Calathea verzorging

Calathea’s, ook wel bekend als ‘gebedsplanten’, zijn prachtige planten die veel kleur en textuur kunnen toevoegen aan elke ruimte. Deze planten zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en vereisen daarom een specifieke verzorging om te gedijen in onze huizen. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van calathea verzorging bespreken, zodat u deze planten gezond en gelukkig kunt houden.

1. Licht

Calathea’s gedijen het best bij een gemiddelde tot lage lichtintensiteit. Ze kunnen gevoelig zijn voor direct zonlicht, dus het is belangrijk om ze in een lichte, maar niet-zonnige ruimte te plaatsen. In kamers met grote ramen is het noodzakelijk om ze op enige afstand van het raam te plaatsen, zodat ze niet worden blootgesteld aan te veel licht. Te weinig licht kan echter ook een probleem zijn, dus als de plant lang wordt en de bladeren liggen, heeft hij misschien meer licht nodig.

2. Temperatuur

Calathea’s zijn tropische planten die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben om te groeien en te bloeien. De ideale temperatuur voor deze planten ligt tussen de 18°C en 25°C. Ze kunnen echter niet goed tegen koude tocht of extreme temperatuurschommelingen en moeten daarom uit de buurt van tocht en verwarmings- of airconditioningssystemen worden gehouden.

3. Water

Calathea’s hebben regelmatig water nodig om te gedijen, maar ze moeten ook worden beschermd tegen te veel vocht. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef de planten water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik regenwater of gefilterd water om de planten water te geven, omdat kraanwater mineralen en additieven kan bevatten die schadelijk zijn voor de planten.

4. Luchtvochtigheid

Zoals eerder vermeld, hebben calathea’s een hoge luchtvochtigheid nodig om te gedijen. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kunt u de planten rond spuiten met een spuitfles en een luchtbevochtiger in de ruimte plaatsen. U kunt ook een oplossing van water en meststof maken en deze op de bladeren spuiten om de planten extra voeding te geven.

5. Voeding

Calathea’s hebben regelmatig voeding nodig om gezond te blijven en te groeien. U kunt de planten voeden met een meststof voor kamerplanten, maar zorg ervoor dat u de aanwijzingen op de verpakking volgt. Overvoeding kan schadelijk zijn voor de planten.

6. Verpotten

Tot slot is het belangrijk om de calathea’s regelmatig te verpotten om te voorkomen dat ze overvol raken en de wortels niet meer de ruimte hebben om te groeien. Verpot de planten eens in de twee jaar in een pot die slechts iets groter is dan de vorige. Zorg ervoor dat u de wortels voorzichtig verplaatst en niet beschadigt.

Samenvattend

• Calathea’s hebben een gemiddeld tot lage lichtintensiteit nodig en moeten worden beschermd tegen direct zonlicht

• Een temperatuur tussen 18°C en 25°C is ideaal voor deze planten

• De planten moeten regelmatig worden bewaterd om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt

• Calathea’s hebben een hoge luchtvochtigheid nodig en kunnen worden besproeit en/of een luchtbevochtiger in de ruimte plaatsen

• De planten moeten regelmatig worden gevoed, maar overvoeding moet worden vermeden

• Calathea’s moeten om de twee jaar worden verpot in een pot die slechts iets groter is dan de vorige pot.

Met deze eenvoudige tips kunt u uw calathea’s gezond en gelukkig houden en kunt u jarenlang genieten van hun prachtige kleuren en patronen.

Plaats een reactie