Calathea soorten

Calathea-soorten zijn populaire kamerplanten vanwege hun prachtige bladeren en subtiele kleuren. Deze planten zijn oorspronkelijk afkomstig uit tropische regenwouden in Zuid-Amerika, waar ze als bodembedekkers groeien. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten van deze plant, waarvan de meeste slechts ongeveer 60 cm hoog worden.

Calathea-soorten staan bekend om hun opvallende bladeren die verouderen en van kleur veranderen naarmate ze groeien. Deze planten kunnen een geweldige aanvulling zijn op elk interieur vanwege hun opvallende kleuren en patronen. De meest voorkomende Calathea-soorten die je in woningen zult vinden, zijn Calathea zebrina, Calathea orbifolia, Calathea lancifolia en Calathea musaica.

Calathea Zebrina – de gestreepte Calathea

Deze plant staat bekend om zijn prachtige gestreepte bladeren die groen en donkerpaars van kleur zijn. De plant kan tot 90 cm hoog worden en heeft lange bladeren die ongeveer 20 cm breed zijn. Deze plant is redelijk eenvoudig te verzorgen, maar heeft een hoge luchtvochtigheid nodig. Het is daarom belangrijk om de plant vochtig te houden en regelmatig te sproeien.

Calathea Orbifolia – de ronde Calathea

Calathea Orbifolia heeft grote, ronde bladeren die ongeveer 30 cm breed zijn. De bladeren zijn lichtgroen en hebben een uniek patroon van zilverachtige aderen die de plant een bijzondere uitstraling geven. Deze plant is iets moeilijker te verzorgen dan enkele andere Calathea-soorten vanwege zijn gevoeligheid voor te veel water en te veel zon. Het is belangrijk om deze plant in de halfschaduw te plaatsen en regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is.

Calathea Lancifolia – de zwaardvormige Calathea

Calathea Lancifolia is een mooie plant met bladeren die lijken op zwaarden, vandaar de naam ‘zwaardvormige’ Calathea. De bladeren zijn donkergroen van kleur met lichte strepen langs de aderen en worden ongeveer 25 centimeter lang. Deze plant heeft veel licht nodig, maar weinig direct zonlicht. Het is daarom belangrijk om deze plant in een raam op het noorden of het oosten te plaatsen.

Calathea Musaica – de netvormige Calathea

Calathea Musaica is een opvallende plant vanwege zijn unieke bladeren met een patroon van kleine gaatjes die lijken op een net. Deze plant kan tot 50 cm hoog worden en heeft bladeren die ongeveer 10 cm breed zijn. Deze plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig en moet regelmatig worden besproeid om hem gezond te houden.

Conclusie

Calathea-soorten zijn prachtige planten die vele voordelen bieden, zoals een verbeterde luchtkwaliteit en een vermindering van stress en angst. De meeste Calathea-soorten zijn echter gevoelig voor te veel water, te veel zonlicht en lage luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk om deze planten zorgvuldig te verzorgen en regelmatig te controleren of ze gezond zijn. Door deze planten goed te verzorgen, kunnen ze jarenlang meegaan en een mooie toevoeging zijn aan elk interieur.

Plaats een reactie