wachten om mijn dahliaknollen te rooien na het snoeien van de stengels?

Wacht ongeveer een week voordat je de dahliaknollen uitgraaft.

Moet ik mijn dahliaknollen in vochtig zaagsel bewaren?

Ja, het is verstandig om een laagje zaagsel of turf te gebruiken om de dahliaknollen te beschermen tegen vocht.

Plaats een reactie