Draadalg bestrijden

draadalg bestrijdenDraadalg geeft niet alleen een vervelende uitstraling aan de vijver, het zorgt er ook voor dat de waterplanten en het microleven niet goed kunnen functioneren. Als gevolg kunnen de vissen overlijden en zit je opgescheept met een vijver vol draadalg. Hoe zorg je ervoor dat je draadalg effectief kunt bestrijden? Wij geven bestrijdingstips hoe je draadalg grondig kunt aanpakken en weer kunt genieten van de vijver in de tuin.

Draadalgen uit het water verwijderen

Een snelle manier om de algen te verwijderen, is door deze letterlijk uit het water te halen. Dit lijkt de meest logische manier, maar het heeft wel een drastisch effect op de waterkwaliteit van de vijver. De kans is groot dat het leven in de vijver het dan nog steeds moeilijk heeft omdat algen wel functioneren als zuurstofbron. Heeft u geen vissen in de vijver? Dan is dit een goede oplossing. Een vijver vol vissen doe je meer kwaad dan goed wanneer je algen direct uit het water haalt.


Meer vijverplanten

Algen zorgen dus voor zuurstof in de vijver. Om de algen te bestrijden, maar geen schade aan te richten aan de vijver, kun je meer vijverplanten plaatsen. Kies voor vijverplanten die niet afhankelijk zijn van het water om CO2 op te slaan en uit te dragen. Moerasplanten en lelies en drijfplanten zijn per uitstek geschikt om de vijver optimaal te houden. De algen verdwijnen en je geniet weer van een prachtige vijver.

De hardheid van het water

Wanneer het water te zacht is, is de kans groot dat er draadalgen in het water komen. Het is belangrijk om de hardheid van het water op peil te houden. De ideale hardheid van vijverwater is tussen de 8 en 12DH. Is het water minder dan 8DH? Zorg er dan voor dat je de waterhardheid weer op peil krijgt. Algenvorming is minder goed mogelijk in hard water.


Bestrijdingsmiddelen

Bij de tuinwinkel of online kun je eenvoudig algenbestrijdingsmiddelen aanschaffen. Dit zijn korrels of een vloeibaar product dat u in de vijver kunt strooien. Dit is een giftig product waardoor de algen bestreden worden, maar de vijver niet wordt aangetast. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar er zit wel een staartje aan. Dit product werkt namelijk tegen de algen, maar niet tegen de vorming van algen. Wanneer je niks aan het water in de vijver doet, zullen de algen zich opnieuw gaan vormen. Dit product moet je dus herhaaldelijk gebruiken wil je geen algen in het water hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je ook de kwaliteit van het water verbetert als je van de algen af wilt komen.


Genieten van een prachtige vijver zonder draadalg? Dat is zeker mogelijk. Zorg ervoor dat je de hardheid van het water op peil houdt en dat je genoeg zuiverende vijverplanten in het water plaatst. Wil je direct af van de algen? Maak dan gebruik van een algenbestrijdingsmiddel voor een direct en effectief resultaat.

Een reactie plaatsen