Draaigatje bestrijden

Draaigatje bestrijden

Draaigatje bestrijden

Heb je last van draaigatjes, maar weet je niet hoe je ze moet bestrijden? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je namelijk wat je dan kan doen.

Wat is een draaigatje?

Een draaigatje is een zwarte Mediterrane mier van ongeveer 2,5 mm tot 5,0 mm groot. Draaigatjes maken typische nestopeningen in de vorm van een krater. Je zit dit regelmatig in de voegen van stoepen. Er ligt dan een klein bergje zand met in het midden een gaatje waar ze in- en uit komen. Als het broedseizoen aan de gang is, vind je ze ook vaak in muurtjes en onder op straat liggend afval. Ze overleven het vaak alleen op warme plekken zoals in de grond, in tuinmuurtjes of in de spouw van een muur. Deze stukken warmen op als de zon schijnt dus daar bevinden ze zich graag.

In 2013 is het draaigatje voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Inmiddels is het aantal populaties in Nederland enorm gestegen. Er zijn er circa 18 geregistreerd. Dit is een enorm snelle groei die nog niet eerder bij een andere mierensoort is gezien. De allereerste kolonie die was ontdekt, is inmiddels ruim 200 meter lang. Indrukwekkend, maar het geeft ook aan hoe snel een kolonie groeit.

Het draaigatje wordt gezien als een ware lastpost. Omdat Nederland een steeds warmer klimaat krijgt, wordt de populatie draaigatjes ook steeds groter. Hij terroriseert tuinen en woningen. Als je suiker of ander eetbaar afval laat liggen, is de kans groot dat daar een draaigatje op afkomt. Dit blijft echter niet bij één draaigatje. Ze vormen hele colonnes van soms wel 10 meter lang. Voordat je het weet, nemen ze je hele huis over. Ze gaan echt op jacht. Ze kruipen zelfs in je bed en proberen alle zoetigheid te lokaliseren. Als je niet uitkijkt, lopen ze over je heen en bijten ze je. De beten voelen als speldenprikjes. Ze zijn net wat lastiger dan normale mieren.

In de nesten van het draaigatje zitten meerdere koninginnen. Die konginginnen blijven ook in het nest. Zij produceren met zijn allen werksters. Zo wordt in een kort tijdsbestek een enorme kolonie geproduceerd. De werksters werken vervolgens ook weer allemaal samen. Je kan het vergelijken met een olievlek die zich langzaam verder verspreidt.

Draaigatje bestrijden

Je hebt vast al een paar pogingen gedaan om de mierenoverlast te bestrijden met een stofzuiger en/of met mierenlokdoosjes. Helaas zijn deze middelen niet heel geschikt. Er zijn ook verschillende soorten gif verkrijgbaar waarmee het draaigatje bestreden kan worden. Ook dit blijkt in veel gevallen niet te werken. Zelfs heftige middelen die uit het buitenland komen, schijnen niet te werken. Het draaigatje weet het gif te ontwijken door elders in de spouwmuur gaten te vinden.

In Rotterdam, Wageningen en Alphen aan den Rijn wordt het draaigatje bestreden op biologische wijze bestreden. Er wordt namelijk een grote hoeveelheid nematoden in de grond gespoten. Nematoden zijn microscopisch kleine wormen (ook wel aaltjes genoemd). Deze wormen zijn de natuurlijke vijand van het draaigatje. De wormen vallen namelijk de larven en poppen van de mier aan en infecteren die vervolgens met bacteriën. Deze bestrijdingsmethode kun je natuurlijk niet inzetten in huis. Daarom wordt in het huis gebruik gemaakt van insecticiden. Dit wordt overigens door professionele bestrijders gedaan.

Vorig jaar probeerde de gemeente Alphen aan den Rijn de draaigatjes te bestrijden door middel van stoom. Dat hielp helaas niet. De wormen hebben wel veel effect. Ze zijn nog niet helemaal bestreden, maar er waren aanzienlijk minder draaigatjes dan voor het gebruik van de wormen.

Doet jouw gemeente niets aan het bestrijden van draaigatjes? Probeer ze dan zelf te bestrijden met één van de volgende methodes:

  • Draaigatjes (euro 5 centmunten) hebben een hekel aan koper
  • Draaigatjes hebben een hekel aan peper, basilicum, munt, kaneel en kruidnagel
  • Kokend water gieten over de draaigatjes
  • Een onkruidbrander gebruiken

Denk eraan dat wanneer je een kolonie ontdekt, deze waarschijnlijk niet alleen is. De kans is heel groot dat jouw hele buurt last heeft van de draaigatjes. Het heeft dus niet heel erg veel zin om in je eentje te beginnen met bestrijden. Dit kun je beter samen met de hele buurt aanpakken. Een nog betere optie is om het met de hele gemeente aan te pakken.

Zorg er in ieder geval voor dat er in jouw huis geen etensresten (inclusief dierenvoer) rondslingeren. Daar komen ze namelijk op af.

Verder kun je het spoor van de draaigatjes steeds uitwissen. Ze laten namelijk een heel duidelijk en herkenbaar spoor achter. Als je dit uitwist, raken ze in de war en verliezen ze het spoor.

Heeft u naden en kieren in uw huis? Dicht deze dan. Dit zijn namelijk allemaal toegangswegen voor het draaigatje. Als je de naden en kieren dicht, is de kans kleiner dat ze in je huis komen.

Wat het beste bestrijdingsmiddel is, is nog niet bekend. Kijk dus uit met wat u online aanschaft. Veel producten beloven het draaigatje te bestrijden, maar doen dat uiteindelijk niet. Dat is zonde van je geld.

Voorkomen van het draaigatje

Voorkomen is beter dan genezen. Echter, of je de komst van het draaigatje in en rond je woning kunt voorkomen, is niet te garanderen. Wel zijn er een paar punten waar je in ieder geval rekening mee kan houden. Draaigatjes kunnen mee komen op planten die geïmporteerd zijn vanuit mediterrane landen. Als je in het tuincentrum bent, is het aan te raden om de plant die je wil kopen te controleren op draaigatjes. Stel dat ze in je plant zitten, waarschuw dan het tuincentrum en NAK Tuinbouw. Verwar overigens niet het draaigatje met de gewone wegmier. Die zitten namelijk ook regelmatig op planten. Voor deze mier hoef je geen melding te doen.

Zorg er daarnaast voor dat je verspreiding van het draaigatje voorkomt als je in een gebied werkt waar deze veel voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld met de gemeente overleggen of er opties zijn om je afval afzonderlijk aan te leveren zodat je afval vernietigd kan worden.

Zoals hierboven al omschreven, houdt het draaigatje van warme plaatsen. Gebruik daarom planten die veel schaduw geven.

One thought on “Draaigatje bestrijden

  1. Miereneters is een beeldspraak,,maar inderdaad het is een probleem.mooi van de aaltjes,het kan iedereen gebeuren.Vrouwen zijn dol op planten,dat is een probleem,maar ik hoop op goeie resultaat. Maar het is moeilijk om bij de gemeentes aan te kloppen Ik woon zelf in Den Haag nog geen last Maar het kan iedereen gebeuren, trouwens Veel succes⁸

Plaats een reactie